Het voormalige klooster Schloss Johannis- berg, dat een rijke traditie aan wijnbouwge schiedenis in zich verenigt. wijn, die door jarenlang bewaren op fust en op fles, wordt veredeld. Een van de bedoelde besparingen is bijvoorbeeld het bottelen op grotere eenheden. Er is nu eenmaal weinig ver schil in bottelkosten, wanneer een wijn op 3/4 literfles, op literfles of zelfs op een 2-literfles wordt gebracht. Hoog stens de kostprijs van de fles zal iets va riëren. Tafelwein wordt dan ook meestal op li terfles gebracht, zoals onze populaire Winzerfreude bijvoorbeeld. Hoger dan de Tafelweine worden de QUALITATSWEINE geklasseerd. Meest al noemen wij ze Q.b.A. (koebeeaa)-wij- nen, welke letters staan voor Qualitats- weine bestimmter Anbaugebiete. Hieruit blijkt dat het herkomstgebied met meer beperkingen wordt omschreven. Het mi nimum alcoholgehalte moet 9 procent zijn. Nog een trapje hoger staan de QUA LITATSWEINE MIT PRADIKAT. Dit zijn de wijnen, waaraan bij de vinificatie wijnbereiding bijzondere zorg is be steed. Het zijn er vijf in de volgende rangorde: Kabinett, Spatlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese. KABINETT Hieronder worden tegenwoordig de wij nen gerangschikt, die wij vroeger aan duidden met „naturrein". Het zijn de volledig uitgerijpte wijnen die in de nor male tijd voor de oogst, zijn binnenge haald. SPATLESE Eigenlijk „late oogst" of liever nog „ver late oogst", omdat de wijnbouwer de druiven met opzet te lang aan de wijn stok heeft laten hangen. Door het over rijp worden barsten de druiven open, gaat sap verloren en vindt een concen tratie van suiker plaats, waarop een ge wenste schimmelvorming plaatsvindt. Deze vinificatie is volgens de geschie denis bij toeval ontdekt en ik wil u het aardige verhaal, dat ons als overlevering gebleven is, niet onthouden: De koerier van het beroemde Schloss Johannisberg zou een keer overvallen zijn, toen hij onderweg was om de aarts bisschop van Fulda toestemming te gaan vragen om de druivenoogst te mo gen binnenhalen. Denkt u zich even in 200 km te paard vice versa en dan nog overvallen worden ook. De wachtende monniken zagen intussen een mooie oogst verloren gaan. Dachten ze al thans, want toen zes weken te laat de permissie tot oogsten was verkregen, bleek de wijn die uit de kleverige, reeds rottende druiven werd verkregen, alles wat tot dan toe bekend was te overtref fen. De ongelukkige koerier is ontsterfe- lijk geworden in een standbeeld, dat zich bij de ingang van het kasteel bevindt. Te paard zit hij daar, braaf met een tros druiven in de ene hand en de rol met de toestemming in de andere. Lastig overi gens om zo 200 km te reizen. Keurig uit gebeiteld in steen staat daaronder: „Der Kurier des Klosters Johannisberg bringt den verzweifelt wartenden Mön- chen verspatet die Lesegenehmigung des Fürst-Abtes von Fulda. So ent- deckte man urn 1775 den Wert der Edelfaule und der Spatlese." Vert.: De koerier van het klooster Jo hannisberg brengt aan de vertwijfeld wachtende monniken verlaat de goed keuring om te oogsten van de Vorst-Abt van Fulda. Zo ontdekte men rond 1775 de waarde van de edelrotting en de Spatlese. AUSLESE In ons Nederlandse spraakgebruik ken nen wij ook het begrip „uitgelezen", wat zoveel wil zeggen als nauwkeurig gese lecteerd. Dit is een goede omschrijving voor de kwaliteitsgroep wijnen, die onder deze noemer vallen. Uitgelezen wijnen, waarvoorde wijnbou wer de rijpste druiven tros voor tros heeft uitgekozen. De consument, die deze wijnen niet kent, zal er rekening mee moeten houden, dat het hier om zoetere wijnen gaat. Immers er is een vergaande concentratie van suiker, die niet geheel tot alcohol vergist kon worden; restsui- ker noemen wij dit. Op een wijnpraatje ontmoette ik eens een dame, die mij ei genlijk een beetje teleurgesteld vertelde, dat zij op haar reis door Duitsland had geprobeerd kennis te maken met de bes te Duitse wijnen en zonder voldoende voorkennis had men steeds de duurste van de wijnkaart gekozen. „De wijnen waren erg lekker," zei ze, „maar ze waren zo zoet." Het is met de ontwikkeling van de wijnkennis van de gemiddelde Nederlander een beetje vreemd gegaan, omdat je herhaaldelijk merkt, dat men zoete wijnen altijd als enigszins ordinair beschouwt. Dit wil ik met klem tegenspreken. Er zijn zeer edele natuurzuivere wijnen, die hoog geklasseerd zijn in de erelijst van inter nationaal bekende wijnen. Men vindt ze in alle landen, zo ook in Duitsland. Zij hebben niets te maken met de goedkope zoete wijnen, die gemanipuleerd zijn, dat wil zeggen zoetgemaakt door toevoe ging van suiker of waarvan de gisting eerder is gestopt. Auslesen zijn wijnen, waarin zuren en restzoet van druivesuiker in harmonisch evenwicht zijn. BEERENAUSLESE, TROCKENBEERENAUSLESE Dit zijn de namen voor wijnen, die zijn gewonnen uit druiven, die zorgvuldig zijn uitgepikt uit de trossen, terwijl ze nog aan de stam hingen. Zeer kostbare wijnen zoals u zult begrij pen en vooral de Trockenbeerenausle- se, waar de druiven zelfs zodanig waren ingedroogd, dat zij op rozijnen gingen lijken, zijn zeer zeldzaam en kunnen wel meer dan 100 mark kosten. 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1978 | | pagina 17