A. F. van Hulsen en uit: Als je aan Bokma denkt, denk je behalve aan de familie, zeker ook meteen aan bedrijfsleider Van Hulsen. In de afgelo pen 25 jaar heeft deze markante per soonlijkheid zo zijn stempel op de firma Bokma gedrukt, dat zijn naam er haast onlosmakelijk mee is verbonden. En toch is hij niet de bedrijfsleider met de traditionele loopbaan achter zich zoals dit bij vele bazen van de vorige generatie het geval is: Op vijftienjarige leeftijd als loopjongen begonnen en in de loop der jaren tree voor tree opgeklommen om ten slotte als bedrijfsleider te eindigen. De heer A. F. van Hulsen is zelfs niet eens een echte Fries in dit zo Friese be drijf. Wel werd hij in Leeuwarden gebo ren en wel op 21 mei 1917 in een gezin met maar liefst negen kinderen. Hij groeide op in de hoofdstad van het „heitelan" en doorliep er de HBS. Ver volgens behaalde hij zijn SPD (Staats Praktijk Diploma) en ging accountancy studeren. In 1938 kreeg hij een baan bij een rijksaccountantsdienst eveneens te Leeuwarden. Een jaar voordat hij als ac countant zou afstuderen in 1947 trad hij in dienst bij een particulier accountants kantoor als belastingspecialist. Bokma En toen duurde het niet lang of hij legde zijn eerste contact met de firma Bokma. ,,lk weet het nog goed," vertelt hij, ,,het was op vijf december 1947 dat ik er voor het eerst naartoe moest voor belasting zaken. Ik kon echter zo goed met de ou de heer Piet Bokma overweg, dat ik al spoedig voor alle andere zaken waar voor ze een accountant nodig hadden, moest komen. Er waren in die tijd be langrijke ontwikkelingen bij Bokma gaande. Het was zo, dat de firma voor de Tweede Wereldoorlog wat haar afzet betreft sterk georiënteerd was op Ne derlands Indië. Bokma had in Nederland alleen maar wat regionale betekenis, geen landelijke. Na de oorlog kwam daar echter verandering in. Omdat de oude genever van Bokma in Indië een zeer gewild produkt was, kreeg je er een gro te vraag naar toen deze oud-kolonialen in Nederland terugkeerden. De zaak groeide en de omzet nam steeds maar toe. De interne organisatie bleef daar echter bij achter, zodat er omstreeks 1954 interne spanningen ontstonden. Ik gaf ook hierover advies. Een van die ad viezen was, dat ze eigenlijk iemand no dig hadden die intern de zaak eens goed op poten kwam zetten. De losse opmer king van de heer Coert Bokma: 'We moeten dus eigenlijk iemand hebben zoals u' had voor mij verstrekkende ge volgen. Op één oktober 1954 trad ik als procuratiehouder bij de firma Bokma in dienst. Samen met de heer Westra, die verkoopmanager was, heb ik toen de hele zaak zowel administratief als tech nisch gereorganiseerd." Een van de aantrekkelijke kanten van zijn nieuwe baan vond de heer Van Hul sen de kleinschaligheid van het bedrijf. ,,lk ben altijd nogal een individualist ge weest en heb nooit veel zin gehad om in een groot massa-bedrijf te gaan wer ken." Technische ontwikkelingen Bokma stond in 1954 aan de vooravond van vele technische ontwikkelingen. „Toen ik er net begon, was bijna alles nog handwerk. De etiketten werden op geplakt met glutofix en de flessen moesten een nacht drogen voordat ze ingepakt konden worden. Die stonden dan de hele nacht op de grond uitge spreid." Eén a twee jaar later deed de etiketteermachine haar intrede bij Bok ma. Ook begon het steeds duidelijker te worden dat de gescheiden ligging van de verschillende onderdelen van het be drijf voor steeds meer interne transport problemen zorgde. De distilleerderij lag aan 't Vlied en de produktieafdeling on geveer zeshonderd meter verderop aan De Tuinen. „Er moesten fusten met zo'n 700 liter grondstoffen in de distilleerderij gestort worden; deze werden tot jene verdistillaat gestookt, waarna het in die zelfde fusten met paard en wagen naar De Tuinen getransporteerd moest wor den," vertelt de heer Van Hulsen. „Om streeks de jaren '64/65 concentreerden we ons nog maar op drie produkten, te weten: oude jenever, citroenjenever en bessenjenever. In diezelfde jaren daalde echter opeens de consumptie van de oude jenever heel sterk, terwijl de con sumptie van de jonge jenever toenam. Zodoende werden we gedwongen ook met de jonge jenever de markt op te ko men." Nieuw bedrijf De plannen voor de vestiging van een nieuw bedrijf aan de Edisonstraat waren ondertussen al in een vergevorderd sta dium. „Er werd een produktievermeer- dering gepland die het drievoudige was van de capaciteit van het bedrijf in De Tuinen. In september 1966 verhuisden we naar het nieuwe bedrijf. In maart van het jaar daarop introduceerden we de jonge jenever op de markt. Door de ex plosieve consumptie van deze jonge je never was de beoogde drievoudige pro- duktie in 1970 al bereikt. Waarschijnlijk dacht men die oude jevener van Bok ma is goed, dus zal die jonge jenever ook wel goed zijn Daar kwam tevens bij dat de jonge jenever tot nu toe altijd een melasse-produkt was. Wij waren de eer ste producent die jonge jenever maakten op basis van honderd procent graanal- cohol. Dat viel bijzonder in de smaak van de consument. Inmiddels is het tienvou dige van de produktie bereikt vergeleken bij wat we in De Tuinen voortbrachten." Hoewel we het gesprek telkens op de persoon van Van Hulsen willen brengen, kan dat blijkbaar niet anders dan gelijk met de ontwikkeling van Bokma lopen. Intensief heeft hij zich met het ontwerp van het nieuwe bedrijf beziggehouden. „Ik ben eigenlijk nooit de droge ac countant geweest, zoals men die zich altijd van dit beroep voorstelt. Mijn inter esse ging altijd al bijzonder uit naar de technische en economische kant van het bedrijf. Ik kon me in een bedrijf als Bokma veel beter uitleven dan op een accountantskantoor. Vooral ook omdat het bedrijf aan de vooravond van allerlei uitbreidingen en technische ontwikke lingen stond. Het grappige is dat de firma eigenlijk ook is ontstaan als gevolg van technische vooruitgang. De familie Bok ma was namelijk van oorsprong een molenaarsfamilie. Door de mechanisatie van de meelfabrieken verloren de mo lens in het begin van de negentiende eeuw steeds meer aan betekenis. Toen is de familie Bokma in 1826 als een soort nevenbedrijf een slijterij en grossierderij begonnen. In 1896 nam de heer Piet Bokma de zaak van zijn vader over en begon er voor het eerst te distilleren." Pensioen Over het feit dat de heer Van Hulsen zijn langste tijd bij Bokma heeft gehad, maakt hij zich weinig zorgen. Als hij op één oktober a.s. zijn 25-jarig jubileum viert, zal hij deze gelegenheid tevens aangrijpen om zich uit het bedrijfsleven terug te trekken en van zijn verdiende rust te gaan genieten. „Ik heb nog ge noeg te doen. Ik knutsel graag; zo maak ik onder meer speelgoed; vroeger voor mijn kinderen, nu voor de kleinkinderen. Ook lees ik veel, vooral over kunstge schiedenis. De architectonische kunst geschiedenis trekt me het meeste. Ik hoop dan ook als ik niet meer werk lan den zoals Italië, Griekenland en Israël te gaan bezoeken en al die kunstschatten daar te gaan bekijken." Is de kans dus klein dat u de heer Van Hulsen over een half jaartje nog in het gebouw aan de Edisonstraat tegenkomt, des te waar schijnlijker wordt het hem samen met zijn vrouw over de Acropolis te zien dwalen of hem tegen te komen bij het Orakel van Delphi... 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 16