WANDELING DOOR FLEVOHOF Bloembollen Voor velen van u staat ongetwijfeld de vakantie voor de deur. Brengt u deze in eigen land door of wilt u in het weekend een uitstapje gaan maken, dan kunnen we u aanraden het voorbeeld van de Rotterdamse en Schiedamse oudmedewerkers te volgen en een dagje naar Flevohof te gaan. Zuivelpaviljoen Het algemeen paviljoen omsluit een bin nentuin, die eer bewijst aan een Neder lands produkt van internationale faam: het bollengewas. In de expositie van het bloembollencentrum Hillegom wordt door een druk op de knop duidelijk hoe fraai bloembollen het gehele jaar door de tuin kunnen opfleuren. Door een druk op de knop komen in een bloemloos kunststoffen perk opeens allerlei bloe men naar boven in volgorde van bloei periode. Een bloeikalender en de bloembollenquiz geven nog verdere in formatie. Een van de aantrekkelijkste onderdelen van Flevohof is ongetwijfeld de veehou derij. Men komt eerst in de pluimvee-af deling. Deze is niet ingericht zoals de Een veilinglokaal waarin allerlei artikelen worden geveild zoals onder meer appels en knikkers. Flevohof is een 150 hectare groot kijk-, speel-, doe- en pretpark in de polder Oostelijk Flevoland. Ook ons concern heeft een aandeel in dit gebeuren, maar daarover straks in dit artikel meer. Be halve dat Flevohof veel ontspanning biedt, is het vooral ook erg leerzaam. Er worden allerlei facetten getoond van onder meer voedsel en gebruiksvoor werpen, waarmee we dagelijks te maken hebben. Hoe boter en kaas ge maakt worden, de functie van koeien, varkens en kippen, wat men allemaal met graan doet en noem maar op. Op allerlei verschillende manieren wordt de infor matie aan de bezoeker overgebracht. Door middel van dia's, film, tekeningen, spelletjes en audiovisuele middelen. In een samenleving waarin we even vanzelfsprekend een stuk kaas uit de supermarkt meepakken als dat we 's ochtends onze ogen openen, heeft een park als Flevohof een zeer belang rijke functie: „De kinderen worden steeds minder met het platteland ge confronteerd," vertelt Henk Oost, hoofd van de afdeling voorlichting van Flevo hof. „Van de herkomst van onder meer hun dagelijks voedsel hebben velen geen enkele notie. Ik krijg echt wel eens opmerkingen te horen als: onze melk komt niet uit een koe, maar uit een pak! Hier zien ze waar alles vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en wat voor pro cessen het ondergaat voordat zij er thuis hun tandjes in zetten." Samen met hem maakte de redactie een wandeling door Flevohof om een indruk te krijgen van de verschillende pavil joens. Het hoofdpaviljoen is het start- en eindpunt van het overdekte deel van de Tweepiepers" tijdens hun pieperpraatje. natuurlijke „fabriek" de grondstof levert voor de bereiding van boter, kaas en andere melkprodukten. Wil men even gaan zitten, dan kan dat in de diascoop. Deze geeft doorlopend een kleurenshow van zes minuten en toont hoe kaas wordt gemaakt en van welk belang deze in dustrie voor ons leven is. Bij deze dia's wordt begeleidende tekst en uitleg ge geven. Helemaal echt ziet men het in de kaasmakerij van Flevohof die tevens deel uitmaakt van hetzuivelpaviljoen. De melk van het eigen veehouderijbedrijf wordt hier omgezet in echte boerenkaas. Voor de bezoekers is er de mogelijkheid om een Flevohof-kaasje te kopen. Ver derop in dit paviljoen staat een reusach tige maquette, die aangeeft hoe de Ne derlandse zuivelindustrie in elkaar zit. Op weg naar het algemeen paviljoen passeert men een expositie genaamd: "Beschuit, nou weet ik het weer!" In dit paviljoen laat men zien hoe de landbouw zich niet alleen bezighoudt met het pro duceren en verwerken, maar ook be trokken is bij allerlei zaken, die van maatschappelijk belang zijn. Zo toont de Unie van Waterschappen wat zij doet aan beheersing, kering en zuivering van water en aan natuurbehoud. Inzendin gen van het bedrijfsleven illustreren de grote plaats die stikstof, fosfaat en mengmest in de agrarische industrie in nemen. Uitvoerig wordt aandacht be steed aan de verschillende manieren van bemesting. wandelroute. Voor minder valide bezoe kers zijn overal speciale voorzieningen aangebracht. In het hoofdpaviljoen wordt vooral veel voorlichting op landbouwgebied gege ven. Zo stelt een levensgroot ganzen bord de bezoekers in staat spelenderwijs hun kennis van land- en tuinbouw te toetsen. Via dobbelstenen worden de getallen aangegeven die het aantal plaatsen vooruit bepalen. Door een druk Deze kunststoffen koe laat zien hoe haar voedsel via allerlei processen omgezet wordt in melk. op een van de knoppen op de panelen in het ganzenbord, ziet de bezoeker of hij het goede antwoord heeft gekozen. Geeft het ganzenbord nog niet voldoen de informatie, dan kan die in dit paviljoen op diverse andere manieren bemachtigd worden. Wat er allemaal gebeurt voordat boter, kaas en melk bij de consument op tafel staan, kan de bezoeker zien in het zui velpaviljoen. Degene die verwacht een landelijk soort paviljoen aan te treffen, komt echter bedrogen uit. Op een hy permoderne wijze wordt de informatie zichtbaar en hoorbaar overgebracht. Bewegende gekleurde lichtjes illustre ren de werking van de moderne zuivel industrie. Een grote kunststoffen koe toont dit dier als eerste schakel in het produktieproces en laat zien hoe deze

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 8