WIJNKAART FRANKRIJK
r=~- qjssgVINS<T)ÈBranch
mousserende wijnen uit de Champagne
op een hoger kwaliteitsniveau wist te
brengen.
Tot dan toe genoten wijnen uit de nabij
gelegen Bourgognewijngaarden van het
koninklijk hof te Parijs een veel hogere
waardering. Zodra de bruisende cham
pagne de omzetten van Bourgognewij
nen in gevaar dreigde te brengen,
bleven schimpscheuten van die zijde
Naar aanleiding van de in het jongste
decembernummer op pagina 24 en
25 gepubliceerde kaart van de Fran
se wijngebieden (Parlant du vin, nr.
12) werd van verschillende kanten bij
de redactie geïnformeerd naar de
mogelijkheid om in het bezit te ko
men van een originele wijngebie-
denkaart. Geïnteresseerden vonden
het jammer dat ondanks het afdruk
ken van de kaart over twee pagina's
een aantal details niet meer (goed)
leesbaar is.
Genoemde mogelijkheid bestaat in
derdaad, zij het dat de afgedrukte
kaart niet meer verkrijgbaar is. Wèl
kunnen wij gegadigden onder onze
lezers een andere kaart tegen ge
ringe kosten aanbieden.
Het is de door de Stichting Wijnpro-
paganda uitgegeven wijngebieden-
kaart Les Vins de France. Deze is in
twee uitvoeringen waarvan de on
derdelen exact gelijk zijn verkrijg
baar, namelijk als totaalkaart (no. I)
circa 100 x 80 cm. (Frankrijk met
daarnaast de verschillende wijnge
bieden) en als deelkaart (no. II) in
een map, waarin Frankrijk en de di
verse gebieden op aparte kaartjes
zijn ondergebracht. Kaart no. I kost
ƒ4,-, terwijl de prijs van de map (no.
II) ƒ5,- bedraagt.
Bestellingen onder opgave van
naam, persoonsnummer, vestiging
en huisadres, alsmede het nummer
van de gewenste kaart in te dienen bij
de redactie, postbus 28, 1000 AA,
Amsterdam. Het onderhavige bedrag
wordt te zijner tijd van uw salaris af
gehouden.
BUBBELTJES
EN
BELLETJES
et verhaa' over Champagne is
al vele malen verteld. Ik bedoel
p^lt ,,le Champagne", de wijn,
waarvoor „la Champagne" de
bakermat is. La Champagne was oor
spronkelijk de naam, waaronder deze
voormalige provincie tot aan de revolu
tie bekend was. Gelegen noordoostelijk
van Parijs was het vaak een strijdtoneel
in de vele oorlogen met Duitse vorsten.
Berucht werd deze streek vooral tijdens
de Eerste Wereldoorlog, toen in een ja
ren durend gevecht aan de Marne in de
loopgraven miljoenen zijn gesneuveld.
Sinds mensenheugenis wordt hier wijn
gewonnen. Reeds bij de Romeinen is
daarvan melding gemaakt. Er werd
trouwens in vroeger tijden rondom Pa
rijs overal veel meer wijn dan thans ver
bouwd. De wijn met de bubbeltjes en
belletjes, die we beschouwen als de
feestwijn bij uitstek, bestaat echter pas
sinds het eind van de zeventiende eeuw.
Twee monniken uit die tijd, die hard
daaraan gewerkt hebben, zijn daarom
bekend gebleven: Dom Pérignon en
Dom Ruinart.
Sommigen denken, dat Dom Pérignon
de bubbeltjes en belletjes heeft uitge
vonden en ze in de wijn heeft gestopt.
Dat klopt natuurlijk niet. Het ontsnap
pende koolzuurgas, dat we in mousse
rende wijn zien opborrelen, is een ge
volg van gisting, zoals we dat zien bij
zoveel andere vruchtensappen, waarin
de moleculen suiker worden omgezet in
ethyl-alcohol en koolzuurgas.
Het is de verdienste van Dom Pérignon
geweest, dat hij het in de lucht opgaan
de koolzuurgas in een fles gevangen
wist te houden en daarmee de zo ge
waardeerde schuimende jonge gistende
wijn voor langere tijd houdbaar maakte.
Deze monnik stond bekend als een be
kwaam keldermeester, die ook de niet
12