WANDELING DOOR FLEVOHOF
Bloembollen
Voor velen van u staat ongetwijfeld
de vakantie voor de deur. Brengt u
deze in eigen land door of wilt u in
het weekend een uitstapje gaan
maken, dan kunnen we u aanraden
het voorbeeld van de Rotterdamse
en Schiedamse oudmedewerkers te
volgen en een dagje naar Flevohof
te gaan.
Zuivelpaviljoen
Het algemeen paviljoen omsluit een bin
nentuin, die eer bewijst aan een Neder
lands produkt van internationale faam:
het bollengewas. In de expositie van het
bloembollencentrum Hillegom wordt
door een druk op de knop duidelijk hoe
fraai bloembollen het gehele jaar door
de tuin kunnen opfleuren. Door een druk
op de knop komen in een bloemloos
kunststoffen perk opeens allerlei bloe
men naar boven in volgorde van bloei
periode. Een bloeikalender en de
bloembollenquiz geven nog verdere in
formatie.
Een van de aantrekkelijkste onderdelen
van Flevohof is ongetwijfeld de veehou
derij. Men komt eerst in de pluimvee-af
deling. Deze is niet ingericht zoals de
Een veilinglokaal waarin allerlei artikelen
worden geveild zoals onder meer appels en
knikkers.
Flevohof is een 150 hectare groot kijk-,
speel-, doe- en pretpark in de polder
Oostelijk Flevoland. Ook ons concern
heeft een aandeel in dit gebeuren, maar
daarover straks in dit artikel meer. Be
halve dat Flevohof veel ontspanning
biedt, is het vooral ook erg leerzaam. Er
worden allerlei facetten getoond van
onder meer voedsel en gebruiksvoor
werpen, waarmee we dagelijks te
maken hebben. Hoe boter en kaas ge
maakt worden, de functie van koeien,
varkens en kippen, wat men allemaal met
graan doet en noem maar op. Op allerlei
verschillende manieren wordt de infor
matie aan de bezoeker overgebracht.
Door middel van dia's, film, tekeningen,
spelletjes en audiovisuele middelen.
In een samenleving waarin we even
vanzelfsprekend een stuk kaas uit de
supermarkt meepakken als dat we
's ochtends onze ogen openen, heeft
een park als Flevohof een zeer belang
rijke functie: „De kinderen worden
steeds minder met het platteland ge
confronteerd," vertelt Henk Oost, hoofd
van de afdeling voorlichting van Flevo
hof. „Van de herkomst van onder meer
hun dagelijks voedsel hebben velen
geen enkele notie. Ik krijg echt wel eens
opmerkingen te horen als: onze melk
komt niet uit een koe, maar uit een pak!
Hier zien ze waar alles vandaan komt,
hoe het gemaakt wordt en wat voor pro
cessen het ondergaat voordat zij er thuis
hun tandjes in zetten."
Samen met hem maakte de redactie een
wandeling door Flevohof om een indruk
te krijgen van de verschillende pavil
joens. Het hoofdpaviljoen is het start- en
eindpunt van het overdekte deel van de
Tweepiepers" tijdens hun pieperpraatje.
natuurlijke „fabriek" de grondstof levert
voor de bereiding van boter, kaas en
andere melkprodukten. Wil men even
gaan zitten, dan kan dat in de diascoop.
Deze geeft doorlopend een kleurenshow
van zes minuten en toont hoe kaas wordt
gemaakt en van welk belang deze in
dustrie voor ons leven is. Bij deze dia's
wordt begeleidende tekst en uitleg ge
geven. Helemaal echt ziet men het in de
kaasmakerij van Flevohof die tevens
deel uitmaakt van hetzuivelpaviljoen. De
melk van het eigen veehouderijbedrijf
wordt hier omgezet in echte boerenkaas.
Voor de bezoekers is er de mogelijkheid
om een Flevohof-kaasje te kopen. Ver
derop in dit paviljoen staat een reusach
tige maquette, die aangeeft hoe de Ne
derlandse zuivelindustrie in elkaar zit.
Op weg naar het algemeen paviljoen
passeert men een expositie genaamd:
"Beschuit, nou weet ik het weer!" In dit
paviljoen laat men zien hoe de landbouw
zich niet alleen bezighoudt met het pro
duceren en verwerken, maar ook be
trokken is bij allerlei zaken, die van
maatschappelijk belang zijn. Zo toont de
Unie van Waterschappen wat zij doet
aan beheersing, kering en zuivering van
water en aan natuurbehoud. Inzendin
gen van het bedrijfsleven illustreren de
grote plaats die stikstof, fosfaat en
mengmest in de agrarische industrie in
nemen. Uitvoerig wordt aandacht be
steed aan de verschillende manieren van
bemesting.
wandelroute. Voor minder valide bezoe
kers zijn overal speciale voorzieningen
aangebracht.
In het hoofdpaviljoen wordt vooral veel
voorlichting op landbouwgebied gege
ven. Zo stelt een levensgroot ganzen
bord de bezoekers in staat spelenderwijs
hun kennis van land- en tuinbouw te
toetsen. Via dobbelstenen worden de
getallen aangegeven die het aantal
plaatsen vooruit bepalen. Door een druk
Deze kunststoffen koe laat zien hoe haar
voedsel via allerlei processen omgezet wordt
in melk.
op een van de knoppen op de panelen in
het ganzenbord, ziet de bezoeker of hij
het goede antwoord heeft gekozen.
Geeft het ganzenbord nog niet voldoen
de informatie, dan kan die in dit paviljoen
op diverse andere manieren bemachtigd
worden.
Wat er allemaal gebeurt voordat boter,
kaas en melk bij de consument op tafel
staan, kan de bezoeker zien in het zui
velpaviljoen. Degene die verwacht een
landelijk soort paviljoen aan te treffen,
komt echter bedrogen uit. Op een hy
permoderne wijze wordt de informatie
zichtbaar en hoorbaar overgebracht.
Bewegende gekleurde lichtjes illustre
ren de werking van de moderne zuivel
industrie. Een grote kunststoffen koe
toont dit dier als eerste schakel in het
produktieproces en laat zien hoe deze