één uit duizend Ruim vier jaar al werkt Riet van Amster dam als serveerster op onze Zoeter- woudse vestiging. Dat betekent dat zij samen met elf andere dames dagelijks het kantoorpersoneel voorziet van kof fie, thee, fris, bier en bovendien in de kantine werkt. 'Toen mijn kinderen groter werden, wilde ik weer gaan werken. Na eerst een poosje in een pottenbakkerij gewerkt te hebben, moest ik een ander baantje zoeken want dat bedrijfje ging failliet. Serveren heeft mij altijd al aangetrok ken. Voor mijn huwelijk was ik ook ser veerster, maar de baan die ik nu heb vind ik veel leuker dan een baan als ser veerster in een restaurant. Wij hebben allemaal onze eigen wijk, zodat je de mensen heel vlug leert kennen. Het duurt dan ook niet lang of je wordt echt "eigen" met die mensen. Nu ben ik zelf ook nogal makkelijk zo dat het snel tot een praatje komt, als ik daartenminste tijd voor heb". Altijd welkom Wat Riet een beetje dwars zit is het feit dat ze vaak merkt dat mensen denken dat een serveerster niet veel te doen heeft. Even koffie rondbrengen en in de kantine werken en dan is het gedaan met de arbeid. "Maar we werken altijd heel hard. Veel mensen reageren vaak heel verbaasd als ze horen dat ik twee weken achter elkaar om kwart over zeven moet beginnen. Maar dat is echt wel nodig want we moeten vlug koffie zetten voor de vroege beginners die 's ochtends vöör werktijd een kopje koffie kunnen komen halen. Niet dat ik dat erg vind, want als je hele rij wach tenden ziet, besef je dat je werk ge waardeerd wordt. Trouwens, je bent toch bij iedereen welkom als je wat komt brengen". 235.000 boterhammen per jaar Hoewel Riet aanvankelijk wat huiverig tegenover het idee staat dat alle werk nemers kunnen lezen wat zij te vertellen heeft, verdwijnt die drempelvrees al spoedig. "De mensen mogen best eens weten wat wij allemaal moeten doen. Als je namelijk je koffieronde gelopen hebt, moet je alles vlug weer ophalen en opruimen. En dan begint het grote werk: samen met de andere meisjes die hier al mee begonnen zijn 550 broodjes smeren en beleggen voor de broodjes winkel en zorgen dat er voor circa 750 personen eten is in de kantine. Dus brood snijden; vleeswaren snijden en al die plakjes in die plastic zakjes stop pen; 150 eieren koken. Van 12 uur tot 2 uur heeft ieder haar eigen taak in de kantine, bijvoorbeeld achter de kassa zitten, schoonmaken of bakken. Er wor den per jaar zo'n 40.000 kroketten ge bakken!" Gezellige pantry Na al deze werkzaamheden is het ook broodnodig voor ontspanning te zor gen. Hobby's heeft Riet dan ook ge noeg. Handwerken, zwemmen en bad mintonnen bij de Zoeterwoudse per soneelsvereniging. Wat zij ook erg graag doet, is muziek beluisteren. Met name country en western en vooral John Denver is haar grote favoriet. Als hij een concert geeft in Rotterdam, is Riet altijd van de partij. De 'regel matige bezoeker van haar pantry hoeft ook niet lang te raden wie haar idool is: de foto's aan de wand spreken voor zich. Kantoorbaantje "Ik heb er ook wel eens over gedacht een kantoorbaantje te nemen. Daartoe heb ik mijn typediploma behaald en ik heb twee jaar op Engelse les gezeten. Nu is dit laatste natuurlijk nooit weg. Temeer daar mijn kinderen twee zonen en een dochter, op school ook Engels leren. Maar ik moet er toch niet aan denken dat ik echt op een kantoor baantje zou solliciteren. Daar ben ik, denk ik, toch het type niet voor. Zo'n hele dag stil zitten is niets voor mij. Dan vind ik het veel leuker om met verschil lende mensen in contact te komen. Bovendien werk ik in een gezellig team. Wat ook heel leuk is, is het bedienen met z'n drieën in de Koperen Ketel wan neer eens in de twee weken de mensen die het bier geproefd hebben, na afloop nog even bij ons een biertje komen halen". Plezier in het werk Toch is er nog een kwestie die haar bezighoudt. "Het zou ook zo leuk zijn als er voor de serveersters een vast gestelde koffiepauze zou zijn. Nu heb je bijna geen tijd om even koffie te drin ken en bij te praten. Maar ja, ik snap wel dat het lastig is als mensen je niet kun nen bellen omdat er bijvoorbeeld een vergadering begint. Die kans zit er vaak in omdat het bedrijf zo groot is. Maar dit werk zou ik in ieder geval niet gemakkelijk kunnen missen. In die vier jaar heb ik zoveel contacten gelegd en vrienden gemaakt. En daar komen er natuurlijk steeds meer bij. Temeer om dat ik bijna altijd naar de jubilea ga, wat meestal zeer op prijs wordt gesteld. Het maandelijks contactbiertje, wat pas in gesteld is, vind ik ook een prima idee. En door al die fijne contacten heb ik nog steeds veel plezier in mijn werk!" 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1980 | | pagina 13