Parlant du vin...(8)
Reuze gezellig wordt het wanneer de gasten zelf kunnen mixen. Enkele ingrediënten op een
tafel en daarbij een paar (niet te veel) receptjes, brengen de stemming vanzelf.
J. Zellenrath
Waar blijft de tijd. Niet te geloven, dat ik
nu al weer ga zitten om wat over wijn te
schrijven voor het Kerstnummer van
Vers van 't Vat. Het lijkt nog kort geleden,
dat wij de heer Bruggeman, hoofdre
dacteur van dit blad, de heer Geljon, fo
tograaf, en ik een hele avond bezig
zijn geweest om foto's te maken van de
speciaal voor ons bereide kerstgerech
ten.
Vreemde ervaring overigens, wanneer je
al in oktober bezig bent een kerstsfeer te
creëren, als de herfst nog maar nauwe
lijks merkbaar is. Zou een lezer zich
realiseren wat er aan voorafgegaan is,
voordat hij zo'n prachtig geïllustreerd
artikel onder ogen krijgt?
Ik ben nieuwsgierig wie vorig jaar mijn
suggesties voor een niet al te bewerke
lijke kerstmaaltijd heeft gevolgd. Het is
geven hoeveelheden van de componen
ten. Net als dat het geval is voor keu
kenrecepten, dienen de opgegeven
hoeveelheden slechts om de verhoudin
gen van het oorspronkelijke recept aan
te geven. De basis dus.
60 cc bevatten en een bordeauxglas 100
cc. Voor bier- en whiskyglazen bestaan
zeer veel verschillende grootten, zodat
deze niet als inhoudsmaat zonder meer
kunnen worden gebruikt.
Verder moeten we bedenken, dat
plezierig zo in de wandeling hier en daar
opmerkingen over Parlant te horen.
Zoekt u het nummer van december 1976
nog maar eens op, er staan beslist leuke
tips in.
Lag het accent vorig jaar vooral op de
begeleiding met wijn van de kerst
maaltijd, dit jaar willen we eens zien,
welke drankjes, waarin wijn een belang
rijke rol speelt, de gezelligheid van de
feestdagen kunnen verhogen. Sommige
mensen zien nogal op tegen de inge
wikkeld lijkende receptuur en laten zich
afschrikken door de nauwkeurig opge-
Naar mijn mening gaat veel van de
charme van het cocktail-maken verloren
door de angstige nauwgezetheid, die
aan het afmeten van de ingrediënten
wordt besteed. Globaal uit de vrije hand
met kennis en gevoel voor de inhouds
maat van de glazen waarmee men werkt,
doet de eigen specialiteiten ontstaan,
waarop de gastheer met recht trots mag
zijn.
We moeten weten, dat een normaal bor
relglas een inhoud heeft van 40 cc; een
Jagermeister-glaasje is de helft daarvan,
dus 20 cc. Een sherryglas kan ongeveer
26