Nieuws uit de bedrijven. VOLAUTOMATISCHE INPAKMACHINE VOOR WRAP-AROUND DOZEN Automatische stamwortbepaling Overzicht van de nieuwe apparatuur met links de aanvoer van de flessen naar de machine. Hierin worden telkens 12 flessen op een kar ton geschoven, waarna dit tot een doos wordt gevormd. Via een rollenbaan (rechts) verlaten de wrap-around dozen de machine. Op een betrekkelijk eenvoudige wijze (via drie gaten en een aantal perforaties in de bovenwand) kan de doos worden „omgebouwd" tot een showdoos, waar in de produkten door het ontbreken van een vakverdeling duidelijk zichtbaar zijn en goed bereikbaar voor de consument. Bij de wrap-around verpakking worden automatisch 12 literflessen op een be drukte en geperforeerde vlakke karton plaat geschoven welke reeds is voorzien van een vouwpatroon. Vervolgens wordt het karton door de machine om de fles sen gevouwen en via een belijming aan diverse zijden van het karton gesloten tot een compact geheel: de verpakking van 12 literflessen Hoppe. Een doos zonder interieur of vakverdeling. Dit alles geschiedt door bovengenoem de volautomatische wrap-around inpak- machine uit Schaffhausen, die een ge wicht van 41/2 ton en een capaciteit van 20 dozen a 12 literflessen per minuut heeft. Feestelijke aankleding van de nieuwe apparatuur ter gelegenheid van de ingebruikneming. Het moment van het ontstaan van een wrap around doos Zoeterwoude In het servicelaboratorium zijn de laatste jaren enige nieuwe apparaten aange schaft en getest, waaruit een complete stamwortbepalingsautomaat* is ontwik keld. De snelheid waarmee de apparatuur werkt, is ongeveer 25 monsters per uur. In de monsterwisselaar is plaats voor 200 monsters. Op het apparaat kunnen wort, jongbier, rijpend bier en helderbier verwerkt worden; ook de pH** wordt gelijktijdig gemeten en binnen korte tijd zal tevens de kleur bepaald kunnen worden. De aangeboden monsters moeten vrij zijn van koolzuur. De apparatuur moet eenmaal per week ingesteld worden en behoeft slechts eenmaal per dag ge controleerd te worden. *Stamwort is, uitgedrukt in een bepaalde maat, de hoeveelheid extract na het brouwen, afkomstig van de mout. "populair gezegd: de zuurgraad van het bier. Bij de distilleerderij aan de Maaskade te Rotterdam is onlangs een volautomati sche wrap-around inpakmachine in ge bruik genomen. Er was behoefte aan deze machine, omdat zij een doos levert die voldoet aan de huidige wensen van de distributiekanalen. Het komt namelijk tegenwoordig steeds vaker voor, dat gedistilleerd-produkten op het verkooppunt de slijterij in hun verpakking staan uitgestald in massa displays. In september jl. werd de nieuwe Hoppe omdoos van het wrap-around type geïn troduceerd. Deze doos leent zich door zijn opvallende en kleurrijke bedrukking bijzonder goed voor verwerking in een display. De apparatuur (voor- en achtergrond) voor de stamwortbepaling, zoals die tot nu toe werd gebruikt. De totale apparatuur, waarmee volgens de nieuwe methode de stamwortbepaling nu plaatsvindt. 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1978 | | pagina 8