Romantiek Het binnenhalen van de wijndruiven heeft nog altijd iets romantisch. Wij zien echter op het ogenblik tientallen jonge lui uit vele landen in plastic kledij, knal geel, fel rood tussen de wijnstokken werken. Bij mooi weer is er een opge wekte stemming in deze bedrijvigheid; wanneer het regent gaat ieder stilletjes zijn gang. Vanwaar toch dit gevoel van romantiek rond de wijn. Waarschijnlijk omdat het eindprodukt zoveel mystiek in zich heeft, wanneer de druivesuiker in alco hol is omgezet. Kwaliteitsbepaling In ieder geval betekent wijn voor de Franse economie een levensbestand deel. Elk jaar wordt voor miljarden francs wijn geproduceerd en uitge voerd. Bij de keuze van zijn wijnen krijgt de koper steeds meer behoefte aan dui delijk omschreven kwaliteitsbepalingen en via etikettering bescherming daar van. Reeds eerder heb ik geschreven, dat een grote plas slobberwijn in Frank rijk niet aan de minimum kwaliteitseisen voldoet en eigenlijk alleen geschikt is voor de goot. Ook in Frankrijk zelf neemt de vraag naar Appellation Contrólée wijnen en V.D.Q.S. steeds toe. Een nadelig gevolg van deze naam- en kwaliteitsbepaling is, dat sommige wijnen een zodanige reputatie hebben verkregen, dat ze als gevolg van de grote vraag schaars ge ijn gaat in het consumptie patroon van de Nederlan der een steeds belangrijker plaats innemen. Er is een grote hoeveelheid boeken over wijn in de handel, in eenvoudige vorm of luxe uitgave, waaraan gezien de bereikte omzetten grote behoefte bestaat. De consument wil voorgelicht worden over het artikel wijn, dat hem aanspreekt vanwege de romantische achtergrond en historie. Toen ik recentelijk tijdens de oogst in de Bourgogne verbleef en in een op een heuvel gelegen wijngaard stond, be dacht ik dat zoveel toeristen komen om dit gebeuren gade te slaan. Veel minder mensen gaan zien hoe de graanoogst wordt binnengehaald. Onmiddellijk toe gegeven: dit gebeurt tegenwoordig vrij wel geheel automatisch en wij zien niet meer de maaier met de befaamde stro hoed staan. Maar toch is het een ge beuren, dat de mens altijd heeft geïnte resseerd. Hierbij denk ik met name aan de dankdagen en oogstfeesten in de tij den, toen misoogsten nog voorkwamen. LES MIGNOBLES worden zijn en daardoor de prijs in ver houding tot de kwaliteit onredelijk hoog is. Wanneer wij de oogst 1978 bekijken, constateren wij, dat er een groot tekort zal komen aan witte wijnen uit alle pro- duktiegebieden. De rode wijnen zullen van zeer redelijke tot goede kwaliteit zijn, zij het dan ook kwantitatief wat minder. Wat de witte kwaliteitswijnen betreft dus opnieuw een reden om uit te kijken naar andere soorten dan de veel gevraagde, waarvan Muscadet, Sancer- re, Macon-Villages en Bourgogne Ali- goté de meest bekende zijn. De Franse wijngebieden In dit nummer publiceren wij op pagina 18/19 een prachtige overzichtskaart van de Franse wijngebieden, waarover ik in een vorig artikel reeds sprak. Het is nuttig voor u deze kaart te bewaren en er in de loop van het komende jaar af en toe eens naar te kijken, wanneer artike len verschijnen over alternatieve wijn gaarden (vignobles). Elzas In de noordoosthoek van Frankrijk vin den we de steeds belangrijker worden de Elzas. Hier werd dit jaar slechts 80 procent van een normale oogst binnen gehaald; wijnen waarvan verwacht mag worden, dat zij zeer goed van kwaliteit zullen zijn. De Elzasser wijnen worden genoemd naar het druiveras, waaruit zij gewon nen worden, waarbij wij onderscheid maken tussen zeven edele gewassen met daarnaast een aantal consumptie wijnen. Bourgogne Vanuit de Elzas bereiken wij in enkele uren de oude provincie Bourgogne, waar sommige beroemde produktiege- bieden ver uit elkaar liggen. Het begint met het departement Yonne, waarin wij het gebiedje Chablis vinden. In de wereld bestaat een enorme vraag naar Chablis. Een naam, die de Amerikanen in de mond bestorven ligt. Wel heb ik persoonlijk meegemaakt, dat de naam hen op de lippen besterft, wanneer zij de prijs horen, die voor deze wijn op het ogenblik wordt gevraagd. Beneden de twintig gulden is geen fles Chablis voor de consument meer te koop en dan spreek ik nog maar niet over de Grands Crus en de Premiers Crus. De Petit- Chablis is tegenwoordig bijna net zo duur als de Chablis Appellation Généri- que en wij kunnen gevoeglijk stellen, dat de oogst 1978 nu al verkocht is. Voor ons begrip, wanneer wij over Bourgogne spreken, denken wij in de allereerste plaats aan de beroemde wij nen uit de Cöte d'Or; een gebiedje van maar 50 km lang en op het breedste punt 23

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1978 | | pagina 23