KANTINES
ZOETEllWOIJM
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
GEEN FILES
IN mi
KyINTOORKANTINÏ
IOPWEGNM1120ETERMEER
De situatie bij het poortgebouw en het iaad- en losterrein begin oktober jl. Op de voorgrond het
fundament van de portiersloge; bij het verschijnen van dit blad is de terreinbewakingsdienst
reeds hierin gehuisvest. Links op de achtergrond de wijnopslag, rechts de expeditieruimte.
Nu de bouw van de vestiging van de
Gedistilleerd Wijn Groep te Zoeter
meer in het eindstadium gaat komen, is
het nuttig iets te vertellen over hetgeen
er achter de schermen van zo'n project
plaatsvindt.
Hoewel Zoetermeer als project vergele
ken met Zoeterwoude van een duidelijk
geringere omvang is, valt er toch een
aantal bijzondere aspecten te vermel
den.
Laten we beginnen met de zaken, die
van directe invloed zijn op de mensen
die straks in Zoetermeer zullen werken.
Allereerst moest er een bedrijfsorgani
satieplan ontwikkeld worden. Tot nu toe
werkt men in de produktieafdelingen
van de Rotterdamse en Schiedamse
vestigingen in van elkaar gescheiden
groepen van twintig tot vijfendertig
mensen. In het kader van genoemd or
ganisatieplan dienden de afdelingen
bedrijfsbureau, kwaliteitsdienst, techni
sche dienst en interne dienst voor de
vestiging Zoetermeer opnieuw gegroe
peerd te worden.
Maar ook de mensen, die uit Rotterdam
en Schiedam meegaan naar Zoetermeer
zullen opgeleid moeten worden om
goed te kunnen functioneren in de
nieuwe organisatie. Daarbij zal de
graanalcoholfabricage een geheel
nieuwe activiteit van Heineken gaan
worden, waartoe dan ook een speciale
groep personeelsleden is aangetrok
ken. Om deze operatie zo goed mogelijk
te laten verlopen zijn in augustus de
functiegerichte opleidingen begonnen,
waaraan iedereen in de toekomstige
produktie-organisatie zal moeten deel
nemen. Het Raadgevend Bureau Beren
schot levert de know-how voor deze op
leidingsvorm.
Dan is er de organisatie van de opslag
van het gerede produkt en het vervoer
naar onze afnemers, beter bekend als
de fysieke distributie. Bij de Gedistil
leerd Wijn Groep is het tot nu toe ge
bruikelijk, dat de bestelde goederen uit
onze volgoed-magazijnen in Rotterdam
en Schiedam met een aantal bodedien
sten worden meegegeven. Deze bode
diensten brengen de goederen naar hun
magazijnen, waar de orderindeling per
klant plaatsvindt. Deze wijze van distri
butie is gecompliceerd en daardoor
kostbaar. Zoetermeer biedt ons straks
de mogelijkheid vanuit een ordergroe-
pagecentrum de orders, volgens een
door onszelf uitgestippeld routesche
ma, rechtstreeks naar onze klanten te
brengen. Dit vergt echter eveneens een
speciale organisatorische opbouw,
waarbij fysieke distributie Nederland
ons heeft geadviseerd. Uiteraard moest
daarbij ons totale klantenbestand op al
lerlei facetten doorgelicht worden. Over
een paar maanden zal men deze goede
renstroom vanuit het expeditiekantoor,
dat in het poortgebouw van Zoetermeer
gevestigd zal worden, regelen.
Om dit reorganisatiedeel van de grond
te krijgen was het tevens noodzakelijk
de produktie-voorraadadministratie aan
de toekomstige bedrijfs- en transport
omstandigheden aan te passen.
De accijnsproblematiek van een bran
derij (de officiële benaming voor een
alcohoifabriek) annex distilleerderij 1e
klasse, annex een kredietbergplaats
voor wijnen, is mede bepalend voor de
nauwkeurigheid, waarmee deze admi
nistraties gevoerd moeten worden en de
Dienst voor invoerrechten en accijnzen
en de Rijksaccountantsdienst zijn dan
ook rechtstreeks bij dit projectonder
deel betrokken.
Inmiddels wordt hard gewerkt aan de
geleidelijke ontmanteling van de be
staande bedrijven en de daaraan ge
koppelde opstartprocedure van het be
drijf Zoetermeer. Als dit blad bij u be
zorgd is, zijn de eerste partijen wijn al in
Zoetermeer opgeslagen en is de bewa
kingsdienst in Zoetermeer al volledig
actief.
Terwijl al deze reorganisaties in volle
gang zijn, loopt het bouwproject in de
pas mee en worden alle activiteiten
zorgvuldig op elkaar afgestemd.
We hopen daarmee te bereiken, dat de
geleidelijke ingebruikneming van het
bedrijf Zoetermeer zo geruisloos moge
lijk zal verlopen, opdat het project begin
augustus voltooid zal zijn en iedere me
dewerker van de Gedistilleerd Wijn
Groep er met plezier zal werken.
Bedrijfsleiding
Overzicht van het in aanbouw zijnde energiegebouw (links) dat met de distilleerderij verbonden
is via een Ieidingenbrug. Hierachter ziet u het skelet van de 25 meter hoge alcohoifabriek.
(Op de achterpagina krijgt u aan de hand van een op 5 september jl. gemaakte luchtfoto een
indruk van de stand van zaken in de bouw op dat moment).
De kantoorkantine is verbouwd. Deze
keer niet om hem groter te maken, maar
om de uitgifte, de keuken en de spoel
keuken aan te passen aan het steeds
groter wordende aantal gebruikers.
Voorheen moest men lang wachten in
de rij voor de uitgiftebalie. Na de ver
bouwing is dit echter anders. Er wordt
gewerkt met een zogenaamd free-flow
buffet, waarin men net als op een mark
van kraampje naar kraampje kan gaan
zonder op iemand te hoeven wachten.
Als iemand bijvoorbeeld een uitsmijte-
wil bestellen, dan gaat hij eerst naar de
„warme uitgifte". Als hij zich dan heeft
voorzien van drank en fruit staat de uit
smijter gereed en kan hij via de dubbele
kassa het buffet verlaten. Hij betaalt
liefst met gepast geld om daardoor ook