OVER WIJN GESPROKEN.., .....door een oud- brouwmeester 1 i CHAMPAGNE De champagnefles La plus ancienne maison de champagne Ruinart,aura 250 ans en 1979 De rubriek Parlant du vin... (Over wijn gesproken...) mag zich ver heugen in de belangstelling van velen. De schrijver van de artike len, de heerJ. Zeilen rath van onze wijnhandel Reuchlin, merkt dat steeds weer. Ook wij van de re dactie worden geregeld gecon fronteerd met de groeiende inter esse voor alles wat zich afspeelt rond de wijn, eigenlijk de oudste drank van de mensheid. De laatste woorden tekenden wij op uit de mond van de bijna 70-jarige heer J. H. van Leeuwen, een van onze gepensioneerden van de vestiging aan de Mauritskade, die wij enkele jaren geleden in Vers van 't Vat met zijn hobby bierpoëzie voor het voetlicht haalden. De heer Van Leeuwen liet ons weten dat zijn belangstelling voor de wijn, gewekt door de artikelen in Parlant du vin, hem ertoe gebracht had zich verder in de wijn materie te verdiepen. Hij deed dat aan de hand van de Cursus voor het Wijncertificaat S.V.H., vorig jaar gestart als Nederlands eerste en enige schriftelijke wijncursus voor consumenten. De cursus (er is nu ook een mondelinge) wordt ver zorgd door de Stichting Vakon derwijs Horecabedrijven, een op leidingsinstituut dat in 1945 werd opgericht door organisaties van werkgevers en werknemers in de horecabedrijfstak. Eind oktober vorig jaar deed de heer Van Leeu wen in Utrecht samen met 224 andere kandidaten examen, na afloop waarvan hij zich een van de 178 geslaagden mocht noemen. Een maand later vond tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Oud-Wassenaar in aanwezig heid van vele prominente geno digden de officiële uitreiking plaats van het certificaat (mét lint en tastevin) aan de geslaagde cursisten. De heer Van Leeuwen over de leerstof: „Vanwege mijn leeftijd heb ik alles er gewoon in moeten stampen. Nee, gemakkelijk was het examen niet. Nieuw voor mij was het systeem van de multiple choice. De schriftelijke wijncursus bestaat uit 22 lessen, afgewisseld met en kele proeverijen. De kosten be dragen, exclusief het examen geld, ongeveer vierhonderd gul den. Voor een brochure met alle inlichtingen kan men zich wenden tot de Stichting Vakonderwijs Ho recabedrijven, afdeling B.V.B., Antwoordnummer 965, Den Haag (geen postzegel plakken). De heer Van Leeuwen ten slotte: Zo'n cursus is voor iedereen, ze ker voor Heineken mensen, van groot belang." En, terugdenkend aan zijn vroegere stiel geeft de oud-brouwmeester ter overwe ging: „Het zou zeer zeker nuttig zijn ook een biercursus, mèt certi ficaat, te entameren voor allen die zijdelings bij het bierproces be trokken zijn. dan ook niet uit. Een wijn voor lapzak ken en losbollen, „les débauchés", werd de champagne genoemd. Deze betiteling was vooral een gevolg van de geruchtmakende zwelgpartijen aan het hof, waar Louis XV („après nous Ie dé- luge") de champagne als stemmingma ker dikwijls liet aanrukken. Een belangrijk probleem bij het vast houden van de circa 5 atmosfeer druk, die de gistende wijn teweegbrengt, is een fles en afsluiting, die deze formida bele kracht kunnen weerstaan. Tot aan de Tweede Wereldoorlog toe werden deze flessen met de mond geblazen; een zeer ongezond karwei. In een gloeiend hete omgeving moest de glas blazer telkens een kokend mengsel van zand, gemalen glas, kalk en soda door middel van een blaaspijp in zeer korte tijd met zijn adem onder veel druk uit de longen al draaiende de flessevorm ge ven. Geen kleinigheid en de werkers in deze industrie werden dan ook niet oud. Het glas moest zoveel mogelijk van gelijke dikte zijn, omdat elk dun plekje oorzaak zou kunnen worden van een breuk bij de vele manipulaties, die een champagne fles voordat hij uiteindelijk verzend- klaar is in de kelders moet ondergaan. Volgens notities was er tot ongeveer 1840 een verlies door breuk van 40 pro cent. Daarna werd dat minder, deels door betere flessen en deels door betere regulering van het gistingsproces op fles. Onder deze kop begint het dagblad voor het „département de la Marne": l'Union, een artikel over een gehele pagina poë tisch aldus: „Vanuit een paradijs, waar in alles twinkeleert, kijkt Dom Pérignon tevreden neer op alles wat in de Cham pagne gebeurt. Temeer daar de nazaten van zijn oude vriend Dom Ruinart een speciale cuvée wijden aan de 250ste verjaardag van het oudste huis uit de gehele Champagne." Als attractie wordt deze cuvée, samengesteld uit het beste dat „la Cóte des Blancs" en de „Mon- tagne de Reims" te bieden hebben, als millésime 1973 op een voor deze gele genheid ontworpen flacon in de handel gebracht. Niet goedkoop, maar wel een begeerd object voor verzamelaars van dit soort curiositeiten. De fles werd reeds in aanwezigheid van de meest gerenommeerde sommeliers* van Frankrijk ten doop gehouden. Slechts 30 procent van de cuvée zal in Frankrijk blijven, de rest komt voor export in aan merking. Ook wij hebben voor Nederland een be perkt aantal jubileumflessen kunnen verkrijgen. Ik wil deze inleiding tot de feestelijkheden rond het jubileumjaar voor Ruinart besluiten met de woorden van haar président Monsieur Bertrand Mure: „Je pense que notre 250e anni- versaire va nous aider réaliser ce que nous souhaitons: maintenir et conforter un véritable haut de gamme l'intention des meilleurs connaisseurs." (vert.: Ik geloof, dat onze 250ste ver jaardag zal meehelpen om onze wensen te realiseren: handhaven van en verder werken aan de hoogst bereikbare kwa liteit voor de meest verwende fijnproe ver.) keldermeesters; botteliers 13

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1979 | | pagina 13