Nadere
kennismaking
met Vrumona,
Bunnik
li
I
Namen als Sisi, Royal Club, Pepsi-Cola
en Seven-Up klinken ons allemaal be
kend in de oren. We weten ook, dat het
hier om frisdranken gaat. In een vorige
uitgave van Vers van 't Vat (6/1979)
heeft u kunnen zien hoe de frisdranken
gemaakt worden; in dit artikel nemen
wij Vrumona en de verschillende pro-
dukten van onze Bunnikse vestiging
eens naderonderdeloep.
Van iedere vijf glazen frisdrank, die
momenteel in Nederland worden ge
dronken, is er één van Vrumona af
komstig. En dat wil wat zeggen, zeker
gezien de moeilijke situatie in de fris
drankensector en de zeer zware con
currentie. Vrumona is hiermee de
grootste frisdrankenfabrikant van Ne
derland.
Zo begon het
Tot de tweede wereldoorlog bestond de
frisdrankenindustrie in Nederland uit
een groot aantal kleinere bedrijven.
Deze leverden vrijwel uitsluitend in en
om hun plaats van vestiging.
Frisdranken werden in die tijd ook
hoofdzakelijk in horecabedrijven ge
dronken. Het verbruik thuis was van
veel minder betekenis dan tegen
woordig. Om efficiënter te kunnen pro
duceren, besloot een dertigtal kleine
frisdrankenfabrikanten in juli 1945 te
gaan samenwerken. Zij stichtten in
Utrecht een centraal produktiebedrijf,
waarin zij op coöperatieve basis deel
namen. Alhoewel het in 't begin niet
allemaal even makkelijk ging (er was in
die tijd bijvoorbeeld nauwelijks aan
suiker te komen) was in 1949 de be
drijfsruimte in Utrecht te klein ge
worden. Daarom werd er grond aan
gekocht in Bunnik, waar twee jaar later
de modernste limonadefabriek van
Europa verscheen. In datzelfde jaar
1951 besloten Heineken en Amstel,
toen nog twee afzonderlijke onder
nemingen, zich terug te trekken uit de
frisdrankenproduktie. Hun limonade-
belangen brachten zij bij Vrumona
onder.
In de eerste jaren van Vrumona's be
staan werd er vrijwel uitsluitend aan de
horecasector geleverd. Maar het ver
bruik thuis nam steeds meer in beteke
nis toe. En hoewel dat voor de op
richters geen gemakkelijke beslissing
was, ze waren immers van huis uit
horeca-agenten, werd uiteindelijk in
1956 de beroemde familiefles (toen nog
3/4 liter) Sisi in de winkels geïntrodu
ceerd. Behalve deze belangrijke ge
beurtenis kent Vrumona nog diverse
andere historische momenten zoals:
De overname van de B3 vruchten-
sappenfabriek in Bergen op Zoom;
De overname van Tims in Rotterdam
waarmee de merken Royal Club en
Seven-Up in huis werden gehaald;
De overname van Seven-Up bottela
rijen in Amsterdam en het noorden
van het land;
Het verwerven van de licentie voor de
produktie van Pepsi-Cola; eerst tijde
lijk (op proef), in 1954 definitief;
De fusie met Heineken in 1968.
Vrumona nu
Vrumona is, we noemden het al, de
grootste frisdrankenfabrikant van
Nederland en een van de grootste in
Europa. De produktie in 1978 bedroeg
158 miljoen liter frisdranken en circa
tien miljoen liter vruchtensappen. In
totaal werken er bij Vrumona zes
honderd werknemers, waarvan zo n 475
in de produktie. Het assortiment van
Vrumona omvat allerlei veelgevraagde
smaken in verschillende verpakkingen,
zoals kleine flessen, grote flessen,
blikken en tankjes. Vrumona produ
ceert momenteel de volgende pro-
dukten:
Sisi en Cassis;
Royal Club Tonic, Bitter Lemon,
Ginger Ale, Sodawater, Royal Club
Shandy;
Pepsi-Cola;
Seven-Up, zowel normaal als suiker
vrij;
PUR bronwater, afkomstig uit de bron
van Harre in de Belgische Ardennen;
Snor, de nieuwe schuimende fris
drank voor kinderen;
B3 jus d'orange, appelsap, tomaten
sap (zowel naturel als gekruid), grape
fruitsap en druivensap.
Hieronder gaan we wat nader op de
verschillende Vrumona produkten in:
Sisi: behouden wat behouden kan
worden
Onder de vruchtenlimonades is sinas
veruit de grootste smaak. Deze is ook
nog steeds goed voor circa een kwart
van het totale frisdrankenvolume dat in
Nederland wordt verkocht. Helaas
keren zich echter steeds meer mensen
van sinas af. De consumptie looptterug.
Toch proberen bijna alle limonade
fabrikanten hun produktie te hand
haven; de machines moeten uiteindelijk
blijven draaien. Dit heeft geleid tot een
gigantische prijzenslag in de winkel
sector. Want driekwart van het fris
drankenvolume wordt vandaag de dag
thuis gedronken. (In een horecabedrijf
let de consument minder op de prijs;
hij zoekt daar sfeer en service).
Sisi moet vanwege zijn kwaliteit wat
duurder zijn. Slechts een kleine groep
consumenten is bereid voor die hogere
kwaliteit wat meer te betalen. Hier komt
nog bij, dat Vrumona er geen heil in ziet
6