[AC BUITENLAND NIEUWS UIT HET D P. LltV /AN Zoals reeds in het vorige nummer werd vermeld, is enkele maanden geleden een nieuwe brouwerij in bedrijf gesteld in de hoofdstad van Tsjaad, een land dat te vinden is even ten zuiden van de Sahara (zie de kaart op pagina 27). Deze brouwerij is door Heineken Tech nisch Beheer ontworpen in opdracht van de Compagnie Niger Frangais te Parijs, waarbij de bouwkundige werkzaamhe den werden verzorgd door het Neder landse bureau Dwars, Hederik en Ver- hey. De lokale maatschappij in Tsjaad, Bras serie du Logone, is daar sinds 1963 ge vestigd en bezit reeds een brouwerij in Moundou die eveneens door H.T.B. is ontworpen. De steeds toenemende verkoop noodzaakte B.D.L. een nieuwe brouwerij in opdracht te geven. Verdere uitbreiding van Moundou, dat reeds een aantal capaciteitsvergrotingen had on dergaan, bleek minder zinvol, omdat de transportkosten voor het vervoer van bier erg hoog zijn. Bovendien zijn de wegen gedurende het regenseizoen ge heel onbegaanbaar. De nieuwe brouwe rij in N'Djamena is gebouwd volgens het standaardontwerp zoals dat de laatste jaren wordt gehanteerd. Foto 1 geeft een beeld van het ziederijgebouw waarin zich ook de bedrijfskantoren bevinden. Rechts van dit gebouw staan de coni sche tanks die veel gelijkenis vertonen met de Apollo's in Zoeterwoude. De in houd is echter tien maal zo klein. In het gebouw achter de ziederij zijn de ma chinekamer en het magazijn onderge- 2 machines te installeren. Zowel het uit pakken als het inpakken van de flessen in de kartons wordt met de hand gedaan. De montage van de brouwerij is voorna melijk uitgevoerd met lokaal personeel, dat werd bijgestaan door een Neder landse montagestaf, bestaande uit de montageleider, twee montagespecialis ten en een elektrotechnicus van Heine ken Technisch Beheer. Er moest ook veel aan opleidingen ge daan worden, omdat vakmensen ter plaatse moeilijk te vinden waren. Voor de montage dan ook werkelijk kon begin nen, is het team bezig geweest met het opleiden van lassers en elektriciëns. De inbedrijfstelling is niet zonder proble men verlopen. De stad N'Djamena is af hankelijk van één elektrische centrale die voorzien is van een aantal dieselge neratoren. Daarvan is ec altijd één in re visie en op de dag dat het eerste brouw sel zou worden gemaakt viel de grootste van de overige generatoren uit, zodat de brouwerij zonder stroomvoorziening kwam te zitten. De schade bleek zo ern stig, dat een half jaar lang gerekend zal moeten worden met stroomonderbre- kingen. Omdat een aantal toekomstige plannen van deze centrale niet kan wor den gerealiseerd, is alsnog besloten de eigen stroomvoorziening van de brou werij, die nu nog bestaat uit een nood- generator, te vergroten tot een complete eigen centrale. In kleine brouwerijen kan niet alle appa ratuur in duplo worden uitgevoerd en dat betekent in N'Djamena dat er bijvoor beeld maar één flessenafvulmachine en één stoomketel staat. Door een aantal ongelukkige omstandigheden zijn beide apparaten stuk geweest en hoewel er natuurlijk gezorgd wordt voor een goede voorraad reserveonderdelen, blijken er in dit soort situaties altijd onderdelen te ontbreken. De aanvoer van nieuwe on derdelen is, zoals begrijpelijk, niet zo eenvoudig te regelen als in Europa. Ge lukkig zijn nu alle moeilijkheden over wonnen en werkt de nieuwe brouwerij naar behoren. Foto's 2 en 3 geven u een beeld van de installatie respectievelijk brouwhuis filtratie en wortkoeling. 1 bracht. Op deze foto is de bottelarij niet zichtbaar, omdat deze achter het ziederijgebouw staat. Voor onze begrip pen is de nieuwe brouwerij niet erg groot. De capaciteit op dit moment is 150.000 hl per jaar, maar desondanks is zij daarmee de grootste brouwerij in het land. De toegepaste technieken zijn aangepast aan de lokale mogelijkheden. Toch mag gesproken worden van een 3 moderne brouwerij met moderne appa ratuur. Zo wordt de ziederij elektro- pneumatisch bediend, terwijl de wort- temperatuur na de wortkoeler automa tisch geregeld wordt. Het bedienend personeel heeft een opleiding gekregen in de bestaande brouwerij Moundou, aangevuld met een training van enkele weken, voordat de produktie begon. Het bier wordt verpakt in flessen van 70 cl, waarvan er 12 in een kartonnen doos gaan. De geïnstalleerde colonne kan 12.000 flessen per uur verwerken en in verband met deze betrekkelijk lage ca paciteit was het niet noodzakelijk inpak- 26

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1978 | | pagina 26