De Loire begint zijn grillige weg langs de hel lingen van de Gerbier de Jonc, waar op een hoogte van 1550 meter smeltende sneeuw de voeding wordt voor de langste rivier van Frankrijk (1020 km). Met dit vast te stellen be grijpt u onmiddellijk mijn probleem met de ver zamelnaam ,,de wijnen van de Loire". Wanneer u de kaart bekijkt, ziet u dat de Loire zijn loop begint in de buurt van Dröme, ver beneden Lyon in het Rhönedal, op zijn weg naar het noorden de Beaujolais passeert om dan bij Orléans, 116 km beneden Parijs, naar de At lantische kust af te buigen. Het is duidelijk, dat in zo'n uitgestrekt gebied een grote variëteit in grondsoorten en klimaat moet bestaan; het is onmogelijk de in niet minder dan 10 provincies geproduceerde wijnen onder één noemer te vangen. De wijnen van de Loire Al voor het begin van onze jaartelling was de rivier de natuurlijke verbinding tussen de bewoners langs de oevers en door de eeuwen heen vinden we hier de eenwording van de Franse natie en de bakermat van de Franse taal, in stand gehouden door historie en literatuur. Charme Zowel de grauwe stad Le Mans, waar jaarlijks ,,24 heures" met oorverdovend lawaai de racemonsters rondrazen, be hoort tot het Loiregebied, als de histori sche speeltuin van de Franse adel, in serene rust versteend in de Chateaux de la Loire. Wie nog nooit ergens aan de Loire heeft vertoefd, heeft zichzelf tekort gedaan. Het Franse woord „charme" wordt in ons taalgebruik meestal ter be schrijving van de aantrekkelijke kwali teiten van een vrouw gebruikt. In het Frans heeft het woord een veel bredere betekenis. Voor het gebied van de Loire staat mij geen betere omschrijving dan „charme" ter beschikking. Charmant, hier en daar majestueus, is het samen spel van groene oevers langs de zeer brede, altijd in beweging zijnde rivier. Hier en daar splitst de stroom zich rond uitgestrekte zandplateaus. Er is hier nog een weelde aan bloemen in hun oorspronkelijke staat: vrij in het wild, in kleuren geschakeerd. Niet aangelegd door een vooraf beraamd plan, maar uitgezaaid zoals de wind het beliefde. De geur van kamille doet mij denken aan de tijd, toen we ook in Nederland nog veld- boeketten konden maken. De natuurlijke rijkdommen, die hier ondanks een jaar lijkse stroom van toeristen bewaard zijn gebleven, doen weldadig aan. Op de open plekken tussen de rietkra gen is ruimte voor iedereen, mits men bereid is een paar honderd meter te lo pen, want de natuur zelf beschut hier de mens, die naar stilte verlangt. Het lukt niet tegen de stroom op te zwemmen, want deze rust en vrede uitstralende ri vier bergt in werkelijkheid reuzekracht in zich, maar het is een heerlijk spel om stroomafwaarts mee te drijven en dan weer naar het uitgangspunt terug te lo pen. Een picknick aan de Loire doet voor de mens van heden het verleden herleven, dat wij slechts kennen van schilderijen, waarop roeiers en jonge mensen met strohoeden ons iets laten zien van de „jardin de la France". Meen niet dat dit gebied altijd zo toe gankelijk en liefelijk is geweest. De rivier zelf heeft zich een weg gebaand tussen graniet en kalkrotsen. Vroeger waren hier dichte wouden, die met koppige vlijt en met gebruik van primitieve middelen in cultuur zijn gebracht. Wijncultuur De wijncultuur begint hier al na het baanbrekende werk van de Romeinen in de vierde eeuw, toen monniken de oor spronkelijke wilde wingerd, die in de bossen langs stammen en takken van de bomen omhoog klom, door selectie tot veredeling brachten. Zo ontstond de Pi- neau d'Aunis, zo genoemd naar een dorpje bij Saumur, een druiveras dat we nog overal in het Loiregebied aantreffen. Sinds 1862 noemt men deze blauwe druif Chenin Noir en daaruit weer werd de Chenin Blanc verkregen, die in het algemeen „Pineau de la Loire" wordt genoemd. Let wel, we schrijven Pineau en niet Pi- not. De laatste is eveneens in de Loire Viticole aangeplant, maar werd lang ge leden door wijnbouwers die zich hier vestigden, uit meer oostelijke streken meegebracht. De Pineau de la Loire heeft het westelijk van Orléans uitstekend naar de zin. De harmonie tussen klimaat en bodem is optimaal en nergens anders gedijt de Pineau als hier. De bodemgesteldheid is voor de wijnbouw ideaal te noemen. Letterlijk aan alle voorwaarden wordt voldaan. Als gevolg van erosie werd kie zel afgeslepen, die met de sterke stroom mee aanslibde. Het dorre land, dat on vruchtbaar leek op een lucht en water doorlatende ondergrond, werd als het ware gecomponeerd voor de wijnbouw. Lei en zandsteen, krijt, mergel, kiezel aarde, we vinden het allemaal in de pro vincies langs de Loire. 18

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 18