Parlant du vin...(8) Reuze gezellig wordt het wanneer de gasten zelf kunnen mixen. Enkele ingrediënten op een tafel en daarbij een paar (niet te veel) receptjes, brengen de stemming vanzelf. J. Zellenrath Waar blijft de tijd. Niet te geloven, dat ik nu al weer ga zitten om wat over wijn te schrijven voor het Kerstnummer van Vers van 't Vat. Het lijkt nog kort geleden, dat wij de heer Bruggeman, hoofdre dacteur van dit blad, de heer Geljon, fo tograaf, en ik een hele avond bezig zijn geweest om foto's te maken van de speciaal voor ons bereide kerstgerech ten. Vreemde ervaring overigens, wanneer je al in oktober bezig bent een kerstsfeer te creëren, als de herfst nog maar nauwe lijks merkbaar is. Zou een lezer zich realiseren wat er aan voorafgegaan is, voordat hij zo'n prachtig geïllustreerd artikel onder ogen krijgt? Ik ben nieuwsgierig wie vorig jaar mijn suggesties voor een niet al te bewerke lijke kerstmaaltijd heeft gevolgd. Het is geven hoeveelheden van de componen ten. Net als dat het geval is voor keu kenrecepten, dienen de opgegeven hoeveelheden slechts om de verhoudin gen van het oorspronkelijke recept aan te geven. De basis dus. 60 cc bevatten en een bordeauxglas 100 cc. Voor bier- en whiskyglazen bestaan zeer veel verschillende grootten, zodat deze niet als inhoudsmaat zonder meer kunnen worden gebruikt. Verder moeten we bedenken, dat plezierig zo in de wandeling hier en daar opmerkingen over Parlant te horen. Zoekt u het nummer van december 1976 nog maar eens op, er staan beslist leuke tips in. Lag het accent vorig jaar vooral op de begeleiding met wijn van de kerst maaltijd, dit jaar willen we eens zien, welke drankjes, waarin wijn een belang rijke rol speelt, de gezelligheid van de feestdagen kunnen verhogen. Sommige mensen zien nogal op tegen de inge wikkeld lijkende receptuur en laten zich afschrikken door de nauwkeurig opge- Naar mijn mening gaat veel van de charme van het cocktail-maken verloren door de angstige nauwgezetheid, die aan het afmeten van de ingrediënten wordt besteed. Globaal uit de vrije hand met kennis en gevoel voor de inhouds maat van de glazen waarmee men werkt, doet de eigen specialiteiten ontstaan, waarop de gastheer met recht trots mag zijn. We moeten weten, dat een normaal bor relglas een inhoud heeft van 40 cc; een Jagermeister-glaasje is de helft daarvan, dus 20 cc. Een sherryglas kan ongeveer 26

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 26