KANTINES ZOETEllWOIJM 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 GEEN FILES IN mi KyINTOORKANTINÏ IOPWEGNM1120ETERMEER De situatie bij het poortgebouw en het iaad- en losterrein begin oktober jl. Op de voorgrond het fundament van de portiersloge; bij het verschijnen van dit blad is de terreinbewakingsdienst reeds hierin gehuisvest. Links op de achtergrond de wijnopslag, rechts de expeditieruimte. Nu de bouw van de vestiging van de Gedistilleerd Wijn Groep te Zoeter meer in het eindstadium gaat komen, is het nuttig iets te vertellen over hetgeen er achter de schermen van zo'n project plaatsvindt. Hoewel Zoetermeer als project vergele ken met Zoeterwoude van een duidelijk geringere omvang is, valt er toch een aantal bijzondere aspecten te vermel den. Laten we beginnen met de zaken, die van directe invloed zijn op de mensen die straks in Zoetermeer zullen werken. Allereerst moest er een bedrijfsorgani satieplan ontwikkeld worden. Tot nu toe werkt men in de produktieafdelingen van de Rotterdamse en Schiedamse vestigingen in van elkaar gescheiden groepen van twintig tot vijfendertig mensen. In het kader van genoemd or ganisatieplan dienden de afdelingen bedrijfsbureau, kwaliteitsdienst, techni sche dienst en interne dienst voor de vestiging Zoetermeer opnieuw gegroe peerd te worden. Maar ook de mensen, die uit Rotterdam en Schiedam meegaan naar Zoetermeer zullen opgeleid moeten worden om goed te kunnen functioneren in de nieuwe organisatie. Daarbij zal de graanalcoholfabricage een geheel nieuwe activiteit van Heineken gaan worden, waartoe dan ook een speciale groep personeelsleden is aangetrok ken. Om deze operatie zo goed mogelijk te laten verlopen zijn in augustus de functiegerichte opleidingen begonnen, waaraan iedereen in de toekomstige produktie-organisatie zal moeten deel nemen. Het Raadgevend Bureau Beren schot levert de know-how voor deze op leidingsvorm. Dan is er de organisatie van de opslag van het gerede produkt en het vervoer naar onze afnemers, beter bekend als de fysieke distributie. Bij de Gedistil leerd Wijn Groep is het tot nu toe ge bruikelijk, dat de bestelde goederen uit onze volgoed-magazijnen in Rotterdam en Schiedam met een aantal bodedien sten worden meegegeven. Deze bode diensten brengen de goederen naar hun magazijnen, waar de orderindeling per klant plaatsvindt. Deze wijze van distri butie is gecompliceerd en daardoor kostbaar. Zoetermeer biedt ons straks de mogelijkheid vanuit een ordergroe- pagecentrum de orders, volgens een door onszelf uitgestippeld routesche ma, rechtstreeks naar onze klanten te brengen. Dit vergt echter eveneens een speciale organisatorische opbouw, waarbij fysieke distributie Nederland ons heeft geadviseerd. Uiteraard moest daarbij ons totale klantenbestand op al lerlei facetten doorgelicht worden. Over een paar maanden zal men deze goede renstroom vanuit het expeditiekantoor, dat in het poortgebouw van Zoetermeer gevestigd zal worden, regelen. Om dit reorganisatiedeel van de grond te krijgen was het tevens noodzakelijk de produktie-voorraadadministratie aan de toekomstige bedrijfs- en transport omstandigheden aan te passen. De accijnsproblematiek van een bran derij (de officiële benaming voor een alcohoifabriek) annex distilleerderij 1e klasse, annex een kredietbergplaats voor wijnen, is mede bepalend voor de nauwkeurigheid, waarmee deze admi nistraties gevoerd moeten worden en de Dienst voor invoerrechten en accijnzen en de Rijksaccountantsdienst zijn dan ook rechtstreeks bij dit projectonder deel betrokken. Inmiddels wordt hard gewerkt aan de geleidelijke ontmanteling van de be staande bedrijven en de daaraan ge koppelde opstartprocedure van het be drijf Zoetermeer. Als dit blad bij u be zorgd is, zijn de eerste partijen wijn al in Zoetermeer opgeslagen en is de bewa kingsdienst in Zoetermeer al volledig actief. Terwijl al deze reorganisaties in volle gang zijn, loopt het bouwproject in de pas mee en worden alle activiteiten zorgvuldig op elkaar afgestemd. We hopen daarmee te bereiken, dat de geleidelijke ingebruikneming van het bedrijf Zoetermeer zo geruisloos moge lijk zal verlopen, opdat het project begin augustus voltooid zal zijn en iedere me dewerker van de Gedistilleerd Wijn Groep er met plezier zal werken. Bedrijfsleiding Overzicht van het in aanbouw zijnde energiegebouw (links) dat met de distilleerderij verbonden is via een Ieidingenbrug. Hierachter ziet u het skelet van de 25 meter hoge alcohoifabriek. (Op de achterpagina krijgt u aan de hand van een op 5 september jl. gemaakte luchtfoto een indruk van de stand van zaken in de bouw op dat moment). De kantoorkantine is verbouwd. Deze keer niet om hem groter te maken, maar om de uitgifte, de keuken en de spoel keuken aan te passen aan het steeds groter wordende aantal gebruikers. Voorheen moest men lang wachten in de rij voor de uitgiftebalie. Na de ver bouwing is dit echter anders. Er wordt gewerkt met een zogenaamd free-flow buffet, waarin men net als op een mark van kraampje naar kraampje kan gaan zonder op iemand te hoeven wachten. Als iemand bijvoorbeeld een uitsmijte- wil bestellen, dan gaat hij eerst naar de „warme uitgifte". Als hij zich dan heeft voorzien van drank en fruit staat de uit smijter gereed en kan hij via de dubbele kassa het buffet verlaten. Hij betaalt liefst met gepast geld om daardoor ook

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1978 | | pagina 10