Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede sherry kan men waarnemen, wanneer men door het Andalusische land rijdt. Vanuit de auto op de snelweg Jerez-Sanlucar ziet men rondom de witte, sterk kalkhoudende grond, die droog- korrelig en vlak uitgespreid ligt: de „albariza". Het is witte leem, gevormd in de olygoceen, de tweede periode van het tertiair, toen bergketens als de Alpen werden gevormd en de vlakten tussen de bergen ontstonden door inzakking bij het rimpelen van de aardkorst. Eeuwenlang hebben mensen hier gezwoegd om aan deze on dankbaar lijkende, onder de hete zon ingedroogde aarde iets nuttigs te onttrekken. Dit resulteerde uiteindelijk in de teelt van groengouden druiven met unieke eigen schappen. Hier in het zuiden van Spanje in de noord-oosthoek van de provincie Cadiz liggen de onnatuurlijk lijkende, hardgroen kleurende wijngaarden te midden van pasteikleu- rige velden, waar de oogst van andere gewassen reeds achter de rug is. Vloeiend als de wijn, die er vandaan komt, klinken de namen van de steden: Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda. UNACOPA DE JEREZ... ...een glaasje sherry Jerez Jerez de la Frontera is trouwens naam gever aan het produkt, waarover we in deze Parlant spreken. Jerez" (spreek uit Gerèz) werd vroeger geschreven als seris wat uit het Arabisch moet stam men. De v-tjes op de ,,s" zijn een teken, dat „sj" moet worden uitgesproken. Merkwaardig is, dat deze oorspronke lijke uitspraak in het Engels bewaard gebleven is, terwijl in Spanje zelf de naam Xeres tot Jerez werd. Het is belangrijk hierop te wijzen, omdat hierin de grondslag ligt voor de afbake ning, de Appellation Contrölée, van de naam sherry. Andere wijnen uit andere gebieden, op gelijke wijze gewonnen als sherry, mogen op deze naam geen aan spraak maken, al noemt men ze wel eens sherry-achtigen. De provincie Cadiz Het is nog niet eens zo erg lang geleden, dat de provincie Cadiz de streek was, waar de bewoners arm en afhankelijk waren. De overal verspreid liggende wijnopslagplaatsen (bodega's) doen nu echter nieuw en goed onderhouden aan: de groei naar rijkdom ging snel en op vallend. Ik weet wel, dat ik in 1955 op wijnavon den nog sprak over de zingende man nen, die tot hun knieën in de lage wijn kuipen ritmisch rondliepen, om met de voeten het sap uit de druiven te drukken. Lang heeft men volgehouden, dat alleen op deze wijze echte sherry kon worden gemaakt. Geromantiseerd laat men dit beeld in de hedendaagse propaganda films nog wel zien. Toen kostte de inzet van mensen nog weinig en op foto's zag men de lange rijen mannen met manden op hun schouders de geoogste druiven naar bodega's of naar de lange typische met paard bespannen slepers dragen. Het lijkt wel één groot feest, wanneer men de kleurrijke beelden bekijkt, die ons een indruk moeten geven van het oogsten. Pluksters in kleurige kledij, die almaar lachen of dromerig verzonken zitten met een tros druiven aan de mond. Vurige witte paarden, die de rijtuigen vol lachende meisjes trekken of jonge mannen, die de beroemde Andalusi sche hengsten berijden. De werkelijk heid is niet altijd zo romantisch en moeiteloos... De wijnstok Tot aan de 15e eeuw waren hier onge veer 250 verschillende druivesoorten aangeplant, waarvan het merendeel uit blauwe druiven bestond. Deze brachten meer op dan de witte. Nog in het begin van de 19e eeuw wordt melding ge maakt van 43 soorten rassen, die men hier aantrof. Sindsdien is dit aantal snel teruggelopen en in onze dagen noemen we als voornaamste variëteiten: Palo mino Blanco, Pedro Ximénez. De Palomino Blanco komt ter plaatse onder verschillende benamingen voor, onder andere als Jerez. Zonder twijfel is dit de best gedijende druivesoort op de ondergrond van dit gebied, die uit rond 70 procent kalk bestaat. De ideale com binatie van dit druiveras met een hoog gehalte aan glucose, druivesuiker, on der de constante warmte van een altijd schijnende zon en de bodem, albariza, geeft optimale resultaten in de wijn bouw. Zoals ik al eerder opmerkte wordt deze situatie zelden aangetroffen en daarom kan sherry nauwelijks worden geïmi teerd. De plant brengt grote trossen voort, vooral in jaren wanneer in het voorjaar rijkelijk regen is gevallen. De dunne ranken worden opgehouden door paaltjes, die bovenaan zijn ingekeept als tweetand. Pedro Ximénez is een andere veei aan geplante wijnstok, die volgens zeggen uit Duitsland afkomstig moet zijn. Het is een breed uitwaaierende plant op zware stam, met krachtige ranken. Als zodanig zijn ze ook voor een leek goed te on derscheiden van de Palomino Blanco. Opmerkelijk is alweer de invloed van bodem en klimaat, omdat gezien het grote succes van de in dit gebied zeer zoete wijnen opleverende plant, men deze ook elders heeft aangeplant, waar volkomen andere resultaten uit voort kwamen: dat geldt voor Duitsland, Cana da alsmede voor het warme, nabijgele gen Noord-Afrika. De Pedro Ximénez-druiven worden na de pluk op stromatten onder zonne warmte ingedroogd, waardoor het reeds hoge suikergehalte nog meer wordt ge concentreerd. Omdat men uit deze druivesoort vooral zoete wijn, de ,,Dul- ce", wil verkrijgen, zegt men dan ook, 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 16