Een overzichtsfoto van het brouwerijterrein in Massafra. holische dranken. Oorzaak van deze situatie is dat Italië niet de sterke biertraditie kent die men in andere delen van Europa aantreft. De Italianen zien bier niet als een gezellig heidsdrank, maar als een lichte drank die je bij een lichte maaltijd drinkt. Maar omdat er geen enkel merk is met een sterk overheersende positie, bestaat er een uitstekende gelegenheid tot het voeren van een krachtig marketingbe leid. Reclame maakt een belangrijk deel uit van de verkoopbevorderingscampagne en ook toekomstige campagnes zullen daarop geconcentreerd zijn. Haarspeldbochten Vanaf het zenuwcentrum in Milaan, loopt de autoweg naar Pedavena voor een groot deel langs de zuidzijde van de Italiaanse Alpen; gedurende de reis naar Pedavena is het landschap steeds anders: dan weer ontzagwekkende bergen onder dwarrelende nevelsluiers, dan weer bergtoppen die scherp afste ken tegen een heldere lucht en baden in het stralende zonlicht. Voor wie er niet op bedacht is kan het een afschrikwekkende reis zijn met een schijnbaar eindeloze reeks haarspeld bochten op steile hellingen, waarbij krachtig gas moet worden gegeven in de eerste versnelling. Af en toe zijn er mo menten dat je bijna duizelig wordt, als de chauffeur in een scherpe bocht naar links, tegen alle natuurlijke impulsen in, gedwongen wordt om op de buitenste rijstrook te rijden; alleen zo kan hij er zeker van zijn dat hij ruimte laat voor een eventuele Italiaanse automobilist, die uit de andere richting komend, ge haast door de bocht komt; voortdurend rijzen je haren ten berge en krijg je kip- pevel als je denkt aan de steile afgrond, honderden meters diep op maar enkele centimeters van de buitenste wielen. Het is een ervaring die de geweldige prestatie van de chauffeurs onder streept, die het bier 's zomers en 's win ters over deze zelfde weg uit Pedavena brengen. In deze meest noordelijke punt van Ita lië, is recentelijk nog een meter winterse sneeuw in twee dagen gevallen! Geen wonder dat bij temperaturen onder nul en op de met ijs bedekte wegen in de koudste maanden, de chauffeurs er soms twee uur over doen voor ze uit Pedavena, over de kronkelende bochti ge weg, in Vicenza aankomen, een af stand van ongeveer 55 kilometer. Nieuwe gistkelder Ondanks de afgelegen ligging van Pe davena wordt het beschouwd als de vestiging met de beste produktiestruc- tuur van alle Dreher brouwerijen in Ita lië, zowel uit technisch als uit organisa torisch oogpunt. De bedrijfsleider is Tullio Mancosu, afkomstig uit Milaan, die ruim vier jaar geleden bij Dreher kwam als bedrijfsleider van de Ge- nuaanse vestiging en later naar Pe davena overstapte. Zijn eerste as sistent is Willi Barlocher, de produktieleider, die uit Zwit serland komt. Op het mo ment houden zij zich in het bijzonder bezig met de nieuwe gistkelder in aanbouw, die de laatste fase vormt van een programma van verbeteringen, waar de afgelopen jaren constant aan gewerkt is. Andere punten van dit programma wa ren een geautomatiseerde fustenvullijn, een nieuwe bottelarij, voltooid in 1960, met één lijn voor retourflessen en één voor monoflessen. Verder kwamen er nieuwe gist- en lagerkelders, die uit drie verdiepingen bestaan en in 1970 in ge bruik werden genomen als aanvulling op de oudere kelders van de brouwerij, en een nieuwe filtratie-afdeling, die twee jaar daarna werd voltooid. De brouwerij produceert een flinke hoe veelheid Dreher, maar produceert ook, samen met Massafra, Heineken. Ze is verantwoordelijk voor 40% van de totale Heineken produktie. Voor het brouwen De bottelarij van de brouwerij in Pedavena. van deze twee merken zijn twee totaal verschillende processen vereist, en, ui teraard, twee verschillende soorten gist. Landelijk De ruige fierheid van de Mont Avena, die met zijn hoogte van 1400 meter, achter de brouwerij staat, en de ongerepte pracht van de omringende heuvels, ge ven de brouwerij in Pedavena iets lan delijks. Dit wordt nog geaccentueerd door gemaaide gazons, een park en an dere terreinen, die zorgvuldig worden bijgehouden. Ook is er een kleine die rentuin, een levend eerbewijs aan Eduard Luciani, zowel dieren- als na tuurliefhebber als actief zakenman. Nog iets ongewoons is Pedavena's eigen meteorologische station, dat zich op het brouwerijterrein bevindt. Dit is uitgerust met de meest moderne apparatuur, die alle gegevens noteert van de plaatse lijke weersgesteldheid: de temperatuur, het aantal uren zon, de hoeveelheid re gen en de vochtigheidsgraad van de at mosfeer. Het station maakt deel uit van het nationale Italiaanse meteorologi sche netwerk en heeft een grote plaat selijke waarde. Het verschaft regelmatig informatie over het weer, dat dan wordt uitgezonden door het plaatselijke radiostation. De algemene technische verantwoor delijkheid voor de activiteiten in Italië berust bij de heer L. Hendrikx, technisch directeur in Milaan. Hij werkt sinds 1957 bij Heineken, en zijn eerste contacten met het Dreher concern dateren uit de periode 1963-1966 toen hij in Triëst gestationeerd was als technisch be drijfsadviseur. De heer J.Huisman, een Heineken mede werker werkzaam in Pedavena, is ver antwoordelijk voor de kwaliteitscontrole binnen het hele concern. Hij brengt ge regeld bezoeken aan de andere brou werijen en laat zorgvuldig de monsters die hem ter analyse worden toegezon den controleren. Produktie in Massafra Nabij de marinebasis Taranto, in de ,,hak" van de Italiaanse laars, ligt de Massafra brouwerij, een betrekkelijk nieuwe fabriek, waarvan de eerste ge bouwen in 1963 gereed kwamen, maar die nu toch al de grootste afzonderlijke produktie-eenheid vormt binnen het Dreher concern. De ligging en omgeving zijn totaal anders dan in Pedavena, maar het is er niet minder aantrekkelijk of schilderachtig. Ligt Pedavena in een ruige, bergachtige omgeving, Massafra 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 6