ORGANISATIE HORECAVA-STAND
IEDER JAAR EEN HEKSENTOER
De Horecava is de grootste Horecavakbeurs
van Nederland. Het is dan ook geen wonder dat
ons concern op deze beurs zijn beste beentje
voorzet. Het resultaat mag gezien worden. Ook
dit jaar bezochten maar weer liefst 60.000 be
zoekers het schilderachtige Oudhollandse Hei-
neken plein, een concernbijdrage aan deze
beurs onder verantwoordelijkheid van Heine-
ken Nederland horeca verkoop. Voordat het
ieder jaar echter weer zover is, gaat er een
enorme organisatie aan vooraf. In dit artikel
willen we daar eens nader op ingaan. We
spraken hierover met de heer K. A. Warmen-
hoven, die deel uitmaakt van de Horecava-
commissie.
De terrassen werden druk bezocht op de Horecava
,,De organisatie van de Heineken stand
voor de Horecava van volgend jaar be
gint eigenlijk al direct na de Horecava
van dit jaar," vertelt de heer Warmenho-
ven. „Voor iedere drankeenheid die op
het Heinekenplein in een stand verte
genwoordigd is, is een chef verantwoor
delijk. Zij krijgen onmiddellijk na de
beurs een briefje waarin ze hun op- en
aanmerkingen over de gang van zaken
op de afgelopen Horecava kunnen ver
melden. Ook schrijven ze hier hun ver
koopresultaten en eventueel nog an
dere ervaringen op neer."
Al deze brieven vinden hun weg naar de
Horecava-commissie. „Wij maken hier
een eindrapport van met zo mogelijk het
financiële verslag eraan vastgekop
peld."
Voor één april dient Heineken aan de
RAI te hebben meegedeeld hoeveel
vierkante meter ze voor de komende
beurs wil reserveren.
Horecava-vergadering
Als dit eindrapport is opgemaakt en ons
concern zich weer voor de volgende
Horecava heeft ingeschreven, volgt de
grote Horecava-vergadering. Hierbij zijn
aanwezig de verantwoordelijke ver-
koop- en marketing-functionarissen en
eveneens medewerkers van de afdeling
standbouw die een onderdeel vormt van
de afdeling reclame-service. „Deze ver
gadering is zo opgezet dat de Horeca
va-commissie samen met de afdeling
standbouw de hele dag groepsgewijs
mensen ontvangt, die voor de standon
derdelen verantwoordelijk zijn. Op deze
dagvergadering kan iedereen, die bij de
Horecava betrokken is, zijn wensen voor
de komende Horecava kenbaar maken,"
aldus de heer Warmenhoven. Vervol
gens gaat de afdeling standbouw met
deze wensen met het decorontwerpbu
reau Luhlf praten. „Dit bureau maakt
een eerste tekening, waarin onze wen
sen zijn opgenomen. Als we met dat
ontwerp akkoord gaan, wordt er een
ontwerp van de kosten gemaakt. De vol
gende stap is die van de definitieve te
kening. Is deze klaar en goedgekeurd,
dan gaan we vragen wat voor verkoop
acties er op het plein gaan plaatsvinden.
Hierop wordt de tekening dan nog een
klein beetje aangepast."
Klusjes
Uiteindelijk begint de afdeling stand
bouw eind december met de opbouw
van het plein. Duizend en één klusjes
moeten die laatste weken nog worden
opgeknapt. „We moeten alle gegevens
over onze stand voor de Horecava-cata-
logus doorgeven. De medewerkers aan
de Heineken stand schrijven we op een
lijst in, want zij dienen allemaal een
deelnemerskaart te ontvangen. In totaal
zijn er dat zo'n stuk of tweehonderd.
Verder ontvangen alle afnemers een
brief, waarin staat wat we allemaal op
deze beurs gaan doen. Ook krijgt de to
tale standbezetting een brief met allerlei
praktische informatie. Alles staat daar in,
van welke verkoopacties er zijn tot waar
ze hun jas kunnen ophangen. Voor die
genen van de standbezetting die in Am
sterdam moeten blijven overnachten,
reserveren we hotels." Allerlei zaken
moeten er geregeld worden, zoals lunch
afspraken met het RAI-restaurant,
want men wil toch ook graag eten. Op de
derde dag van de Horecava vindt altijd
de finale van de biertapwedstrijd plaats
in het congresgebouw van de RAI. „Ook
hiervoor moeten we van alles regelen,
zoals buffetten, biertapinstallaties en
noem maar op. Na de biertapwedstrijden
is er een bierparty. Dit heeft vanzelf
sprekend weer consequenties voor de
organisatie." Uiteindelijk wordt er een
Staatssecretaris Th. M. Hazekamp van eco
nomische zaken maakte als een van de eer
sten een rondgang over het Heineken plein
hier samen met jhr. F. J. C. Mollerus, horeca
manager Noord.
14