Nieuws uit de bedrijven.
VOLAUTOMATISCHE
INPAKMACHINE VOOR
WRAP-AROUND DOZEN
Automatische
stamwortbepaling
Overzicht van de nieuwe apparatuur met links
de aanvoer van de flessen naar de machine.
Hierin worden telkens 12 flessen op een kar
ton geschoven, waarna dit tot een doos wordt
gevormd. Via een rollenbaan (rechts) verlaten
de wrap-around dozen de machine.
Op een betrekkelijk eenvoudige wijze
(via drie gaten en een aantal perforaties
in de bovenwand) kan de doos worden
„omgebouwd" tot een showdoos, waar
in de produkten door het ontbreken van
een vakverdeling duidelijk zichtbaar zijn
en goed bereikbaar voor de consument.
Bij de wrap-around verpakking worden
automatisch 12 literflessen op een be
drukte en geperforeerde vlakke karton
plaat geschoven welke reeds is voorzien
van een vouwpatroon. Vervolgens wordt
het karton door de machine om de fles
sen gevouwen en via een belijming aan
diverse zijden van het karton gesloten tot
een compact geheel: de verpakking van
12 literflessen Hoppe. Een doos zonder
interieur of vakverdeling.
Dit alles geschiedt door bovengenoem
de volautomatische wrap-around inpak-
machine uit Schaffhausen, die een ge
wicht van 41/2 ton en een capaciteit van
20 dozen a 12 literflessen per minuut
heeft.
Feestelijke aankleding van de nieuwe apparatuur ter gelegenheid van de ingebruikneming.
Het moment van het ontstaan van een wrap
around doos
Zoeterwoude
In het servicelaboratorium zijn de laatste
jaren enige nieuwe apparaten aange
schaft en getest, waaruit een complete
stamwortbepalingsautomaat* is ontwik
keld.
De snelheid waarmee de apparatuur
werkt, is ongeveer 25 monsters per uur.
In de monsterwisselaar is plaats voor
200 monsters. Op het apparaat kunnen
wort, jongbier, rijpend bier en helderbier
verwerkt worden; ook de pH** wordt
gelijktijdig gemeten en binnen korte tijd
zal tevens de kleur bepaald kunnen
worden.
De aangeboden monsters moeten vrij
zijn van koolzuur. De apparatuur moet
eenmaal per week ingesteld worden en
behoeft slechts eenmaal per dag ge
controleerd te worden.
*Stamwort is, uitgedrukt in een bepaalde
maat, de hoeveelheid extract na het brouwen,
afkomstig van de mout.
"populair gezegd: de zuurgraad van het bier.
Bij de distilleerderij aan de Maaskade te
Rotterdam is onlangs een volautomati
sche wrap-around inpakmachine in ge
bruik genomen. Er was behoefte aan
deze machine, omdat zij een doos levert
die voldoet aan de huidige wensen van
de distributiekanalen.
Het komt namelijk tegenwoordig steeds
vaker voor, dat gedistilleerd-produkten
op het verkooppunt de slijterij in hun
verpakking staan uitgestald in massa
displays.
In september jl. werd de nieuwe Hoppe
omdoos van het wrap-around type geïn
troduceerd. Deze doos leent zich door
zijn opvallende en kleurrijke bedrukking
bijzonder goed voor verwerking in een
display.
De apparatuur (voor- en achtergrond) voor de
stamwortbepaling, zoals die tot nu toe werd
gebruikt.
De totale apparatuur, waarmee volgens de
nieuwe methode de stamwortbepaling nu
plaatsvindt.
8