één uit
duizend
Ruim vier jaar al werkt Riet van Amster
dam als serveerster op onze Zoeter-
woudse vestiging. Dat betekent dat zij
samen met elf andere dames dagelijks
het kantoorpersoneel voorziet van kof
fie, thee, fris, bier en bovendien in de
kantine werkt.
'Toen mijn kinderen groter werden,
wilde ik weer gaan werken. Na eerst een
poosje in een pottenbakkerij gewerkt te
hebben, moest ik een ander baantje
zoeken want dat bedrijfje ging failliet.
Serveren heeft mij altijd al aangetrok
ken. Voor mijn huwelijk was ik ook ser
veerster, maar de baan die ik nu heb
vind ik veel leuker dan een baan als ser
veerster in een restaurant. Wij hebben
allemaal onze eigen wijk, zodat je de
mensen heel vlug leert kennen. Het
duurt dan ook niet lang of je wordt echt
"eigen" met die mensen.
Nu ben ik zelf ook nogal makkelijk zo
dat het snel tot een praatje komt, als ik
daartenminste tijd voor heb".
Altijd welkom
Wat Riet een beetje dwars zit is het feit
dat ze vaak merkt dat mensen denken
dat een serveerster niet veel te doen
heeft. Even koffie rondbrengen en in de
kantine werken en dan is het gedaan
met de arbeid. "Maar we werken altijd
heel hard. Veel mensen reageren vaak
heel verbaasd als ze horen dat ik twee
weken achter elkaar om kwart over
zeven moet beginnen. Maar dat is echt
wel nodig want we moeten vlug koffie
zetten voor de vroege beginners die
's ochtends vöör werktijd een kopje
koffie kunnen komen halen. Niet dat ik
dat erg vind, want als je hele rij wach
tenden ziet, besef je dat je werk ge
waardeerd wordt. Trouwens, je bent
toch bij iedereen welkom als je wat
komt brengen".
235.000 boterhammen per jaar
Hoewel Riet aanvankelijk wat huiverig
tegenover het idee staat dat alle werk
nemers kunnen lezen wat zij te vertellen
heeft, verdwijnt die drempelvrees al
spoedig. "De mensen mogen best eens
weten wat wij allemaal moeten doen.
Als je namelijk je koffieronde gelopen
hebt, moet je alles vlug weer ophalen
en opruimen. En dan begint het grote
werk: samen met de andere meisjes die
hier al mee begonnen zijn 550 broodjes
smeren en beleggen voor de broodjes
winkel en zorgen dat er voor circa 750
personen eten is in de kantine. Dus
brood snijden; vleeswaren snijden en al
die plakjes in die plastic zakjes stop
pen; 150 eieren koken. Van 12 uur tot
2 uur heeft ieder haar eigen taak in de
kantine, bijvoorbeeld achter de kassa
zitten, schoonmaken of bakken. Er wor
den per jaar zo'n 40.000 kroketten ge
bakken!"
Gezellige pantry
Na al deze werkzaamheden is het ook
broodnodig voor ontspanning te zor
gen. Hobby's heeft Riet dan ook ge
noeg. Handwerken, zwemmen en bad
mintonnen bij de Zoeterwoudse per
soneelsvereniging. Wat zij ook erg
graag doet, is muziek beluisteren. Met
name country en western en vooral
John Denver is haar grote favoriet.
Als hij een concert geeft in Rotterdam,
is Riet altijd van de partij. De 'regel
matige bezoeker van haar pantry hoeft
ook niet lang te raden wie haar idool is:
de foto's aan de wand spreken voor
zich.
Kantoorbaantje
"Ik heb er ook wel eens over gedacht
een kantoorbaantje te nemen. Daartoe
heb ik mijn typediploma behaald en ik
heb twee jaar op Engelse les gezeten.
Nu is dit laatste natuurlijk nooit weg.
Temeer daar mijn kinderen twee zonen
en een dochter, op school ook Engels
leren. Maar ik moet er toch niet aan
denken dat ik echt op een kantoor
baantje zou solliciteren. Daar ben ik,
denk ik, toch het type niet voor. Zo'n
hele dag stil zitten is niets voor mij. Dan
vind ik het veel leuker om met verschil
lende mensen in contact te komen.
Bovendien werk ik in een gezellig team.
Wat ook heel leuk is, is het bedienen
met z'n drieën in de Koperen Ketel wan
neer eens in de twee weken de mensen
die het bier geproefd hebben, na afloop
nog even bij ons een biertje komen
halen".
Plezier in het werk
Toch is er nog een kwestie die haar
bezighoudt. "Het zou ook zo leuk zijn
als er voor de serveersters een vast
gestelde koffiepauze zou zijn. Nu heb je
bijna geen tijd om even koffie te drin
ken en bij te praten. Maar ja, ik snap wel
dat het lastig is als mensen je niet kun
nen bellen omdat er bijvoorbeeld een
vergadering begint. Die kans zit er vaak
in omdat het bedrijf zo groot is.
Maar dit werk zou ik in ieder geval niet
gemakkelijk kunnen missen. In die vier
jaar heb ik zoveel contacten gelegd en
vrienden gemaakt. En daar komen er
natuurlijk steeds meer bij. Temeer om
dat ik bijna altijd naar de jubilea ga, wat
meestal zeer op prijs wordt gesteld. Het
maandelijks contactbiertje, wat pas in
gesteld is, vind ik ook een prima idee.
En door al die fijne contacten heb ik
nog steeds veel plezier in mijn werk!"
13