kan komen dat een artikel waarvan in Nederland perjaar40 miljoen liter wordt gedronken, omgerekend drie liter per hoofd van de bevolking, dat een derge lijk belangrijk artikel zo achteloos wordt gekocht. Meestal is de laagste prijs een aankoopargument, waarbij het er dan van afhangt wat in de aanbieding is om tot een keuze te komen. Als het gaat om zo maar even een slok- kie, soit! Maar als we ervoor gaan zitten is het kiezen van een sherry minstens zo belangrijk als het kiezen van een wijn aan tafel. Ook het uur van de dag is erg belangrijk, 's Avonds zal ik niet zo mak kelijk een Manzanilla nemen, een sher ry, een echte dan, die mijn voorkeur heeft. Dan ligt voor mij het accent meer op een Amontillado, alweer als het maar een echte is, niet gekocht omdat hij zo goedkoop was, maar zo een met die volle droge smaak van noten. Of een Oloroso, de droge, die zo veel op Ma deira lijkt. De zoete Oloroso (de zoet smakende, want hij is niet echt zoet) heeft mijn voorkeur 's morgens. De gefilterde most, die na lange rijping sherry zal worden. Maar we hadden het over San Patricio, eigenlijk gek dat niet iedereen die droge sherry verlangt, niet ineens San Patricio zegt. Iets fijners als Fino kun je je op het gebied van droge sherry nauwelijks voorstellen. Hij kost gewoon wat elke goede sherry kost, dat wil zeggen min der dan de meeste andere Fino's onder merknaam. Zoals we bij een vorige gelegenheid al zagen, wordt de Fino bij het ouder wor den een Amontillado. De wijn wordt donkerder van kleur; zeer oude Amon tillado's zijn zelfs bruin. Ook het alco holpercentage is hoger geworden. De klassieke Amontillado's zijn daarnaast herkenbaar aan een smaak naar noten, in het bijzonder amandelen. (In het En gels: nutty flavour). Een echte Amontillado is een voorname sherry, delicaat in geur en smaak en fijn droog. Niet te vergelijken met de zoe telijkheden" die we doorgaans onder deze betiteling krijgen aangeboden. Maar ja, een echte Amontillado kan men dan ook niet voor ƒ4,50 kopen. Voor een goed begrip herhaal ik nog eens even dat Manzanilla een lichte, fruitige Fino is, uit een nadrukkelijk omschreven produktiegebied. Oloroso Intussen zijn de voorgeselecteerde Groots van opzet zijn de feesten als de druivenoogst is binnengehaald. De vele toeristen kunnen meegenieten van deze zuidelijke uitbundigheid. Bewaring Het bewaren van sherry in gesloten flessen kan nauwelijks problemen op leveren. Het enige waarop we moeten letten is dat de flessen niet langdurig aan grote hitte worden blootgesteld. Een plotselinge kou, bij voorbeeld door het plaatsen in de koelkast, kan vlok- vorming in de sherry veroorzaken. Op zichzelf is de sherry dan nog zeer goed drinkbaar, alleen zult u het laatste glaasje uit de fles moeten missen waar in zich al die witte schilfertjes verzameld hebben. Flessen sherry die voorzien zijn van pil- ler-proof (schroefsluiting) behoeven nooit liggend te worden bewaard. Het is onnodig, er is immers geen kurk die nat- gehouden moet worden. Temperatuur Erg belangrijk is ook nog de serveer- Oloroso's en de afleidingen daarvan, Palo Cortados en Rayas een eigen leven gaan leiden. Moeilijk te herkennen zijn die Oloroso's. Er zijn goudkleurige en donkerbruine, zoete en droge. Hier zal de voorkeur voor een merknaam bepa lend zijn voor wat men drinken wil. Er zijn Oloroso's die bijna niet van Ma deira te onderscheiden zijn. De Oloro so's werden apart gehouden bij de voorselectie van de keldermeester die door tekens op de fusten aangaf welke wijnen geschikt waren om Fino te wor den en welke hun ontwikkeling als Olo roso in de fusten zouden doormaken. Sommige mensen proeven in de Oloro so een zwaarder accent van de Flor. Deskundigen hebben echter na veel onderzoek uitgemaakt dat de verande ring die zich in de sherry voltrekt voor namelijk wordt veroorzaakt door micro organismen en oxydatie van de alcohol die wordt afgebroken in zuren en esthers. temperatuur. Al te vaak wordt sherry te koud geschonken, waardoor de smaak soms zelfs letterlijk bevroren is. De meeste sherries geven hun volle rijk dom bij een temperatuur van 10 tot 12 graden, hoewel een Amontillado best op 14 graden mag. De wat zoetere sherries, zoals alle zoete wijnen trouwens, verlangen een tikkeltje koeling. De sherryblender heeft kundig met de Ve- nencia (wijnakertje) sherry uit het vat getapt en laat de bezoekers aan deze prachtige bo dega daarvan proeven. 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 21