met alternatieve drankjes op basis van wijn dranken die voorgekoeld zijn, direct aanzienlijk in temperatuur oplopen, wanneer ze in niet voorgekoelde glazen worden geserveerd. Laten we maar meteen met de duurste beginnen: de Champagne-cocktail. Daarvoor gieten we voorgekoelde champagne in een koel champagneglas, knijpen een sinaasappelschil daarover uit en doen een flinterdun schilletje in het glas. Daarop gieten we voorzichtig een theelepel cognac of brandy, bij voorbeeld over de bolle kant van een le pel. De tweede vloeistof moet namelijk op de eerste blijven drijven. Kir, oorspronkelijk uit Bourgogne. Een glas voorgekoelde witte droge wijn. Origineel is Bourgogne Aligoté of Ca chet Vert Bouchard. Daarin een flinke scheut crème de cassis. Als variant kunt u nog een schilletje citroen toevoegen. Waarom zou u „ready made" kopen als het zo eenvoudig is? Sangria, oorspronkelijk Spaans. Sangria maakt men, net als bowl, vooraf. Maak een suikerstroop door een half kopje suiker al roerende tot aan de kook te brengen. Direct de pan van het vuur en daarin schijven sinaasappel en wat citroen. Dit af laten koelen en er daarna voorgekoelde rode wijn overgieten. Wat op voorgekoelde rode wijn, bijvoorbeeld Pierre Baptiste. Zelf doe ik er altijd nog een scheutje cognac of Cointreau bij. Erg bewerkelijk is de Glögg uit Zweden. Hiervoor moet nogal wat vooraf bij het inkopen georganiseerd worden. Vermeng minstens een dag voor het serveren in een ruime pan 1 fles rode wijn en 1 fles zoete witte wijn, bij voorbeeld Moscato of Cöteaux du Layon, daarbij 2 glazen vermout (rood of wit), 2 eetlepels rozijnen; daarin een si- Kalte Ente en Spritzer (what's in a name) meer is er niet voor nodig. naasappelschilletje, wat kardemom, 3 kruidnagels, wat gemberpoeder of een gestampt stukje verse gember, kaneel. Deksel op de pan en alles heerlijk laten macereren, dat wil zeggen dat de kruidensmaak en geuren door de wijn worden opgenomen en daarmee vere nigd. Kort voor het serveren voegt u nog een borrelglas aquavit en eventueel wat sui ker aan het mengsel toe en brengt dit snel aan de kook. Serveer in voorge- warmde hoge glazen, waarin enkele amandelen zijn gelegd. Men drinkt al kauwend op de amandelen. Bewerkelijk maar oergezellig. Uit Duitsland kennen we de Spritzer. Daarvoor nemen we een dun citroen schilletje, dat in een groot glas (bier-, limonadeglas, tumbler of iets dergelijks) wordt gelegd dat voor de helft (circa 100 cc) met Rijnwijn is gevuld. Verder opvul len met voorgekoeld sodawater. weeuwtje. Half glas sherry samen met half glas wit te vermout, schilletje citroen, blokje ijs klaar! Deze laatste Parlant in 1977 wil ik be sluiten met nog eens te memoreren, dat de wijn in ons Nederlandse gezellig heidsleven een steeds ruimere plaats krijgt toebedeeld. Wijn hoort erbij en je kunt je geen feest meer voorstellen zon der. Verheugend voor ons wijnhandela ren is bovendien vast te stellen, dat het kwaliteitsniveau van de geconsumeerde wijn verbetert. Men kan niet meer riske ren bij een ontvangst de allergoed koopste wijnen te serveren. Het aantal kenners onder de gasten is te groot. De gemiddelde Nederlander heeft snel ont dekt, dat lang niet alles wat onder de noemer „wijn" wordt aangeboden ook drinkbaar is. Kent u het verhaal van de wijn, die zo slecht was dat er vier mensen voor nodig waren om hem te drinken plus een muur? Nodig waren: een man, die drinken moest; twee flinke kerels om hem vast te houden; een man om de wijn in de keel van het slachtoffer te gieten. Daarbij diende een muur om te verhinderen, dat hij achteruit kon. In onze Parlants spraken we en zullen we ook in 1978 spreken over de goede wijn „die het hart verheugt en vrolijk maakt". Bonne bouteille, mes amours, Par toi j'espère nuit comme jour. Ton corps de verre, la dans ma main, Quand je Tenserre, frémit soudain. Puis ton sang coule, glouglou joyeux. Bonne bouteille de mes aïeux. Oh goede fles, geliefde, waarvan ik zing, Mijn hoop doet leven nacht en dag. Mijn hand, waarin ik het glas nemen mag, Wanneer 'k de vorm omvat, trilt plotse ling. Dan stroomt het bloed vlugger door de aderen. Goede fles van mijn voorvaderen. Sangria. Nostalgische herinnering aan de va kantie in Spanje: als het buiten vriest. Glögg: Bewerkelijk maar wel erg lekker. vruchten betreft kunt u naar goeddun ken variëren. Het resultaat is een erg lekker drankje maar niet meer een origi nele Sangria. Op een enigszins andere wijze gaat het als volgt. Laat de vruchten ten minste enkele uren maar dat mag ook dagen zijn in de suikerstroop staan. Op het moment van serveren doet u in elk glas een blokje ijs met daarop een schijfje si naasappel uit de siroop plus citroen en eventueel andere vruchten en giet daar Een andere koele drank uit Duitsland is de Kalte Ente. In een koele (bowl)-schaal een fles Rijn- of Moezelwijn gieten en daarin een ci troenschilletje een kwartier lang later, trekken. Soms doet men er ook nog een pijpje kaneel in. Vlak voor het serveren een halve fles gekoelde sekt of mousse rende wijn toevoegen. Zeer koel serve ren in hoge ranke glazen. Tenslotte nog een gemakkelijk te maken aperitief: de Merry Widow het vrolijke 27

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 27