Een overzichtsfoto van het brouwerijterrein in Massafra.
holische dranken.
Oorzaak van deze situatie is dat Italië
niet de sterke biertraditie kent die men in
andere delen van Europa aantreft. De
Italianen zien bier niet als een gezellig
heidsdrank, maar als een lichte drank
die je bij een lichte maaltijd drinkt. Maar
omdat er geen enkel merk is met een
sterk overheersende positie, bestaat er
een uitstekende gelegenheid tot het
voeren van een krachtig marketingbe
leid.
Reclame maakt een belangrijk deel uit
van de verkoopbevorderingscampagne
en ook toekomstige campagnes zullen
daarop geconcentreerd zijn.
Haarspeldbochten
Vanaf het zenuwcentrum in Milaan,
loopt de autoweg naar Pedavena voor
een groot deel langs de zuidzijde van de
Italiaanse Alpen; gedurende de reis
naar Pedavena is het landschap steeds
anders: dan weer ontzagwekkende
bergen onder dwarrelende nevelsluiers,
dan weer bergtoppen die scherp afste
ken tegen een heldere lucht en baden in
het stralende zonlicht.
Voor wie er niet op bedacht is kan het
een afschrikwekkende reis zijn met een
schijnbaar eindeloze reeks haarspeld
bochten op steile hellingen, waarbij
krachtig gas moet worden gegeven in de
eerste versnelling. Af en toe zijn er mo
menten dat je bijna duizelig wordt, als
de chauffeur in een scherpe bocht naar
links, tegen alle natuurlijke impulsen in,
gedwongen wordt om op de buitenste
rijstrook te rijden; alleen zo kan hij er
zeker van zijn dat hij ruimte laat voor
een eventuele Italiaanse automobilist,
die uit de andere richting komend, ge
haast door de bocht komt; voortdurend
rijzen je haren ten berge en krijg je kip-
pevel als je denkt aan de steile afgrond,
honderden meters diep op maar enkele
centimeters van de buitenste wielen.
Het is een ervaring die de geweldige
prestatie van de chauffeurs onder
streept, die het bier 's zomers en 's win
ters over deze zelfde weg uit Pedavena
brengen.
In deze meest noordelijke punt van Ita
lië, is recentelijk nog een meter winterse
sneeuw in twee dagen gevallen! Geen
wonder dat bij temperaturen onder nul
en op de met ijs bedekte wegen in de
koudste maanden, de chauffeurs er
soms twee uur over doen voor ze uit
Pedavena, over de kronkelende bochti
ge weg, in Vicenza aankomen, een af
stand van ongeveer 55 kilometer.
Nieuwe gistkelder
Ondanks de afgelegen ligging van Pe
davena wordt het beschouwd als de
vestiging met de beste produktiestruc-
tuur van alle Dreher brouwerijen in Ita
lië, zowel uit technisch als uit organisa
torisch oogpunt. De bedrijfsleider is
Tullio Mancosu, afkomstig uit Milaan,
die ruim vier jaar geleden bij Dreher
kwam als bedrijfsleider van de Ge-
nuaanse vestiging en later naar Pe
davena overstapte. Zijn eerste as
sistent is Willi Barlocher, de
produktieleider, die uit Zwit
serland komt. Op het mo
ment houden zij zich in
het bijzonder bezig met de nieuwe
gistkelder in aanbouw, die de laatste
fase vormt van een programma van
verbeteringen, waar de afgelopen jaren
constant aan gewerkt is.
Andere punten van dit programma wa
ren een geautomatiseerde fustenvullijn,
een nieuwe bottelarij, voltooid in 1960,
met één lijn voor retourflessen en één
voor monoflessen. Verder kwamen er
nieuwe gist- en lagerkelders, die uit drie
verdiepingen bestaan en in 1970 in ge
bruik werden genomen als aanvulling
op de oudere kelders van de brouwerij,
en een nieuwe filtratie-afdeling, die twee
jaar daarna werd voltooid.
De brouwerij produceert een flinke hoe
veelheid Dreher, maar produceert ook,
samen met Massafra, Heineken. Ze is
verantwoordelijk voor 40% van de totale
Heineken produktie. Voor het brouwen
De bottelarij van de brouwerij in Pedavena.
van deze twee merken zijn twee totaal
verschillende processen vereist, en, ui
teraard, twee verschillende soorten gist.
Landelijk
De ruige fierheid van de Mont Avena, die
met zijn hoogte van 1400 meter, achter
de brouwerij staat, en de ongerepte
pracht van de omringende heuvels, ge
ven de brouwerij in Pedavena iets lan
delijks. Dit wordt nog geaccentueerd
door gemaaide gazons, een park en an
dere terreinen, die zorgvuldig worden
bijgehouden. Ook is er een kleine die
rentuin, een levend eerbewijs aan
Eduard Luciani, zowel dieren- als na
tuurliefhebber als actief zakenman. Nog
iets ongewoons is Pedavena's eigen
meteorologische station, dat zich op het
brouwerijterrein bevindt. Dit is uitgerust
met de meest moderne apparatuur, die
alle gegevens noteert van de plaatse
lijke weersgesteldheid: de temperatuur,
het aantal uren zon, de hoeveelheid re
gen en de vochtigheidsgraad van de at
mosfeer. Het station maakt deel uit van
het nationale Italiaanse meteorologi
sche netwerk en heeft een grote plaat
selijke waarde. Het verschaft regelmatig
informatie over het weer, dat dan wordt
uitgezonden door het plaatselijke
radiostation.
De algemene technische verantwoor
delijkheid voor de activiteiten in Italië
berust bij de heer L. Hendrikx, technisch
directeur in Milaan. Hij werkt sinds 1957
bij Heineken, en zijn eerste contacten
met het Dreher concern dateren uit de
periode 1963-1966 toen hij in Triëst
gestationeerd was als technisch be
drijfsadviseur.
De heer J.Huisman, een Heineken mede
werker werkzaam in Pedavena, is ver
antwoordelijk voor de kwaliteitscontrole
binnen het hele concern. Hij brengt ge
regeld bezoeken aan de andere brou
werijen en laat zorgvuldig de monsters
die hem ter analyse worden toegezon
den controleren.
Produktie in Massafra
Nabij de marinebasis Taranto, in de
,,hak" van de Italiaanse laars, ligt de
Massafra brouwerij, een betrekkelijk
nieuwe fabriek, waarvan de eerste ge
bouwen in 1963 gereed kwamen, maar
die nu toch al de grootste afzonderlijke
produktie-eenheid vormt binnen het
Dreher concern. De ligging en omgeving
zijn totaal anders dan in Pedavena, maar
het is er niet minder aantrekkelijk of
schilderachtig. Ligt Pedavena in een
ruige, bergachtige omgeving, Massafra
6