[AC
BUITENLAND
NIEUWS UIT HET
D
P.
LltV
/AN
Zoals reeds in het vorige nummer werd
vermeld, is enkele maanden geleden een
nieuwe brouwerij in bedrijf gesteld in de
hoofdstad van Tsjaad, een land dat te
vinden is even ten zuiden van de Sahara
(zie de kaart op pagina 27).
Deze brouwerij is door Heineken Tech
nisch Beheer ontworpen in opdracht van
de Compagnie Niger Frangais te Parijs,
waarbij de bouwkundige werkzaamhe
den werden verzorgd door het Neder
landse bureau Dwars, Hederik en Ver-
hey.
De lokale maatschappij in Tsjaad, Bras
serie du Logone, is daar sinds 1963 ge
vestigd en bezit reeds een brouwerij in
Moundou die eveneens door H.T.B. is
ontworpen. De steeds toenemende
verkoop noodzaakte B.D.L. een nieuwe
brouwerij in opdracht te geven. Verdere
uitbreiding van Moundou, dat reeds een
aantal capaciteitsvergrotingen had on
dergaan, bleek minder zinvol, omdat de
transportkosten voor het vervoer van
bier erg hoog zijn. Bovendien zijn de
wegen gedurende het regenseizoen ge
heel onbegaanbaar. De nieuwe brouwe
rij in N'Djamena is gebouwd volgens het
standaardontwerp zoals dat de laatste
jaren wordt gehanteerd. Foto 1 geeft een
beeld van het ziederijgebouw waarin
zich ook de bedrijfskantoren bevinden.
Rechts van dit gebouw staan de coni
sche tanks die veel gelijkenis vertonen
met de Apollo's in Zoeterwoude. De in
houd is echter tien maal zo klein. In het
gebouw achter de ziederij zijn de ma
chinekamer en het magazijn onderge-
2
machines te installeren. Zowel het uit
pakken als het inpakken van de flessen
in de kartons wordt met de hand gedaan.
De montage van de brouwerij is voorna
melijk uitgevoerd met lokaal personeel,
dat werd bijgestaan door een Neder
landse montagestaf, bestaande uit de
montageleider, twee montagespecialis
ten en een elektrotechnicus van Heine
ken Technisch Beheer.
Er moest ook veel aan opleidingen ge
daan worden, omdat vakmensen ter
plaatse moeilijk te vinden waren. Voor de
montage dan ook werkelijk kon begin
nen, is het team bezig geweest met het
opleiden van lassers en elektriciëns. De
inbedrijfstelling is niet zonder proble
men verlopen. De stad N'Djamena is af
hankelijk van één elektrische centrale
die voorzien is van een aantal dieselge
neratoren. Daarvan is ec altijd één in re
visie en op de dag dat het eerste brouw
sel zou worden gemaakt viel de grootste
van de overige generatoren uit, zodat de
brouwerij zonder stroomvoorziening
kwam te zitten. De schade bleek zo ern
stig, dat een half jaar lang gerekend zal
moeten worden met stroomonderbre-
kingen. Omdat een aantal toekomstige
plannen van deze centrale niet kan wor
den gerealiseerd, is alsnog besloten de
eigen stroomvoorziening van de brou
werij, die nu nog bestaat uit een nood-
generator, te vergroten tot een complete
eigen centrale.
In kleine brouwerijen kan niet alle appa
ratuur in duplo worden uitgevoerd en dat
betekent in N'Djamena dat er bijvoor
beeld maar één flessenafvulmachine en
één stoomketel staat. Door een aantal
ongelukkige omstandigheden zijn beide
apparaten stuk geweest en hoewel er
natuurlijk gezorgd wordt voor een goede
voorraad reserveonderdelen, blijken er
in dit soort situaties altijd onderdelen te
ontbreken. De aanvoer van nieuwe on
derdelen is, zoals begrijpelijk, niet zo
eenvoudig te regelen als in Europa. Ge
lukkig zijn nu alle moeilijkheden over
wonnen en werkt de nieuwe brouwerij
naar behoren. Foto's 2 en 3 geven u een
beeld van de installatie respectievelijk
brouwhuis filtratie en wortkoeling.
1
bracht. Op deze foto is de bottelarij
niet zichtbaar, omdat deze achter het
ziederijgebouw staat. Voor onze begrip
pen is de nieuwe brouwerij niet erg
groot. De capaciteit op dit moment is
150.000 hl per jaar, maar desondanks is
zij daarmee de grootste brouwerij in het
land. De toegepaste technieken zijn
aangepast aan de lokale mogelijkheden.
Toch mag gesproken worden van een
3
moderne brouwerij met moderne appa
ratuur. Zo wordt de ziederij elektro-
pneumatisch bediend, terwijl de wort-
temperatuur na de wortkoeler automa
tisch geregeld wordt. Het bedienend
personeel heeft een opleiding gekregen
in de bestaande brouwerij Moundou,
aangevuld met een training van enkele
weken, voordat de produktie begon. Het
bier wordt verpakt in flessen van 70 cl,
waarvan er 12 in een kartonnen doos
gaan. De geïnstalleerde colonne kan
12.000 flessen per uur verwerken en in
verband met deze betrekkelijk lage ca
paciteit was het niet noodzakelijk inpak-
26