Marathonloper Ruud Righolt: 'Etenuit de muur is er voor mij niet bij!" In het jaar 490 v. Chr. woedde er bij het Griekse stadje Marathon een hevige strijd tussen de Grieken onder aanvoering van Miltiades en de Perzen onder leiding van Darius. Onverschrokken omsingelden de Grieken de minstens dubbele macht van de Perzen en behaalden hierbij ruimschoots de overwinning. Zodra het bericht van de overwinning bekend geworden was, stuurde Miltiades een renbode naar het ongeveer 42 km. verderop gelegen Athene om het blijde nieuws te gaan brengen. De renbode legde deze afstand in een on waarschijnlijk korte tijd af, maar overleed vrijwel onmiddellijk nadat hij zijn boodschap had afgegeven. Hier werd Ruud net door een regenbui ver rast. Het is jammer dat deze renbode nooit heeft geweten dat met dit voor hem zo noodlottige 'loopje' een nieuwe sport geboren was, namelijk het marathon lopen. Een marathon is sindsdien een afstand van 42 km. en 195 meter. De renbode zou waarschijnlijk helemaal vreemd hebben opgekeken als hij wist dat bijna 2500 jaar later bij een bier brouwerij in Nederland een jongeman werkzaam is, die bijna al zijn vrije tijd in het lopen van marathons steekt. Deze jongeman is Ruud Righolt (26) en werkt op de afdeling statistiek en deskre search. Sportdag "Het is allemaal begonnen met een sportdag op school eind 1967,'" vertelt hij. "Daarbij waren mensen van de atle tiekvereniging uit Apeldoorn aanwezig, die jong talent zochten. Naaraanleiding van mijn prestaties op die sportdag kreeg ik al spoedig een briefje thuis, waarin ze me vroegen of ik er niets voor voelde bij die vereniging te komen. Ik vond dat eigenlijk wel een goed idee en heb me toen bij hen opgegeven." De eerste negen jaar legde Ruud zich voornamelijk toe op hardlopen. Lang zaam maar zeker ging hij echter steeds meer lange afstanden lopen. "Eigenlijk ging dat heel geleidelijk aan. Ik heb nooit van de ene op de andere dag het besluit genomen nu ineens lange af standen te gaan lopen. Voordat ik voor de eerste keer een marathon liep, heb ik drie keer een mini-marathon ge lopen. Dat is achttien kilometer. In februari van het afgelopen jaar durfde ik het pas aan een echte marathon te lopen." En niet zonder succes. Ruud legde deze marathon af in drie uur acht minuten en 31 seconden. Een paar maanden geleden liep hij er nog één en maar liefst in de tijd van twee uur 59 minuten en 51 seconden. Training Vanzelfsprekend is er heel wat training voor nodig om een dergelijk resultaat te kunnen behalen. Ruud traint dan ook zes keer per week gedeeltelijk op een atletiekbaan en gedeeltelijk in de vrije natuur. "Ik zit nu ongeveer op 90 a 110 km. per week. Ik moet iedere week een paar keer een duurloop (lange af standsloop) afleggen, want dat is de basis voor een marathonloper. Op de baan train ik voornamelijk m'n tempo." Omdat Ruud dit allemaal naast zijn werk doet, heeft hij een vrij strak inge deelde dagindeling. "Als ik 's avonds thuiskom, eet ik eerst twee boter hammen. Dan wacht ik een uur en dan ga ik lopen. Als ik na de training thuis kom, douche ik en eet ik meestal een warme maaltijd. Het is erg belangrijk dat ik goed eet, want ik moet m'n lichaam steeds in een goede conditie houden. Eten uit de muur is er voor mij dan ook beslist niet bij. Ik eet veel vlees, verse groente en fruit. Ook heb ik zeker acht uur slaap per nacht nodig, dus zorg ik ervoor dat ik bijtijds in bed lig." Een ongezonde gewoonte als roken, kan Ruud zich niet permitteren. Een pilsje op zijn tijd gaat er echter bij hem wel in. "Na een wedstrijd een biertje drinken is heerlijk, maar dan moet je er ook niet meteen een stuk of vier, vijf drinken, anders ga je tegen de vlakte." Ruud is van plan zo n drie a vier mara thons per jaar te gaan lopen. "Meer is ook niet goed, want dan put je je te veel uit. Je lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen. Wel loop ik bijna iedere veertien dagen een wedstrijd ergens in het land." Energie spreiden "Het is zaak bij een marathon je energie zoveel mogelijk te spreiden," aldus Ruud. "Vooral niet te hard weggaan bij de start. Dat heb ik de eerste keer in Apeldoorn wel gedaan. Daardoor had ik het vooral die laatste vijf kilometer ver schrikkelijk moeilijk. Het schijnt ook zo te zijn dat je lichaam, na ongeveer 35 kilometer gelopen te hebben, de meeste van je voedingsstoffen heeft op gebruikt; daarom zijn die laatste kilo meters toch altijd al erg zwaar. Je moet er tijdens zo n marathon ook voor zorgen dat je vooral goed drinkt. Onderweg staan er om de vijf kilometer posten. Ik stop tijdens een marathon ongeveer drie keer bij zo n post om te drinken en wat druivensuiker te eten. Als je echt helemaal op raakt, moet je gaan wandelen, om weer nieuwe ener gie op te doen. Je moet je nooit kapot lopen, maar altijd iets voor het laatst bewaren." Toekomst Voor de toekomst heeft Ruud allerlei plannen op stapel staan: "Volgend jaar wil ik de New York City Marathon mee lopen. Dat is echt een monsterloop; vorig jaar deden er 11.000 mensen aan mee. In Amerika is het lopen momen teel toch een soort rage. Als je in New York langs Central Park loopt, denk je dat er een wedstrijd aan de gang is, zoveel mensen trainen daar." Voor die tijd heeft hij echter nog enige mara thons in Nederland op het programma staan. Hij hoopt daarbij zijn tijd steeds te kunnen verbeteren. Voor de vol gende marathon heeft hij een streeftijd van twee uur en vijftig minuten. We leven met hem mee! Velen verschijnen bij de start, maar het is nog een hele klus om ook de finish te bereiken. U ziet hier Ruud in de voorste gelederen wegspurten. 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 9