Majestueus verheft zich de burcht Amboise boven de Loirevallei. Tot aan het einde van de vorige eeuw werd vrijwel de gehele oogst uit Vouvray door Hollanders opgekocht, die al vanaf de vijftiende eeuw de belangrijkste af nemers waren. Ter plaatse spreekt men over La Hollande en La Belgique, maar dat kan geschiedkundig niet helemaal kloppen. Met eerbied wordt ook gewag gemaakt van het zorgvuldige en met kennis van zaken proeven om de aangeboden wijn in klassen in te delen, waarnaar de prijzen werden bepaald. Zo ontstond een groot aantal met name onderschei den „Clos" (omtuinde wijngaard). Voor onze tijd hebben ze geen waarde meer en daarom zal ik ze niet noemen, maar men kan zich voorstellen, dat menig vigneron zijn voorvaderen verwijt niet beter zijn kwaliteitsimage beschermd en in stand gehouden te hebben. Spe ciaal in onze tijd, waarin de consument zo afhankelijk is geworden van merkna men (wat een classificatie in feite is), zouden dergelijke hoge onderscheidin gen veel geld opbrengen. We vinden hier in Touraine het complete gamma rode, rosé en witte wijnen in gelijke proporties verdeeld, misschien wat meer accent op de witte. Totale produktie: gemiddeld 225.000 hl per jaar alleen aan appellation-wijnen. Bourgueii en Chinon Naast de mousserende en stille Vouvray als kwaliteitswijnen onder de ,,Blancs" vinden we verder westwaarts voorbij Tours op de weg naar Saumur de wijn gaarden van Bourgueii rechts van de Loire en die van Chinon links daarvan. Hier worden de bekende rode wijnen van de Loire voortgebracht. Als naastbij gelegen wijnproduktiegebied van Parijs genieten deze wijnen in Frankrijk van oudsher een grote reputatie en brengen naar verhouding hoge prijzen op. Dat is ook de reden waarom ze in Nederland minder bekend zijn. Wij als Reuchlin kochten ze vroeger niet, omdat we de prijs in verhouding tot de kwaliteit te hoog vonden. Nu ligt dat helemaal anders. De prijzen voor Bour gognes, Beaujolais en Bordeaux zijn exorbitant gestegen als gevolg van de grote vraag vooral uit Amerika, terwijl de producenten van rode wijnen aan de Loire de pas hebben ingehouden. Mis schien een tip om eens wat meer aan dacht aan Bourgueii en Chinon te be steden. Het zijn wijnen, die betrekkelijk jong gedronken een bepaalde fraicheur hebben, waaraan sommigen hechten. Men geniet ze op zijn best na drie a vier jaar rijping op de fles. In het produktie- gebied zelf noemt men veel hogere leeftijden. Ik denk, dat de roem en indi catie, die over deze beide wijnen tot ons komen, wat „overdone" zijn. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de vervagende belangrijkheid uit een tijd, toen beperk te transportmogelijkheden deze wijnen geproduceerd in de buurt van mak kelijk bereikbare woongebieden, waar onder Parijs en Bretagne weinig me dedinging deden ondervinden. Hoe goed een Bourgueii en een Chinon ook mogen zijn, het gaat mij wat te ver om ze te vergelijken met 4ème crus uit de Bordeaux, zoals wel eens nogal chauvinistisch wordt gedaan. Inder daad is de bodemgesteldheid te verge lijken met de Médoc en is de druivesoort exact dezelfde, namelijk de Cabernet Franc, maar de verkregen wijnen verge lijken, nee. Een Bourgueii en een Chi non hebben minder zuren en daarom alleen al presenteren ze zich op hun voordeligst, wanneer geschonken op 12-14°C, keldertemperatuur dus, ter wijl we de Médocs graag met 18°C drinken. Wist u overigens, dat de Cabernet Franc, de zo belangrijke cépage (wijn stok) voor de grote Bordeauxwijnen, oorspronkelijk uit Bretagne afkomstig is? Men oogst laat, eind oktober wanneer de weersgesteldheden nog zeer mild zijn in Touraine. De vergisting van de van stelen ontdane druiven duurt ge woonlijk 6 tot 10 dagen in open fusten onder toepassing van een „foulage" (onderdompeling van de koek druive- schillen), waarbij de druiven en schillen gekneusd worden. Dit gebeurt twee- of driemaal per 24 uur, zoals ook in de Bourgogne gebruikelijk is. De aldus verkregen wijn wordt reeds na zes maanden op fles gebracht. Zoals gezegd, hier komen ook de beste rosés van de Loire vandaan, de rosés de cabernet, die in tegenstelling tot de ca bernets d'Anjou fijn droog en over het algemeen wat donkerder van kleur zijn. Maar dat zaj wel komen, omdat de wijn boeren liever rode wijnen maken. Men zegt, dat alleen zeer ervaren proe vers een Bourgueii van een Chinon kunnen onderscheiden. De Bourgueii zou te herkennen zijn aan een smaak naar frambozen. Een kenmerkende ei genschap van de Chinon is meer de geur van viooltjes. Hij heeft minder zu ren dan Bourgueii. In ieder geval moet een Chinon jong gedronken worden, terwijl een Bourgueii wat leeftijd vraagt, zeker wanneer hij van de wijngaarden met kalktufsteen onderlagen komt. Bijna in één adem met Vouvray aan gene zijde kunnen de witte wijnen van Am boise als uitloper van de wijngaarden van Montlouis genoemd worden. Ze hebben eenzelfde renommé, dezelfde finesse en kunnen ook goed bewaard worden. De wijnbouwers hier claimen dan ook een recht op de naam Vouvray. Vrijwel de gehele oogst van dit kanton wordt opgekocht door particulieren en restaurants, zodat er niet veel voor de consument in Nederland beschikbaar is, tenzij hij zelf tijdens zijn vakantie er eens wat rondneust. Hoewel zij ieder van een andere kant van de Loire ko men, lijken beide wijnen inderdaad ver rassend veel op elkaar en het zij eenie der vergeven als hij er niet in slaagt ze uit elkaar te houden. Al vertellende zijn we ongemerkt in An- jou en Saumur aangekomen. Hierover samen met Ie pays de Nantes, waar de Muscadet vandaan komt, valt weer zo veel te vertellen, dat ik daaraan nog een hele Parlant zal wijden. Zeker waar het hier wijnen betreft, die in ons land formidabele omzetten berei ken en een maximum aan bekendheid genieten. Wijndrinker of niet-wljndrin- ker, van een Rosé d'Anjou of een Mus cadet heeft ieder wel eens gehoord. Ik mag wel zeggen, dat de Loire bij ons geweldig populair is, zowel uit toeris tisch oogpunt als uit een oogpunt van „savoir vivre". Als een weldoordacht borduurwerk liggen de tuinen rond kasteel Chinon. 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 27