EEN REIS DOOR
DE BELANGRIJKSTE
WIJNGEBIEDEN 2
De rijk gevarieerde wijngaard,die Italië heet
Orvieto is de hoofdstad van het kleinste
departement van Italië, Umbria (Ned.
Umbrië). Het is gebouwd op een 200
meter hoge rots van tufsteen ver
steende as van lava-uitbarsting). Heer
lijk stadje, dat in vroeger tijden als
vesting onneembaar was, niet alleen
door zijn ligging, maar ook omdat de
bewoners in de zachte tuf een 62 meter
diepe put hadden gegraven waardoor
ze tijdens een beleg over drinkwater
konden beschikken.
Over geheel Italië zien we vooral op
feestdagen het roosteren aan het spit
van een jong varken; het moet speen
varken voorstellen, maar heeft deze
leeftijd meestal overleefd. (Mijn eigen
benaming is "bejaard speenvarken").
Soms staat er een aantal karren met
een spit erop naast elkaar. Men kan
plakken van dit zalig gekruide vlees
kopen om thuis op te eten maar ook ter
plaatse - en dat doen velen - een belegd
broodje kopen. "Porchetta" heet het.
Onze leverancier, het Huis Luigi Bigi e
Figlio, werd gevestigd door de naam
gever in 1800. Hij was de eerste, die de
wijn van Orvieto - die tot dan toe slechts
lokale betekenis had buiten Umbrië -
naar Toscane bracht. Men spreekt in
die tijd van een blonde, lichtelijk mous
serende wijn (frizzante, wat wil zeggen
dat je de mousse niet ziet maar net een
prikkeltje op de tong voelt). Later werd
ook de export buiten Italië ter hand ge
nomen en men schrijft zelfs, dat de
naam "Bigi sinonimo di vino di
Orvieto" (Bigi synoniem is voor de wijn
van Orvieto).
De wijn Orvieto Classico D.O.C. - in
secco en abboccato (een spoortje zoet)
heeft altijd iets van de tufsteen bodem,
waar hij vandaan komt met dat kleine
vriendelijke bittertje dat zijn karakter
verraadt. De Italianen noemen dit
"mandorla" - amandel. Orvieto wordt
uit de volgende druivesoorten gewon
nen: Trebbiano Toscane (50-65 pro
cent) aangevuld met Verdello (15-25
procent) en verder Grechetto, Drupeg-
gio en Malvasia Toscane (tot een maxi
mum van 20 procent). We proefden bij
deze gelegenheid ook de Vino Nobile
di Montepulciano. Een wijn die reeds
8
sinds het jaar 1300 bekend is en bij de
Jezuïten als miswijn werd gebruikt. Het
woordje "nobile" werd toegevoegd,
omdat het een wijn was, die vooral door
de "nobelen"- de edellieden - werd ge
nuttigd. De wijn wordt gewonnen uit
Sangiovese druiven, is granaatrood in
zijn jeugd maar heeft een neiging naar
oranje bij het ouder worden.
Vernaccia di San Geminiano
Een bleekwitte wijn uit het wonderlijke
stadje met de 14 vluchttorens in Tos
cane. Deze torens werden door rijke
families gebouwd om in tijd van op
stand te kunnen vluchten. Het zijn won
derlijke bouwsels, waarvan enkele ook
bezocht kunnen worden, van binnen
geheel hol waar de families met hoge
ladders naar een etage konden komen,
de ladder intrekken en dan maar af
wachten hoelang het beleg zou duren
en of de proviand het zo lang uithield.
Vernaccia wordt gewonnen uit de ge
lijknamige druif en Geminiano is het
stadje dat de lokatie aangeeft. Eigenlijk
hoort de wijn in deze proeverij ter plaat
se niet thuis, maar aangezien het in het
programma van Bigi voorkomt, hebben
wij gevraagd hem op de proeverij te zet
ten. Het is een heldere frisse wijn, die
zeker ook in het assortiment in Neder
land zou passen. Het feit slechts dat er
in de witte wijnen van Italië nog niet vol
doende omzet bestaat, weerhoudt ons
ervan, ook al omdat een Vernaccia niet
De Sangio vese-druif.