De nieuwe bottelarij van de i'Esperance brouwerij in Schiltigheim.
die naam gevestigd is, een paar kilome
ter ten westen van Straatsburg, is ver
antwoordelijk voor de gehele produktie
van vatbier.
De I'Esperance brouwerij in Schiltig
heim, pal ten noorden van Straatsburg,
is geheel bestemd voor flessenbier, ge
produceerd in een prachtige nieuwe
bottelarij, die in april in gebruik werd
genomen.
De geschiedenis van deze goed uitge
ruste, moderne onderneming grijpt ver
voor het ontwikkelingspatroon in de
brouwerij-industrie in het algemeen.
Het begon meestal met een pionier, een
geëerde naam opgetekend in de hogere
regionen van de familiestamboom, die
een poging waagde om bier te brouwen,
het goed genoeg vond om zijn vrienden
aan te bieden, en weldra een zaak be
gon. Vaak hingen de resultaten van het
toeval af want oprichting vond plaats
lang voordat Pasteur microbiologie in
voerde bij het brouwen en het is intri-
betrouwbare koelsystemen en nieuwe
salles de brassage, of brouwhuizen,
voor de Elzasser brouwerijen. L'Espé-
rance en Mutzig en hun toekomstige
partners behielden hun plaats onder de
vooraanstaande brouwers. De produktie
nam steeds meer toe. In 1932 had het
Mutzig bedrijf de produktie zelfs vervier
voudigd.
Nu geeft de nieuwe bottelarij bij l'Espé-
rance, bemand door een gezamenlijk
team van enthousiast samenwerkende
Schiltigheim, gelegen ten noorden van
Straatsburg, met op de voorgrond de I'Espe
rance brouwerij.
Twee vooraanstaande bieren
De produktie, waarbij Heineken nauw
samenwerkt met ALBRA, is nu gecon
centreerd op twee van de voortreffelijk
ste bieren van de streek: Mützig, het
voornaamste merk, en Ancre: twee wel
bekende merknamen, die te vinden zijn
in hotels, cafés en bistro's in geheel
Frankrijk en in toenemende mate in an
dere delen van Europa en daarbuiten.
De logotypen hebben verschillende
kenmerken, die een weerklank schijnen
te vinden in de veelzijdige en schilder
achtige bouwkundige stijlen van de
streek: Mützig, krachtig en kleurig in een
rechtopstaand schrift, dat onmisken
baar van Duitse afkomst is; Ancre,
klaarblijkelijk in een speciaal ontworpen
letterbeeld, fors en stevig, maar met een
Latijnse gratie, en geplaatst op een ge
stileerd anker, het symbool van stand
vastigheid, waaraan het zijn naam ont
leent.
De naam Ancre vindt zijn oorsprong na
melijk in 1746, toen Jean Hatt zijn Espé-
rance brouwerij tegenover de kerk van
St. Guillaume in Schiltigheim opende.
Op de klokketoren van deze kerk stond
(en staat nog steeds) een anker. De re
latie tussen l'Espérance en het anker,
als symbool van hoop voor zeelieden,
bracht Jean Hatt al snel op een idee voor
de naam van zijn bier. En sindsdien kent
men het bier nog steeds als Ancre.
De Mutzig brouwerij, die in de stad van
Vele generaties
En in feite kan gezegd worden dat AL
BRA via deze ondernemingen haar oor
sprong vindt in de achttiende eeuw,
want in 1746 richtte een lid van de familie
Hatt de naam vertegenwoordigt negen
generaties van brouwers de Espéran-
ce brouwerij op. Vanaf die tijd ging de
firma gestadig vooruit, waarbij de leiding
overging van vader op zoon op klein
zoon enzovoort, tot in de 20e eeuw, en
deze gang van zaken is kenmerkend
Groeiende produktie
De nieuwe wegen opengelegd door de
uitvindingen van Pasteur, leidden naar
terug in het verleden. Want ofschoon zij
minder dan tien jaar geleden ontstond,
werd de groep gevormd door een sa
mengaan van vier, reeds lang bestaande
brouwerijen: Perle en l'Espérance in
Schiltigheim; Colmar (zelf ontstaan door
fusie van drie kleine brouwerijen in de
jaren dertig); en Mutzig, opgericht in het
begin van de 19e eeuw.
gerend om te ontdekken, dat velen van
de eerste brouwers ook gespecialiseerd
waren in azijn! Zo is het het ook gegaan
met Antoine Wagner, tonnelier (kuiper),
over-overgrootvader van de heer Roland
Wagner, nu lid van de directie van AL
BRA. In het midden van de negentiende
eeuw was het Mutzig bedrijf gegroeid
van een éénmansbedrijfje tot een pro-
duktie-eenheid, die behoorde tot de bes
te van die tijd.
Zoals verscheidene zusterbedrijven
verkeerden zowel de onderneming van
Hatt als die van Wagner in de positie om
voordeel te kunnen trekken van de
technologische vorderingen die het ont
staan van de bierindustrie teweeg
brachten.
5