V met bestemming Palma Amontillado Oloroso If Palo Cortado dat de opbrengst in droge jaren meer rendement opbrengt dan voor andere druivesoorten geldt. Deze zijn afhanke lijk van voldoende regen om volume te kunnen leveren. Na de vergisting van dergelijke druiven met een hoog mostgewicht blijft in de gevinifieerde wijn veel restsuiker over; wijnen dus die in onze tijd niet meer zo veel worden gevraagd als vroeger. De Pedro Ximénez dient dan ook veelal als toegift, blending, voor sherries die als zoete types zullen worden verkocht, zoals Cream Sherry, Brown Sherry, Amoroso en de zoete Olorosos. De pure als zodanig onder de naam verkochte Pedro Ximénez-wijn heeft een laag alcohol- en hoog zoetgehalte en wordt in de handel gerangschikt on der de likeurwijnen. Blending Alle sherries zijn blends", dat wil zeg gen dat de sherryshipper, de leverancier van sherry in Spanje dus, door het ver mengen van verschillende wijnen in staat is telkens opnieuw een produkt onder een gekozen naam in de handel te brengen, dat volkomen lijkt op een vori ge samenstelling. Men moet wel eens zo'n proeverij in de bodega of proefkamer hebben meege maakt om te weten, hoeveel moeite en zorg aan dit blenden wordt besteed. La borant, keldermeester, verkoper en ko per komen eraan te pas om het gezochte type te vinden, waarbij steeds aanteke ningen moeten worden gemaakt van de toegevoegde hoeveelheden. U begrijpt hoe belangrijk dit is, omdat de hier ge mengde kleine hoeveelheden straks in de te maken partij tot een veelvoud zul len worden vermenigvuldigd en hun in vloed op het eindresultaat zullen doen gelden. Rayas Om tot deze compositie te komen, heeft men verschillende wijnen nodig, die met hun hoedanigheden moeten bijdragen tot wijziging in de smaak. Daartoe wor den de wijnen op fust met de neus ge selecteerd. De vakman is in staat op de geur een waardering aan de wijn in een zeker fust toe te kennen en geeft dit op de kop van het fust aan met een alge meen overeengekomen teken raya of streepje. Aldus verkrijgt de beste wijn één raya en vervolgens voor de altijd nog goede maar wat minder geu rige wijn en III voor wijnen, waaraan men de minste waarde toekent. Ten slotte zijn er nog de fusten, waarvan de keldermeester vindt, dat ze ongeschikt zijn om als sherry te worden aangemerkt en met het f y= ,,parilla" worden afge keurd. De beste wijnen, met één raya dus, wor den met wijnalcohol versterkt tot 15 procent. Aan het tekentje worden bij voorbeeld twee zijbalkjes toegevoegd voor de sherry, die onder invloed van de Flor-schimmel als Fino in de handel zal komen: Dit vraagt allemaal om nadere toelich ting. Met de hierboven vermelde streep jes en daaruit gevormde figuurtjes zijn twee hoofdgroepen gescheiden, die elk een eigen leven zullen gaan leiden, te weten de Fino en de Oloroso. Hieruit wordt een onderverdeling gemaakt: Fi no Palma, Manzanilla, Amontillado. Uit de Oloroso komen de afleidingen Palo Cortado en Raya voort. Buiten be schouwing blijven dus even de Pedro Ximénez en Moscatel. Manzanilla Manzanilla heb ik slechts in dit rijtje ge zet, omdat dit qua vinificatie een Fino is, echter met de beperking tot het produk- tiegebied Sanlucar de Barrameda. In Spanje wordt deze heerlijk lichte sherry ook aan de maaltijd gedronken op een sterkte van 15,5 tot 16,5 procent alco hol. Het is een geurige lichtgroene wijn, waarvan men zegt, dat hij alleen een echte Manzanilla wordt als hij is bloot gesteld geweest aan de zeelucht. Inder daad bestaan de wanden van de bode ga's (dit zijn de grote loodsen waar de wijn op vaten ligt te rijpen) uit latwerk, waartussen ruimte is gelaten om de buitenlucht te laten inwerken. Een echte Manzanilla herkent men dan ook aan de ziltige smaak. Toen wij onlangs voor een proeverij een echte typische Man zanilla wilden hebben, yiel het ons op hoe moeilijk het is deze soort sherry in Nederland te bemachtigen. De wette lijke bepalingen in ons land vereisen een alcoholpercentage van 17 procent (vroeger 18 procent). Daarmee wordt al verklaard, dat een Manzanilla, die in Spanje met een lager percentage gang baar is, in Nederland per definitie „an ders" móet smaken. Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor de Manzanilla sherry, waarmee wij vroeger veel suc ces oogstten. Het is een zalig aperitief, dat onze smaak niet teveel geweld aan doet, voordat we gaan eten. Hiermee kom ik trouwens op een euvel in de benadering van de Nederlander ten opzichte van sherry. „Droge sherry" is een algemene kreet en daaronder ac cepteert men alles wat aangeboden wordt. Voor het merendeel zelfs zoetige sherries. Het zou wenselijk zijn, dat de Nederlander, als de meest fervente sherrydrinker ter wereld, wat meer de moeite zou nemen om op verschillende uren van de dag sherry eens anders te benaderen om daarmee wat meer varia tie te brengen in zijn nogal eenzijdige drinkpatroon. Als consument en gast in het horecabedrijf hebt u zeker gezien de hoge prijs, die er voor betaald moet worden het recht een type, dat op het moment van drinken uw voorkeur heeft, te verlangen. Uit de wijnkaart kiest u toch ook niet zomaar een „Bordootje"? Waarom dan wel een sherrietje en dan maar afwachten wat er komt. Daarover in een volgende Parlant meer. Foto's welwillend afgestaan door de Stichting Wijnpropaganda. 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 17