Marathonloper Ruud Righolt:
'Etenuit de muur is er voor mij niet bij!"
In het jaar 490 v. Chr. woedde er bij het
Griekse stadje Marathon een hevige strijd
tussen de Grieken onder aanvoering van
Miltiades en de Perzen onder leiding van
Darius. Onverschrokken omsingelden de
Grieken de minstens dubbele macht van de
Perzen en behaalden hierbij ruimschoots de
overwinning.
Zodra het bericht van de overwinning bekend
geworden was, stuurde Miltiades een renbode
naar het ongeveer 42 km. verderop gelegen
Athene om het blijde nieuws te gaan brengen.
De renbode legde deze afstand in een on
waarschijnlijk korte tijd af, maar overleed
vrijwel onmiddellijk nadat hij zijn boodschap
had afgegeven.
Hier werd Ruud net door een regenbui ver
rast.
Het is jammer dat deze renbode nooit
heeft geweten dat met dit voor hem zo
noodlottige 'loopje' een nieuwe sport
geboren was, namelijk het marathon
lopen. Een marathon is sindsdien een
afstand van 42 km. en 195 meter. De
renbode zou waarschijnlijk helemaal
vreemd hebben opgekeken als hij wist
dat bijna 2500 jaar later bij een bier
brouwerij in Nederland een jongeman
werkzaam is, die bijna al zijn vrije tijd
in het lopen van marathons steekt. Deze
jongeman is Ruud Righolt (26) en werkt
op de afdeling statistiek en deskre
search.
Sportdag
"Het is allemaal begonnen met een
sportdag op school eind 1967,'" vertelt
hij. "Daarbij waren mensen van de atle
tiekvereniging uit Apeldoorn aanwezig,
die jong talent zochten. Naaraanleiding
van mijn prestaties op die sportdag
kreeg ik al spoedig een briefje thuis,
waarin ze me vroegen of ik er niets voor
voelde bij die vereniging te komen. Ik
vond dat eigenlijk wel een goed idee en
heb me toen bij hen opgegeven."
De eerste negen jaar legde Ruud zich
voornamelijk toe op hardlopen. Lang
zaam maar zeker ging hij echter steeds
meer lange afstanden lopen. "Eigenlijk
ging dat heel geleidelijk aan. Ik heb
nooit van de ene op de andere dag het
besluit genomen nu ineens lange af
standen te gaan lopen. Voordat ik voor
de eerste keer een marathon liep, heb
ik drie keer een mini-marathon ge
lopen. Dat is achttien kilometer. In
februari van het afgelopen jaar durfde
ik het pas aan een echte marathon te
lopen." En niet zonder succes. Ruud
legde deze marathon af in drie uur acht
minuten en 31 seconden. Een paar
maanden geleden liep hij er nog één en
maar liefst in de tijd van twee uur 59
minuten en 51 seconden.
Training
Vanzelfsprekend is er heel wat training
voor nodig om een dergelijk resultaat te
kunnen behalen. Ruud traint dan ook
zes keer per week gedeeltelijk op een
atletiekbaan en gedeeltelijk in de vrije
natuur. "Ik zit nu ongeveer op 90 a 110
km. per week. Ik moet iedere week een
paar keer een duurloop (lange af
standsloop) afleggen, want dat is de
basis voor een marathonloper. Op de
baan train ik voornamelijk m'n tempo."
Omdat Ruud dit allemaal naast zijn
werk doet, heeft hij een vrij strak inge
deelde dagindeling. "Als ik 's avonds
thuiskom, eet ik eerst twee boter
hammen. Dan wacht ik een uur en dan
ga ik lopen. Als ik na de training thuis
kom, douche ik en eet ik meestal een
warme maaltijd. Het is erg belangrijk
dat ik goed eet, want ik moet m'n
lichaam steeds in een goede conditie
houden. Eten uit de muur is er voor mij
dan ook beslist niet bij. Ik eet veel vlees,
verse groente en fruit. Ook heb ik zeker
acht uur slaap per nacht nodig, dus
zorg ik ervoor dat ik bijtijds in bed lig."
Een ongezonde gewoonte als roken,
kan Ruud zich niet permitteren. Een
pilsje op zijn tijd gaat er echter bij hem
wel in. "Na een wedstrijd een biertje
drinken is heerlijk, maar dan moet je er
ook niet meteen een stuk of vier, vijf
drinken, anders ga je tegen de vlakte."
Ruud is van plan zo n drie a vier mara
thons per jaar te gaan lopen. "Meer is
ook niet goed, want dan put je je te veel
uit. Je lichaam heeft tijd nodig om zich
te herstellen. Wel loop ik bijna iedere
veertien dagen een wedstrijd ergens in
het land."
Energie spreiden
"Het is zaak bij een marathon je energie
zoveel mogelijk te spreiden," aldus
Ruud. "Vooral niet te hard weggaan bij
de start. Dat heb ik de eerste keer in
Apeldoorn wel gedaan. Daardoor had ik
het vooral die laatste vijf kilometer ver
schrikkelijk moeilijk. Het schijnt ook zo
te zijn dat je lichaam, na ongeveer 35
kilometer gelopen te hebben, de
meeste van je voedingsstoffen heeft op
gebruikt; daarom zijn die laatste kilo
meters toch altijd al erg zwaar. Je moet
er tijdens zo n marathon ook voor
zorgen dat je vooral goed drinkt.
Onderweg staan er om de vijf kilometer
posten. Ik stop tijdens een marathon
ongeveer drie keer bij zo n post om te
drinken en wat druivensuiker te eten.
Als je echt helemaal op raakt, moet je
gaan wandelen, om weer nieuwe ener
gie op te doen. Je moet je nooit kapot
lopen, maar altijd iets voor het laatst
bewaren."
Toekomst
Voor de toekomst heeft Ruud allerlei
plannen op stapel staan: "Volgend jaar
wil ik de New York City Marathon mee
lopen. Dat is echt een monsterloop;
vorig jaar deden er 11.000 mensen aan
mee. In Amerika is het lopen momen
teel toch een soort rage. Als je in New
York langs Central Park loopt, denk je
dat er een wedstrijd aan de gang is,
zoveel mensen trainen daar." Voor die
tijd heeft hij echter nog enige mara
thons in Nederland op het programma
staan. Hij hoopt daarbij zijn tijd steeds
te kunnen verbeteren. Voor de vol
gende marathon heeft hij een streeftijd
van twee uur en vijftig minuten. We
leven met hem mee!
Velen verschijnen bij de start, maar het is nog een hele klus om ook de finish te bereiken. U
ziet hier Ruud in de voorste gelederen wegspurten.
9