fa
verordening voor de etikettering van
wijnen te kennen:
Er wordt onderscheid gemaakt tussen
Tafelwijn gewone wijn zonder geo
grafische benaming van oorsprong uit
de EEG.
Landwijn tafelwijn die in de produce
rende Lid-staat het wettelijk recht heeft
gekregen een geografische benaming te
dragen, van oorsprong uit de EEG.
Vin de Pays staat iets hoger geklasseerd
dan tafelwijn. Let er dus goed op, dat Vin
de Pays na 31 augustus slechts een wijn
kan aanduiden die op de eerste sport
van de kwaliteitsladder staat en dus niet
gebruikt mag worden voor zo maar een
wijntje, zoals tot nu toe in ons land ge
bruikelijk. Deze landwijn heeft boven
dien nog het recht, één of twee wijnras
sen alsmede het oogstjaar op het etiket
te vermelden. Dit is niet toegestaan voor
tafelwijn. Landwijn is dus voortaan een
betere tafelwijn".
VQPRD (Vins de qualités produits
dans des régions déterminées) in be
paalde gebieden voortgebrachte kwali
teitswijn, van oorsprong uit de EEG.
Wijnen uit het Duitse taalgebied worden
aangeduid met QbA (Qualitatswein be-
stimmter Anbaugebiete) en voor Italië is
dit DOC (Denominazione di Origine
Controllata).
Het kwaliteitsmerk waaraan de Italiaanse
wijnen herkenbaar zijn.
Op het etiket van de wijnen dient een
aantal verplichte aanduidingen vermeld
te worden. Deze kunnen worden aange
vuld met facultatieve aanduidingen die
gewenst zijn om het prestige van de wijn
te verhogen. Andere aanduidingen dan
de in de verordeningen genoemde zijn
niet toegelaten.
U zult het niet allemaal ineens kunnen
onthouden. Een troost daarbij is, dat de
wijnimporteurs ook veel moeite hadden
met het zich eigen maken van de duide
lijke beperkingen die dikwijls onduidelijk
omschreven waren. Volgens mij is er een
periode van gewenning nodig, waarna
het naar mijn volle overtuiging gemak
kelijker zal zijn om het kaf van het koren
te onderscheiden. Zogenaamde koopjes
blijken dikwijls een flop te zijn en als zo
danig duurkoop. Met de nieuwe etiket
tering wordt grasduinen in wijn in ieder
geval goedkoper.
over denken zijn er te veel gegadigden
voor een te gering aanbod. Zeker in
slechte jaren zoals nu. Zie ook wat ik
hierover in Parlant 5 (Vers van 't Vat
wijn te achterhalen. HPA zijn de begin
letters voor: Hoofdproduktschap Akker-
bouwprodukten. Na deze drie letters
volgen drie cijfers, die het nummer van
2/77) geschreven heb betreffende de
VDQS-wijnen.
Om enigszins op weg te helpen in het
zoeken naar minder bekende be
schermde namen, wil ik wijzen op de
onderlinge afspraken binnen de EEG
over de etikettering. De controle op na
leving van waarborgen daarin vervat, ik
geef het toe, is nog verre van ideaal. De
bepalingen worden echter steeds
stringenter toegepast en knoeierijen al
door moeilijker gemaakt. Per 31 augus
tus 1977 wordt de veel besproken veror
dening voor de omschrijving en aanbie
ding van wijn definitief van kracht. Door
middel van een code: HPA-nummer, is
het dan voor ambtenaren die met het
opsporen van fraudes zijn belast, moge
lijk de bottelaar van een bepaalde fles
10 april 1977
de importeur in Nederland aangeven.
Onze code is bijvoorbeeld HPA 138. Een
fles waarop geen naam van een te goe
der trouw bekend huis of HPA nummer
voorkomt, mag dan niet meer verhan
deld worden. Niettemin zag ik nog kort
geleden op de Binnenweg in Rotterdam
aangeboden: drie flessen Beaujolais
voor een tientje. Op het etiket stond
„Beaujolais", verder niets, geen code en
ook geen naam, open en bloot in de
etalage. En dat terwijl we al twee jaar
rekening moeten houden met bovenge
noemde verordening. Hoe dat mogelijk
is blijft voor mij een raadsel. In ieder ge
val zal een dergelijke etikettering na 31
december 1977 wettelijk vervolgd en
bestraft kunnen worden. Het is nuttig
enkele basisgegevens van deze nieuwe
dit jaar waren extra bespuitingen noodzakelijk