met alternatieve drankjes op basis van wijn
dranken die voorgekoeld zijn, direct
aanzienlijk in temperatuur oplopen,
wanneer ze in niet voorgekoelde glazen
worden geserveerd.
Laten we maar meteen met de duurste
beginnen: de Champagne-cocktail.
Daarvoor gieten we voorgekoelde
champagne in een koel champagneglas,
knijpen een sinaasappelschil daarover
uit en doen een flinterdun schilletje in
het glas. Daarop gieten we voorzichtig
een theelepel cognac of brandy, bij
voorbeeld over de bolle kant van een le
pel. De tweede vloeistof moet namelijk
op de eerste blijven drijven.
Kir, oorspronkelijk uit Bourgogne.
Een glas voorgekoelde witte droge wijn.
Origineel is Bourgogne Aligoté of Ca
chet Vert Bouchard. Daarin een flinke
scheut crème de cassis. Als variant kunt
u nog een schilletje citroen toevoegen.
Waarom zou u „ready made" kopen als
het zo eenvoudig is?
Sangria, oorspronkelijk Spaans.
Sangria maakt men, net als bowl, vooraf.
Maak een suikerstroop door een half
kopje suiker al roerende tot aan de kook
te brengen. Direct de pan van het vuur
en daarin schijven sinaasappel en wat
citroen. Dit af laten koelen en er daarna
voorgekoelde rode wijn overgieten. Wat
op voorgekoelde rode wijn, bijvoorbeeld
Pierre Baptiste. Zelf doe ik er altijd nog
een scheutje cognac of Cointreau bij.
Erg bewerkelijk is de Glögg uit Zweden.
Hiervoor moet nogal wat vooraf bij het
inkopen georganiseerd worden.
Vermeng minstens een dag voor het
serveren in een ruime pan 1 fles rode
wijn en 1 fles zoete witte wijn, bij
voorbeeld Moscato of Cöteaux du
Layon, daarbij 2 glazen vermout (rood of
wit), 2 eetlepels rozijnen; daarin een si-
Kalte Ente en Spritzer (what's in a name) meer
is er niet voor nodig.
naasappelschilletje, wat kardemom, 3
kruidnagels, wat gemberpoeder of een
gestampt stukje verse gember, kaneel.
Deksel op de pan en alles heerlijk laten
macereren, dat wil zeggen dat de
kruidensmaak en geuren door de wijn
worden opgenomen en daarmee vere
nigd.
Kort voor het serveren voegt u nog een
borrelglas aquavit en eventueel wat sui
ker aan het mengsel toe en brengt dit
snel aan de kook. Serveer in voorge-
warmde hoge glazen, waarin enkele
amandelen zijn gelegd. Men drinkt al
kauwend op de amandelen. Bewerkelijk
maar oergezellig.
Uit Duitsland kennen we de Spritzer.
Daarvoor nemen we een dun citroen
schilletje, dat in een groot glas (bier-,
limonadeglas, tumbler of iets dergelijks)
wordt gelegd dat voor de helft (circa 100
cc) met Rijnwijn is gevuld. Verder opvul
len met voorgekoeld sodawater.
weeuwtje.
Half glas sherry samen met half glas wit
te vermout, schilletje citroen, blokje ijs
klaar!
Deze laatste Parlant in 1977 wil ik be
sluiten met nog eens te memoreren, dat
de wijn in ons Nederlandse gezellig
heidsleven een steeds ruimere plaats
krijgt toebedeeld. Wijn hoort erbij en je
kunt je geen feest meer voorstellen zon
der. Verheugend voor ons wijnhandela
ren is bovendien vast te stellen, dat het
kwaliteitsniveau van de geconsumeerde
wijn verbetert. Men kan niet meer riske
ren bij een ontvangst de allergoed
koopste wijnen te serveren. Het aantal
kenners onder de gasten is te groot. De
gemiddelde Nederlander heeft snel ont
dekt, dat lang niet alles wat onder de
noemer „wijn" wordt aangeboden ook
drinkbaar is.
Kent u het verhaal van de wijn, die zo
slecht was dat er vier mensen voor nodig
waren om hem te drinken plus een
muur?
Nodig waren: een man, die drinken
moest; twee flinke kerels om hem vast te
houden; een man om de wijn in de keel
van het slachtoffer te gieten. Daarbij
diende een muur om te verhinderen, dat
hij achteruit kon.
In onze Parlants spraken we en zullen we
ook in 1978 spreken over de goede wijn
„die het hart verheugt en vrolijk maakt".
Bonne bouteille, mes amours,
Par toi j'espère nuit comme jour.
Ton corps de verre, la dans ma main,
Quand je Tenserre, frémit soudain.
Puis ton sang coule, glouglou joyeux.
Bonne bouteille de mes aïeux.
Oh goede fles, geliefde, waarvan ik zing,
Mijn hoop doet leven nacht en dag.
Mijn hand, waarin ik het glas nemen
mag,
Wanneer 'k de vorm omvat, trilt plotse
ling.
Dan stroomt het bloed vlugger door de
aderen.
Goede fles van mijn voorvaderen.
Sangria. Nostalgische herinnering aan de va
kantie in Spanje: als het buiten vriest.
Glögg: Bewerkelijk maar wel erg lekker.
vruchten betreft kunt u naar goeddun
ken variëren. Het resultaat is een erg
lekker drankje maar niet meer een origi
nele Sangria.
Op een enigszins andere wijze gaat het
als volgt. Laat de vruchten ten minste
enkele uren maar dat mag ook dagen
zijn in de suikerstroop staan. Op het
moment van serveren doet u in elk glas
een blokje ijs met daarop een schijfje si
naasappel uit de siroop plus citroen en
eventueel andere vruchten en giet daar
Een andere koele drank uit Duitsland is
de Kalte Ente.
In een koele (bowl)-schaal een fles Rijn-
of Moezelwijn gieten en daarin een ci
troenschilletje een kwartier lang later,
trekken. Soms doet men er ook nog een
pijpje kaneel in. Vlak voor het serveren
een halve fles gekoelde sekt of mousse
rende wijn toevoegen. Zeer koel serve
ren in hoge ranke glazen.
Tenslotte nog een gemakkelijk te maken
aperitief: de Merry Widow het vrolijke
27