Majestueus verheft zich de burcht Amboise
boven de Loirevallei.
Tot aan het einde van de vorige eeuw
werd vrijwel de gehele oogst uit Vouvray
door Hollanders opgekocht, die al vanaf
de vijftiende eeuw de belangrijkste af
nemers waren. Ter plaatse spreekt men
over La Hollande en La Belgique, maar
dat kan geschiedkundig niet helemaal
kloppen.
Met eerbied wordt ook gewag gemaakt
van het zorgvuldige en met kennis van
zaken proeven om de aangeboden
wijn in klassen in te delen, waarnaar de
prijzen werden bepaald. Zo ontstond
een groot aantal met name onderschei
den „Clos" (omtuinde wijngaard). Voor
onze tijd hebben ze geen waarde meer
en daarom zal ik ze niet noemen, maar
men kan zich voorstellen, dat menig
vigneron zijn voorvaderen verwijt niet
beter zijn kwaliteitsimage beschermd
en in stand gehouden te hebben. Spe
ciaal in onze tijd, waarin de consument
zo afhankelijk is geworden van merkna
men (wat een classificatie in feite is),
zouden dergelijke hoge onderscheidin
gen veel geld opbrengen.
We vinden hier in Touraine het complete
gamma rode, rosé en witte wijnen in
gelijke proporties verdeeld, misschien
wat meer accent op de witte. Totale
produktie: gemiddeld 225.000 hl per jaar
alleen aan appellation-wijnen.
Bourgueii en Chinon
Naast de mousserende en stille Vouvray
als kwaliteitswijnen onder de ,,Blancs"
vinden we verder westwaarts voorbij
Tours op de weg naar Saumur de wijn
gaarden van Bourgueii rechts van de
Loire en die van Chinon links daarvan.
Hier worden de bekende rode wijnen
van de Loire voortgebracht. Als naastbij
gelegen wijnproduktiegebied van Parijs
genieten deze wijnen in Frankrijk van
oudsher een grote reputatie en brengen
naar verhouding hoge prijzen op. Dat is
ook de reden waarom ze in Nederland
minder bekend zijn.
Wij als Reuchlin kochten ze vroeger
niet, omdat we de prijs in verhouding tot
de kwaliteit te hoog vonden. Nu ligt dat
helemaal anders. De prijzen voor Bour
gognes, Beaujolais en Bordeaux zijn
exorbitant gestegen als gevolg van de
grote vraag vooral uit Amerika, terwijl de
producenten van rode wijnen aan de
Loire de pas hebben ingehouden. Mis
schien een tip om eens wat meer aan
dacht aan Bourgueii en Chinon te be
steden. Het zijn wijnen, die betrekkelijk
jong gedronken een bepaalde fraicheur
hebben, waaraan sommigen hechten.
Men geniet ze op zijn best na drie a vier
jaar rijping op de fles. In het produktie-
gebied zelf noemt men veel hogere
leeftijden. Ik denk, dat de roem en indi
catie, die over deze beide wijnen tot ons
komen, wat „overdone" zijn. Dit zou een
gevolg kunnen zijn van de vervagende
belangrijkheid uit een tijd, toen beperk
te transportmogelijkheden deze wijnen
geproduceerd in de buurt van mak
kelijk bereikbare woongebieden, waar
onder Parijs en Bretagne weinig me
dedinging deden ondervinden.
Hoe goed een Bourgueii en een Chinon
ook mogen zijn, het gaat mij wat te ver
om ze te vergelijken met 4ème crus uit
de Bordeaux, zoals wel eens nogal
chauvinistisch wordt gedaan. Inder
daad is de bodemgesteldheid te verge
lijken met de Médoc en is de druivesoort
exact dezelfde, namelijk de Cabernet
Franc, maar de verkregen wijnen verge
lijken, nee. Een Bourgueii en een Chi
non hebben minder zuren en daarom
alleen al presenteren ze zich op hun
voordeligst, wanneer geschonken op
12-14°C, keldertemperatuur dus, ter
wijl we de Médocs graag met 18°C
drinken.
Wist u overigens, dat de Cabernet
Franc, de zo belangrijke cépage (wijn
stok) voor de grote Bordeauxwijnen,
oorspronkelijk uit Bretagne afkomstig
is?
Men oogst laat, eind oktober wanneer
de weersgesteldheden nog zeer mild
zijn in Touraine. De vergisting van de
van stelen ontdane druiven duurt ge
woonlijk 6 tot 10 dagen in open fusten
onder toepassing van een „foulage"
(onderdompeling van de koek druive-
schillen), waarbij de druiven en schillen
gekneusd worden. Dit gebeurt twee- of
driemaal per 24 uur, zoals ook in de
Bourgogne gebruikelijk is. De aldus
verkregen wijn wordt reeds na zes
maanden op fles gebracht.
Zoals gezegd, hier komen ook de beste
rosés van de Loire vandaan, de rosés de
cabernet, die in tegenstelling tot de ca
bernets d'Anjou fijn droog en over het
algemeen wat donkerder van kleur zijn.
Maar dat zaj wel komen, omdat de wijn
boeren liever rode wijnen maken.
Men zegt, dat alleen zeer ervaren proe
vers een Bourgueii van een Chinon
kunnen onderscheiden. De Bourgueii
zou te herkennen zijn aan een smaak
naar frambozen. Een kenmerkende ei
genschap van de Chinon is meer de
geur van viooltjes. Hij heeft minder zu
ren dan Bourgueii. In ieder geval moet
een Chinon jong gedronken worden,
terwijl een Bourgueii wat leeftijd vraagt,
zeker wanneer hij van de wijngaarden
met kalktufsteen onderlagen komt.
Bijna in één adem met Vouvray aan gene
zijde kunnen de witte wijnen van Am
boise als uitloper van de wijngaarden
van Montlouis genoemd worden. Ze
hebben eenzelfde renommé, dezelfde
finesse en kunnen ook goed bewaard
worden. De wijnbouwers hier claimen
dan ook een recht op de naam Vouvray.
Vrijwel de gehele oogst van dit kanton
wordt opgekocht door particulieren en
restaurants, zodat er niet veel voor de
consument in Nederland beschikbaar
is, tenzij hij zelf tijdens zijn vakantie er
eens wat rondneust. Hoewel zij ieder
van een andere kant van de Loire ko
men, lijken beide wijnen inderdaad ver
rassend veel op elkaar en het zij eenie
der vergeven als hij er niet in slaagt ze
uit elkaar te houden.
Al vertellende zijn we ongemerkt in An-
jou en Saumur aangekomen. Hierover
samen met Ie pays de Nantes, waar de
Muscadet vandaan komt, valt weer zo
veel te vertellen, dat ik daaraan nog een
hele Parlant zal wijden.
Zeker waar het hier wijnen betreft, die in
ons land formidabele omzetten berei
ken en een maximum aan bekendheid
genieten. Wijndrinker of niet-wljndrin-
ker, van een Rosé d'Anjou of een Mus
cadet heeft ieder wel eens gehoord. Ik
mag wel zeggen, dat de Loire bij ons
geweldig populair is, zowel uit toeris
tisch oogpunt als uit een oogpunt van
„savoir vivre".
Als een weldoordacht borduurwerk liggen de tuinen rond kasteel Chinon.
23