WIJNKAART FRANKRIJK r=~- qjssgVINS<T)ÈBranch mousserende wijnen uit de Champagne op een hoger kwaliteitsniveau wist te brengen. Tot dan toe genoten wijnen uit de nabij gelegen Bourgognewijngaarden van het koninklijk hof te Parijs een veel hogere waardering. Zodra de bruisende cham pagne de omzetten van Bourgognewij nen in gevaar dreigde te brengen, bleven schimpscheuten van die zijde Naar aanleiding van de in het jongste decembernummer op pagina 24 en 25 gepubliceerde kaart van de Fran se wijngebieden (Parlant du vin, nr. 12) werd van verschillende kanten bij de redactie geïnformeerd naar de mogelijkheid om in het bezit te ko men van een originele wijngebie- denkaart. Geïnteresseerden vonden het jammer dat ondanks het afdruk ken van de kaart over twee pagina's een aantal details niet meer (goed) leesbaar is. Genoemde mogelijkheid bestaat in derdaad, zij het dat de afgedrukte kaart niet meer verkrijgbaar is. Wèl kunnen wij gegadigden onder onze lezers een andere kaart tegen ge ringe kosten aanbieden. Het is de door de Stichting Wijnpro- paganda uitgegeven wijngebieden- kaart Les Vins de France. Deze is in twee uitvoeringen waarvan de on derdelen exact gelijk zijn verkrijg baar, namelijk als totaalkaart (no. I) circa 100 x 80 cm. (Frankrijk met daarnaast de verschillende wijnge bieden) en als deelkaart (no. II) in een map, waarin Frankrijk en de di verse gebieden op aparte kaartjes zijn ondergebracht. Kaart no. I kost ƒ4,-, terwijl de prijs van de map (no. II) ƒ5,- bedraagt. Bestellingen onder opgave van naam, persoonsnummer, vestiging en huisadres, alsmede het nummer van de gewenste kaart in te dienen bij de redactie, postbus 28, 1000 AA, Amsterdam. Het onderhavige bedrag wordt te zijner tijd van uw salaris af gehouden. BUBBELTJES EN BELLETJES et verhaa' over Champagne is al vele malen verteld. Ik bedoel p^lt ,,le Champagne", de wijn, waarvoor „la Champagne" de bakermat is. La Champagne was oor spronkelijk de naam, waaronder deze voormalige provincie tot aan de revolu tie bekend was. Gelegen noordoostelijk van Parijs was het vaak een strijdtoneel in de vele oorlogen met Duitse vorsten. Berucht werd deze streek vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen in een ja ren durend gevecht aan de Marne in de loopgraven miljoenen zijn gesneuveld. Sinds mensenheugenis wordt hier wijn gewonnen. Reeds bij de Romeinen is daarvan melding gemaakt. Er werd trouwens in vroeger tijden rondom Pa rijs overal veel meer wijn dan thans ver bouwd. De wijn met de bubbeltjes en belletjes, die we beschouwen als de feestwijn bij uitstek, bestaat echter pas sinds het eind van de zeventiende eeuw. Twee monniken uit die tijd, die hard daaraan gewerkt hebben, zijn daarom bekend gebleven: Dom Pérignon en Dom Ruinart. Sommigen denken, dat Dom Pérignon de bubbeltjes en belletjes heeft uitge vonden en ze in de wijn heeft gestopt. Dat klopt natuurlijk niet. Het ontsnap pende koolzuurgas, dat we in mousse rende wijn zien opborrelen, is een ge volg van gisting, zoals we dat zien bij zoveel andere vruchtensappen, waarin de moleculen suiker worden omgezet in ethyl-alcohol en koolzuurgas. Het is de verdienste van Dom Pérignon geweest, dat hij het in de lucht opgaan de koolzuurgas in een fles gevangen wist te houden en daarmee de zo ge waardeerde schuimende jonge gistende wijn voor langere tijd houdbaar maakte. Deze monnik stond bekend als een be kwaam keldermeester, die ook de niet 12

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 12