dStoSil Ineke Fles Dat je je lot nooit ontloopt, blijkt wel weer uit het levensverhaal van Ineke Fles, wijninkoopster van de afdeling groepsinkoop van de Gedistilleerd en Wijngroep Nederland B.V.: ,,Op de mid dag dat ik besloten had met mijn oplei ding fysiotherapie te stoppen, kwam ik een oude kennis uit de horeca in de stad tegen, die een baan voor me wist bij het wijnhuis Bouchard Père et Fils in Frankrijk." En met deze ontmoeting werd voor een groot deel de verdere carrière van Ineke Fles beslist. „Die kennis vertelde me dat Maison Bou chard Père et Fils iemand nodig had die goed Duits en Engels sprak. Ik heb er meteen op geschreven en. kreeg ook di rect antwoord. Ik moest komen sollici teren in Beaune, een plaatsje midden in de Bourgogne. Na enkele gesprekken en onder andere een talentest, werd ik aangenomen. Het wijnhuis was in een kasteel ondergebracht; de wijn die ze verkopen, draagt het merk: Maison Bouchard Père et Fils. Mijn werk be stond voornamelijk uit het ontvangen van buitenlandse relaties en al het werk dat dit met zich meebrengt, zoals het regelen van hotels, lunches, diners en noem maar op. Regelmatig ging ik met een groep vertegenwoordigers enkele dagen op stap en nam ze mee de wijn- velden in en de wijnhuizen langs." Was ze oorspronkelijk aangenomen voor de periode van een half jaar, in totaal groeide het verblijf uit tot ruim twee jaar. „Ik heb in die tijd veel over wijn geleerd. In de winter was er weinig werk voor me, maar dan stippelde ik routes en derge lijke uit voorde gasten, die het volgende seizoen weer zouden komen." Keuze Net op het moment dat Ineke de keuze moest maken om öf voorgoed in Frank rijk te blijven, öf terug naar Holland te gaan, verscheen de heer J. Zellenrath, toenmalig directeur van wijnhandel Reuchlin, ten tonele. Hij kwam bij het wijnhuis op bezoek om er partijen wijn voor zijn zaak in te kopen. Ineke maakte zo'n goede indruk op hem, dat hij haar een baan aanbood. Ze nam het aanbod aan en bijna gelijk met de overname van Reuchlin door Heineken, nu vijf jaar ge leden, kwam ze bij Reuchlin in dienst. „De functie die ik er kreeg, bestond uit allerlei verschillende taken. Eén van mijn werkzaamheden was het houden van wijnpraatjes voor klanten. Ik gaf, en geef, want ik doe het nog wel eens, voorlichting over wijn en demonstreer de het wijnproeven." Ook hield ze zich bezig met het maken van wijnkaarten voor restaurants. „Ik verzamelde illus traties en vroeg reclamemateriaal aan. Moesten er eerst enkele wijnkaarten per maand gemaakt worden, spoedig waren het er meer en meer. Momenteel is er een speciale afdeling wijnkaarten. Ver der assisteerde ik de heer Zellenrath met allerlei karweien; ook verzorgde ik de correspondentie en deed ik recla- meaanvragen." Inkoop Langzaam maar zeker werd ze steeds meer bij de inkoop betrokken. Ze werkte orders voor de heer Zellenrath af en proefde mee om partijen wijn te keuren. „Sinds een jaar werk ik helemaal als full time inkoopster. Voortdurend komen er leveranciers op bezoek, die wijnen aan bieden. We kijken dan wat het is. Zie ik er iets in, dan ga ik eerst met de afdeling marketing en verkoop praten, want ik moet weten of we die wijn, als ik hem inkoop, weer kunnen verkopen. Hebben marketing en verkoop ook interesse, dan kopen we een klein partijtje in en zetten we dat in de prijscourant. Mo menteel verkopen we zo'n driehonderd verschillende wijnsoorten." Terzake- kundig vertelt ze over de problemen die zich bij de aankoop van de wijnen kun nen voordoen. Ertussendoor komt er een telefoontje uit Duitsland en handelt ze in vlot Duits de inkoop van een partij Zeiler Schwarze Katz af. Zich veront schuldigend voor de onderbreking, strijkt ze weer op haar stoel neer en babbelt rustig verder. „Soms prijzen wijnen zich zelf uit de markt. Dan wor den ze zo duur, dat ze voor ons niet meer interessant zijn. We gaan dan op zoek naar een wijn die bijna dezelfde smaak heeft, goedkoper is en ook van goede kwaliteit is." Regelmatig reist Ineke dan ook naar het buitenland om naar nieuwe wijn op zoek te gaan. „Op lijsten die ik bijhoud en waarop de aanwezige voorraad van iedere wijn staat aangegeven, zie ik op een bepaald moment dat er aan een be paalde wijn een tekort is. Van te voren maak ik dan afspraken met de leveran ciers, ook wel in Frankrijk. Ik zorg er ook altijd voor dat ik dan wat vrije tijd over houd, zodat ik ook eens rond kan kijken. Soms zie ik ergens een kasteeltje staan en loop er naar binnen om te kijken of ze er oo.k wijn verkopen. Is dat zo dan vraag ik wat vooreen wijn dat is, hoe duur hij is en of ze in export naar Nederland geïn teresseerd zijn. Soms sta ik dan weer na vijf minuten buiten, en soms is het wel wat." Proeven Ze wil me graag het proeven een keer demonstreren. Eerst vertelt ze waar je allemaal op moet letten: „Ten eerste is de kleur van de wijn belangrijk. Weet je dat een bepaalde rode wijn van dat jaar dieprood van kleur moet zijn en is hij te licht of troebel, dan proeven we hem al niet eens meer. Verder is de geur, het 'bouquet', van de wijn belangrijk, de smaak natuurlijk en de afdronk. Hoe beter de wijn, hoe langer je hem nog naproeft." Ze pakt vervolgens een glas wijn tussen duim en wijsvinger bij het voetje vast en begint het glas met in houd rond te draaien. „Zo komt het 'bouquet' naar boven," zegt ze als ze mijn verbaasd gezicht ziet. Ze houdt het glas zo vast, omdat ze anders vlekken op de kelk zou maken en ze de kleur van de wijn niet meer goed zou kunnen zien. Ze snuift het „bouquet" op en neemt voorzichtig een slokje. Met wat vreemde geluiden laat ze de wijn door haar mond „heenwalsen", zoals ze dat noemt. Ge bruikelijk is dat ze de wijn eigenlijk uit spuwt, maar aangezien er geen bakje voorhanden is, slikt ze de wijn maar door. Hobby Dat de wijn een hobby voor haar gewor den is, blijkt wel uit het feit dat ze thuis zo'n zeshonderd flessen in haar kelder heeft liggen. Ook bezoekt ze in haar va kanties altijd wel een paar wijnhuizen als deze in de buurt zijn. „Ik zou er nog veel meer over willen weten en zou er zo een vakantie voor willen opofferen om allerlei chateaux op te zoeken en er nog meer van te leren." Binnen afzienbare tijd vertrekt Ineke Fles van het intieme kantoortje aan de Rotterdamse Calandstraat naar het gro te gedistilleerdcomplex in Zoetermeer. „Aanvankelijk vond ik het helemaal niet leuk dat we daar naartoe verhuizen. Wijn heeft een bepaalde sfeer nodig en de Bacchuszolder heeft die sfeer. Nu ik het echter heb gezien, ben ik reuze en thousiast geworden. Er is erg veel aan de vorm van het gebouw gedaan en de fa ciliteiten voor de wijn zijn er stukken beter dan in Rotterdam." Om alvast aan haar nieuwe omgeving te wennen, woont Ineke al vanaf oktober in een nieuwe flat in Zoetermeer. En zo te zien doet de Zoetermeerse lucht haar best goed, of zou het misschien de wijn zijn? 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 20