Hans Bishoff: illustrator van de consumentenfolder Zo'n koele blonde. Zullen we't daar ns over hebben? door de tekeningen van Hans Bishoff. De illustraties laten het brouwproces anno 1920 zien. "Daar is een speciale reden voor," vertelt Wim Bartels. "In 1920 begon men op een industriële wijze bier te brouwen. Het is dus eigen lijk het breukvlak waarop bierbrouwen van zuiver ambacht tot industrie werd. Het hele proces is echter nog wel stap voor stap te volgen. Als we het brouw proces met de middelen van vandaag hadden willen laten zien, dan had nie mand het kunnen volgen, want nu ge beurt het voor een groot deel in geslo ten apparatuur. En het opmerkelijke is dat bier nog steeds volgens hetzelfde proces gebrouwen wordt als vroeger; het bierbrouwen op zich is namelijk nooit veranderd. Je kunt dus met het brouwproces anno 1920 heel goed duidelijk maken hoe het bier heden De kiemvloer ten dage wordt gemaakt." Ook het oogsten en mouten is aan het brouwproces toegevoegd: "Dat hebben we gedaan om het ambachtelijke van het bierbrouwen en het gebruik van na tuurlijke grondstoffen nog eens te be nadrukken," vertelt Wim Bartels en hij vervolgt: "Als de mensen deze folder lezen, begrijpen ze volgens mij een stuk meer van een moderne brouwerij!" Hans Bishoff tekent eigenlijk al van kinds af aan. "Toen ik vijf jaar oud was, stond het al als een paal boven water dat ik later zou gaan tekenen en nu is het al twintig jaar mijn beroep," vertelt hij. Dat is ook geen wonder als je be denkt dat Hans Bishoff van een kunst zinnige familie afstamt. Zijnvader kwam uit een gezin van twaalf kinderen, zes jongens en zes meisjes. Van de jongens zijn er drie beeldhouwer en drie edel smid geworden, van de meisjes werd in die tijd nog geen andere ambitie ver wacht dan het huishouden. Hans Bishoff is, wat zijn illustraties be treft, van vele markten thuis. "Alleen onderwerpen waar ik een hekel aan heb, teken ik niet." De opdracht om voor Heineken de consumentenfolder te illustreren vond hij echter best leuk. "Ik ben begonnen met wat oude hand boeken over bierbrouwen te lezen. Ver der ben ik erg goed geholpen door ge- De eest Bier en glasbehandeling. Wilt u echt van Heineken Ker genieten, zesrgt u er dan wd voor dat u bier opeen koek en donkere plaat» bewaart En dat u bier serveert dat een temperatuur tu»cn 8 - VfC, heeft. De glazen mogen nooit vettig zijn En bij voorkeur worden /e schoongemaakt met soda en voor het inschenken met koud water omgespoeld Zo, nu weet u al lied wat over bier, maar nog niet hoe bet gemaakt wordt Zie daarvoor de andere kant van deze (rider, Maar voor u dat doet, even het volgende: Hier wordt al eeuwenlang volgen» hetzelfde principe gebrouwen Al gaat het tegenwoordig, in de meeste onderdelen van het brouv/procr», niet meer zoal» in de hier afgedrukte prenten; deze schilder achtige afbeeldingen laten toch wd hed duidelijk zien hoe dat brouwproce* «ap voor «tap in Zn werk gaal Al» u na het lezen van deze folder nog speciale vragen hetn over bier en wat daarmee te maken heeft, dan weten de mensen van on* bureau Klanrcnscrvicc daar zeker antwoord op, Bd 071 -892817 1864: Gerard Adriaan Heineken koopt „De Hooiberg? In 1864 weet de dan 22-jange zakenman Gerard Adriaan Heineken het eigendom te verwer ven van de bierbrouwerij «De Hooiberg" aan de Nieuwe Zijd» Voorburgwal in Amsterdam, waarvan de naam al m 1595 voor komt in de stadsarchieven. Hoewel zdf onbekend met het brouwersvak voorziet hij toch een goede toekomst in het gerste nat- En hij weet het onder de naam I leineken gebrouwen bier al snel een goede reputatie te geven. Gerard Adriaan is een voortvarend man, die ziet dat dc ligging van zijn brouwerij in het hartje van Amsterdam weinig kans tot expansie biedt Ai» noodzakelijke uitbreidingen hem tol veihuizing dwingen, i* hij daar dan ook niet rouwig om. Hij koopt een stuk grond buiten de grachtengordel en daar verrijst in 1868 een nieuwe biouweni l'recies op de plaat» waar hü nu nog staat: hoek Stadhouder»kadc/I;erdinand Holstraat Daarnaast heeft Heineken N.V than» ook brouwen jen in Den Hosch en Zoctcrwoode. Maar even terug in de geschieden». 18861» een belangrijk jaar. Daarin lukte het Dr. Elion, een w etenschapsman in dienst van de brouwerij, een eigen zuivere gistnoort te kweken. Daardoor w ordt het mogelijk om het bier. naast een constante hoge kwaliteit ook een speciale, karakierurieke smaak te geven Mede door deze vinding in het Heineken laboratorium en door de constante controle op de kwaliteit is Heineken Bier geworden tot wat "t nu is: verreweg het meest gevraagde bier in Nederland, befaamd over de gehele wereld en dc laatste jaren zelfs het meest geëxporteerde bier ter wereld. Pilsener. Oud Bruin. Een lich t, goudkleurig biet mei Een donkere bicreoon. roeiiu pimgc smuk. raocner heeft een van «nuk en meteen loagaJvnhol- aleoholpercentsge ven i volume"», percentage (21volume»» In Nederland is pilsener veruit hei Oud Dmui «onii voord inde mees» gedronken bier Heineken IMs zomermanden gedronken is verknigboarm pijpjes (30cl), halve Heineken Oud Bruin nverknigbtnr liter» ',50 cl) en in buigen (33 dX in pijpje» van d Bokbier. Van Vollenhoven's Stout. Een eura zwaar bier dm 6'i Een donkerkleurige bicmxvt volume»» alcohol bevat Di! bier. met een specifieke, enigszins met zijn Typische robijnrode kleur, bmrre smaak. IIet behoort toe dc znn geheel eigen karakter en aparte entegone extra zwaar bier en heeft aroma, wordt apeciiml voor de een alcoholpeivemagc van 6': wintermaanden gebrouwen volume»» van Vollcnhaven's Sioui Heineken Bokbier verkrijgbaar is eveneens verkiijgbaar ui pijpjes ui pijpjes van 30 d van 30 d. Bier is er sinds mensenheugenis. Volgens oude en ook receme vondsten kan worden aangenomen dat bier voor "I eerst zo'n 5.000 jaar geleden in het Midden Oosten gebrouwen werd. Het heeft van meet af aan een grote betekenis gehad voor het economisch- en religieuze de kunst van het brouwen meester waren. later werden er in Egypte speciale i voor vorsten, toen dit land ken enken dat er toen nog geen leidingwater was. En bovendien waren dranken als thee, koffie en cacao nog volslagen onbekend. Bierbrouwen was toen net als broodbakken één der taken van de huisvrouw. Maar van lieverlede ontstonden er ambachtelijke brouwerijen In grote aantallen zelf». In Gouda bijvootbccld waren er in 1480 wel 350. In de loop der tijd neemt het aantal brouwerijen weer af, Ze worden echter wel groter. En tegenwoordig produceren in Nederland 21 grotere en kleinere brouwerijen ongeveer 14.500.000 hl bier per jaar. De bieren van Heineken. Heineken maakt niet alleen hef bekende pilsener bier Er zijn nog een aantal andere soorten. Hier ziet u de hele familie bij elkaar. 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 6