De Liebfrauenkirche omgeven door de wijn
gaard Liebfrauenstift-Kirchenstück, Worms.
Hieraan is de naam Liebfraumilch ont
leend.
in vooraf bepaalde gebieden uit met na
me genoemde druivesoorten. Ze moeten
minimaal 8V2 procent alcohol bevatten.
TAFELWEIN
In mijn vorige Parlant sprak ik terloops
over alternatieve, zeg: opvolgende keu
zewijnen. Het ging over een tekort aan
witte wijn in Frankrijk en de hoge prijzen
daarvoor. Een alternatief voor witte wijn
zou bij voorbeeld de Deutscher Tafel-
wein kunnen zijn. In het algemeen kun
nen wij de eisen, die wij aan een tafelwijn
moeten stellen, kort samenvatten. Hij
moet zuiver van smaak zijn, gezond van
kleur en verfrissend. Daarbij moet de
wijn betaalbaar zijn.
Wat het eerste betreft, zal het er veel van
afhangen of de natuurlijke omstandig
heden, waarin de druiven groeien, gun
stig zijn, zodat de mens niet al te veel de
helpende hand behoeft te bieden om de
oogst tot een goed einde te brengen.
Wat het tweede betreft zal men zoveel
mogelijk gebruik moeten maken van be
sparingen in kosten op de weg van de
producent naar de consument. De con
sument zal dan ook moeten begrijpen,
dat aan een eenvoudige, eerlijke wijn,
die in het jaar na de oogst zal worden
gedronken, niet dezelfde zorg kan en
behoeft te worden besteed als aan een
ZONNEWARMTE
Tussen de wijngaarden liggen de over
wegend witte dorpjes; aan de overkant
dat, wat overbleef van wat eens een
trotse burcht was. In de rivier beneden
worstelen voor mij onhoorbaar de sche
pen stroomopwaarts, terwijl de aken, die
uit tegenovergestelde richting komen,
het duidelijk veel gemakkelijker hebben.
Op de weg, die als een soort zoom de
oever volgt, glijden de speelgoedau
tootjes voorbij in een bedrijvige sfeer, die
geen invloed wil uitoefenen op mijn ge
voel van veiligheid hierboven.
Toch zou ik de mensen, die in deze
wijngaarden moeten werken, onrecht
doen wanneer ik als toerist de wijnbouw
zou voorstellen alsof het hier zo vanzelf
sprekend gemakkelijk verloopt. Want dat
is zeker niet het geval.
Naast mij, op circa vierhonderd meter
hoogte op de met een dunne laag aarde
bedekte rots staat een ijzeren construc
tie, die via een rail kan worden ver
plaatst. Het is een „Aufzugwinde", een
lier waarmee men in de oogsttijd de ge-
Deze compositie van heuvels en water is
ideaal voor de wijnbouw. De koesteren
de zonnewarmte, vooral op de zuidhel
lingen, wordt in het beschutte dal ge
vangen en bewaard, waarbij het water
als weerkaatsende spiegel een voortdu
rende vochtigheidsgraad garandeert.
U begrijpt al direct, dat naast de bodem
gesteldheid klei en leisteen of mergel
en kalk als ondergrond de ligging van
de wijngaard ten opzichte van de zon erg
belangrijk is. In dit noordelijkste wijnge
bied van Europa moeten alle gunstige
factoren optimaal samengaan om kwali
teit te produceren.
Aanvankelijk was het voor de consument
bijna onmogelijk om zich te oriënteren in
de talloze benamingen voor Duitse wij
nen zoals ze in de handel werden ge
bracht. Wanneer men de bladzijden-lan
ge registers bekijkt, lijkt het ook nu nog
onbegonnen werk om namen te onthou
den. Sinds de nieuwe Wijnwet, die in
1972 van kracht geworden is en later
nog werd aangevuld met de bepalingen
voor de etikettering in E E G.-verband, is
dat enigszins eenvoudiger geworden.
Men heeft op de allereerste plaats de
wijnen ingedeeld in 3 kwaliteitsklassen.
De laagst geklasseerde, verreweg
grootste groep heeft de waardering
Deutscher Tafelwein. Hieronder worden
samengevat de wijnen, die geoogst zijn
De antieke, rijk gebeeldhouwde wijnpers in
het beroemde klooster Eberbach, getuigt van
een tijd toen werktuigen ook nog mooi moch
ten zijn.
En hier de persen zoals ze nu overal in ge
bruik zijn. Minder mooi, maar veel sneller.
In de horizontale cilinder worden twee schij
ven naar elkaar toe gedreven. De zich daar
tussen bevindende massa druiven wordt uit
gedrukt, de most vloeit af en de schillen en
pitten blijven achter.
I k kan voor mijzelf niet goed verkla-
v' ren, waarom de Duitse wijngaard
s voor mij altijd iets romantisch heeft.
Veel meer dan bij het bespreken van
de wijngaarden in de Bordeaux of Bour
gogne denk ik aan een ontwapende ge
moedelijkheid, wanneer de wijnbergen
ter weerszijden van Rijn en Moezel ter
sprake komen. Misschien komt het om
dat ik toevalligerwijze steeds mooi weer
trof toen ik het grillig kronkelende
dal langs de Moezel volgde. Of zou het
komen, omdat ik intens kon genieten van
de weidse blik en de zalige rust, wanneer
ik tegen de steile wijnberg was opge
klommen.
plukte druiven naar boven hijst of na
zware regenval de weggespoelde grond
weer tegen de helling aanbrengt. Het
werken op deze steile hellingen is zwaar;
moeilijk ook met mechanische hulpmid
delen te verlichten. Bespuitingen moe
ten veelal gedaan worden door mannen
met een tankje op de rug. De laatste tijd
worden horizontaal wegen op een be
paalde hoogte ringsgewijs om de berg
aangelegd om met landbouwmachines
bij de wijngaard te kunnen komen. Ook
vinden hier en daar wel bespuitingen
vanuit vliegtuigen plaats. Je hoeft maar
een keer tussen de rijen wijnstokken van
beneden naar boven doorgelopen te zijn
om te begrijpen, dat het zeer sterke,
geoefende beenspieren moeten zijn, die
het mogelijk maken dit werk een dag
lang te verrichten.