De vestiging van koningen en adel langs de vruchtbare oevers heeft ertoe bijge dragen, dat al vanaf het begin meer naar kwaliteit dan naar kwantiteit werd ge streefd. Er was reeds in de 12e eeuw onder de regering van de Plantagenets export van Loirewijnen naar Engeland. De wijnen Het is inmiddels duidelijk geworden, dat er ook andere wijnen langs de Loire worden geproduceerd dan alleen Rosé d'Anjou of wat daarvoor moet doorgaan. Er zijn wijnen, die zich kunnen meten met andere kwaliteitswijnen uit Frankrijk, die wat eerder in Nederland bekendheid kregen. Denk maar eens aan Bourgueil en Chinon onder de rode en niet te ver geten Sancerre en Pouilly Fumé gewon nen uit de Sauvignon-druif voor de edele witte wijnen uit het Loiregebied. In tegenstelling tot wat velen denken, worden in de Loire veel meer witte wij nen onder „appellation" geproduceerd dan rosé. Het grote voordeel van de witte wijnen van de Loire is, dat ze niet worden opgedreven in alcoholpercentage zoals elders nogal eens het geval is. Immers natuurlijke wijnen zijn altijd de beste. Zij bieden op eerlijke eenvoudige wijze een verkwikkende dronk, die door ons li chaam het beste wordt verdragen. We behoeven trouwens geen propagan da voor de kwaliteitswijnen van de Loire te maken. Ze verkopen zichzelf en er is een chronisch tekort. Horden automobi listen komen hier elke zondag hun wijn kelder aanvullen. Niet minder dan 25 procent van de totale produktie wordt direct aan particulieren verkocht. Dit gebeurt in een dikwijls kermisachtige sfeer, waar publiek bijeenkomt in voch tige grotten en aan lange morsige tafels de wijn proeft om zich en passant in een soort kuip tijdens een verkleedpartijtje tot wijnridder te laten slaan. De foto's, die daarvan gemaakt worden, kan men als briefkaarten aan familieleden sturen. Anjou betekent in Nederland een merknaam voor Rosé. Er komen echter veel meer witte wijnen in diverse kwaliteiten vandaan. De Parijzenaars behoeven slechts 200 km te rijden om in Pouilly, Sancerre, Quincy en Reuilly te komen, het onbe twiste rijk van de Sauvignon-druif. Een moeilijke plant die Sauvignon, die we vroeger veel meer verbreid over de lengte van de Loire vonden, maar daar inmiddels werd vervangen door beter renderende rassen die van jaar tot jaar een meer betrouwbare bron van inkom sten bleken dan de dikwijls teleurstel lende, voor koude overgevoelige Sau vignon. In Pouilly sur Loire heeft men nu twee jaar achtereen de oogst door hagel en extreme koude verloren zien gaan. Aan de andere kant brengt de Sauvignon zo'n heerlijke wijn, vol van geur en frui tige smaak, dat deze hoegenaamd geen restsuiker bevattende nectar drievoudi ge prijzen opbrengt en daardoor het ge mis aan volume wat minder doet gevoe len. Het gaat ze goed, de wijnbouwers in Sancerre en Pouilly en het is ze aan te zien. Lange tijd bood men hier een wijn De wijngaarden van Chinon, vooral bekend om de rode, charmantë wijnen die hier van daan komen. aan onder de naam Sauvignon zonder Appellation Contrölée. Dit is nu echter verboden. De wijnbouwers geven zelf toe, dat het hier slechts een „fancy- naam" betrof en dat de wijn meestal van de meer rendement opbrengende Chas- selas afkomstig was. Pouilly en Sancerre liggen vlak bij el kaar, gescheiden door de Loire zelf. Een Pouilly sur Loire wordt uit de reeds ge noemde Chasselas soms met een ge deelte Sauvignon gevinifiëerd. Het is een levendige frisse wijn, die men graag jong drinkt, wanneer hij nog een tikkeltje prikkelt. Generatie Anders is dat met de Pouilly Fumé, niet te verwarren met de Pouilly Fuissé uit Bourgogne, de wijn die de laatste jaren grote bekendheid heeft gekregen buiten Frankrijk. De oogst is hier vrij laat, begin oktober, en de ruimte waar de vergisting plaatsvindt, moet dan ook meestal ver warmd worden. De verkregen wijn is vrij snel bottelrijp en moet helder zijn, niet geel wat een enkele keer voorkomt wan neer de wijn te lang op fust of fles is geweest, of te veel restsuiker bevat. Een Pouilly Fumé en een Sancerre behoren delicaat droog te zijn, daarom drinken we ze graag jong op een temperatuur van 10 a 12°C. Vijftig generaties hebben hier de wijn gaarden bewerkt, tot enkele jaren gele den daarvoor matig beloond. Kijk maar eens in prijscouranten van 10 tot 15 jaar geleden. Als gevolg van het toerisme komt hun thans de eer toe, die ze ver dienen. Wellicht hebben de voorouders van de huidige generatie ook net als el ders overwogen om de moeilijke Sau- vignon-plant te vervangen door de Chasselas. Hun streven naar kwaliteit heeft uiteindelijk de hun toekomende waardering gekregen. In de volgende Parlant komen andere soms in ons land nauwelijks bekende wijnen aan de orde uit de Val de la Loire. 19

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 19