één uit
duizend
"Stuur het maar naar Rotterdam," zegt hij
door de telefoon. "Ja, naar Dello, daar is
er maar één van!"
Zonder het te beseffen typeert hij zichzelf.
We zijn in gesprek met de heer J.H. Dello,
sinds 15 september hoofd verkoop van
het zojuist ingestelde horecagebied Rot
terdam. Vol trots vertelt hij dat hij net be
slag heeft weten te leggen op een aantal
oude fusten, die hij wil laten restaureren.
Eigenlijk had ik accountant willen
worden,'' zegt de heer Dello. "In Maas
tricht was ik dan ook verbonden aan
een accountantskantoor, maar daar
bleek al gauw dat ik te weinig zitvlees
had. Ik wilde graag iets doen in de com
merciële sector, vooral ook omdat de
sfeer op kantoor naar mijn gevoel veel
te stijf was."
Hij schreef op een advertentie waarin
men een adviseur in de buitendienst
zocht bij een concern in de genotmid
delensfeer. Eis: Economische scholing
en R.K. "Toen ik uitgenodigd werd voor
een psychologische test bleek dat het
ging om een baan bij de St. Servatius-
brouwerij in Maastricht, destijds een
dochter van Heineken. Op mijn 22ste
jaar kwam ik daar in dienst. Het was een
klein brouwerijtje, waar ze Maastrichts
Oud brouwden, een donkerkleurig bier
met caramelsmaak. De bevolking van
Maastricht noemde het'werkmanswijn'.
Limburger in Limburg
"Ik was de eerste vertegenwoordiger
van Heineken die Limburger was in
Limburg. Door de klanten werd het na
tuurlijk enorm gewaardeerd dat zij be
zocht werden door iemand die het
eigen dialect sprak. Sindsdien is dat
ook altijd zo gebleven."
De heer Dello is tot 1968 in Limburg ge
bleven: daarna wilde hij wel graag naar
het westen. Hij is toen horecavertegen-
woordiger geworden voor 't centrum
van Rotterdam. "Rotterdam is een
heerlijke werkstad vertelt hij. "Er is
een goede samenwerking tussen de
collega's. Wat ik altijd frappant gevon
den heb, is dat de café's er 's morgeris
vroeg al stampvol zijn. In Limburg gaan
de gordijnen bij wijze van spreken pas
om tien uur open, maar hier gaan de
mensen voordat ze naar hun werk gaan
vaak eerst koffiedrinken in 't café!"
Nadat hij eerst nog een tijdje in het ge
west Zeeland en de Zuidhollandse ei
landen als districtsverkoopleider ge
werkt had, werd de heer Dello in 1977
benoemd tot districtsverkoopleider
Rotterdam.
Op 15 september van dit jaar is zijn
nieuwe functie als hoofd verkoop van
het horecagebied Rotterdam ingegaan.
"In de nieuwe opzet zal het verkoop
apparaat nog efficiënter kunnen wer
ken."
Sfeer
"Ik vind het fijne van mijn functie dat ik
omga met mensen, die handel drijven
niet in de eerste plaats in tastbare pro-
dukten, maar in sfeer. Een horeca
ondernemer moet die sfeer kunnen
aanvoelen. Ik ga vaak met een ver
tegenwoordiger mee naar de afnemer,
vooral om bij 't zaken doen het 'zwart/
wit-verhaal' wat vriendelijker te maken.
Je moet ook belangstelling kunnen
overbrengen. Verder bestaat mijn werk
uit het beoordelen van overeenkomsten
met de ondernemer. Dat kan variëren
van een eenvoudige verklaring voor het
afgeven van een rijwielhek tot het
sluiten van een overeenkomst met een
belang van meer dan een miljoen gul
den!"
De heer Dello vindt zichzelf net een
kameleon: "Dat moet ook wel, anders
kun je het niet volhouden: Het ene
moment zit je te praten in een gezellige
bruine kroeg met iemand met een
'grote Rotterdamse klets' zoals ze dat
hier noemen en vanuit die sfeer stap je
zo binnen bij een Hilton hotel."
Nachtzaken
In een stad als Rotterdam zijn veel
nachtzaken. Dat zijn horecabedrijven
die tot vroeg in dé ochtend geopend
zijn. Toen de heer Dello nog horeca-
vertegenwoordiger was, bezocht hij
deze bedrijven zo n drie keer per jaar.
"Dan kwam je pas om vijf uur thuis, je
niet realiserend dat het al ochtend
was," aldus Dello. "Maar daar kwam je
wel achter als je de krantenjongen
vriendelijk goedenavond wenste en hij
heel ontnuchterend goedemorgen zei!
De volgende ochtend wilde je' je niet
laten kennen en zat je gewoon om half
negen achter je bureau alsof er niets
aan de hand was. Niemand hoefde te
weten dat je je als een snoek op 'n hooi
zolder voelde!"
De heer Dello vertelt dat hij nu meer
vrije tijd heeft dan vroeger: "Als ver
tegenwoordiger gebeurde het wel eens
dat ik naar openingen en recepties
heen moest die aan het einde van de
middag of in het weekend vielen.
Bovendien werkt de horecaondernemer
ook 's avonds en dan kun je het hem
niet kwalijk nemen als hij je om twaalf
uur uit je bed belt, hij realiseert zich ge
woon niet dat het voor mij dan al vrij
laat is."
Goede sfeer
De heer Dello werkt met veel plezier bij
Heineken: "Ik vind het een fijn bedrijf
met een goede sfeer; het geeft de
mensen de gelegenheid elkaar ook in
een wat informelere sfeer te ontmoe
ten, zoals bijvoorbeeld bij jubilea en
pensioneringen. De Rotterdamse
vestiging heeft mij altijd aangetrokken
door de fijne onderlinge samenwerking
tussen en binnen de afdelingen. Het
enige dat ik wel eens vervelend vind in
mijn functie is dat je altijd die meneer
van de brouwerij blijft, ook al ben je
privé in een café. Dat geeft soms een
zaamheid. Maar dat wordt weer ver
goed doordat je altijd gemakkelijk
contacten legt!"
13