fa verordening voor de etikettering van wijnen te kennen: Er wordt onderscheid gemaakt tussen Tafelwijn gewone wijn zonder geo grafische benaming van oorsprong uit de EEG. Landwijn tafelwijn die in de produce rende Lid-staat het wettelijk recht heeft gekregen een geografische benaming te dragen, van oorsprong uit de EEG. Vin de Pays staat iets hoger geklasseerd dan tafelwijn. Let er dus goed op, dat Vin de Pays na 31 augustus slechts een wijn kan aanduiden die op de eerste sport van de kwaliteitsladder staat en dus niet gebruikt mag worden voor zo maar een wijntje, zoals tot nu toe in ons land ge bruikelijk. Deze landwijn heeft boven dien nog het recht, één of twee wijnras sen alsmede het oogstjaar op het etiket te vermelden. Dit is niet toegestaan voor tafelwijn. Landwijn is dus voortaan een betere tafelwijn". VQPRD (Vins de qualités produits dans des régions déterminées) in be paalde gebieden voortgebrachte kwali teitswijn, van oorsprong uit de EEG. Wijnen uit het Duitse taalgebied worden aangeduid met QbA (Qualitatswein be- stimmter Anbaugebiete) en voor Italië is dit DOC (Denominazione di Origine Controllata). Het kwaliteitsmerk waaraan de Italiaanse wijnen herkenbaar zijn. Op het etiket van de wijnen dient een aantal verplichte aanduidingen vermeld te worden. Deze kunnen worden aange vuld met facultatieve aanduidingen die gewenst zijn om het prestige van de wijn te verhogen. Andere aanduidingen dan de in de verordeningen genoemde zijn niet toegelaten. U zult het niet allemaal ineens kunnen onthouden. Een troost daarbij is, dat de wijnimporteurs ook veel moeite hadden met het zich eigen maken van de duide lijke beperkingen die dikwijls onduidelijk omschreven waren. Volgens mij is er een periode van gewenning nodig, waarna het naar mijn volle overtuiging gemak kelijker zal zijn om het kaf van het koren te onderscheiden. Zogenaamde koopjes blijken dikwijls een flop te zijn en als zo danig duurkoop. Met de nieuwe etiket tering wordt grasduinen in wijn in ieder geval goedkoper. over denken zijn er te veel gegadigden voor een te gering aanbod. Zeker in slechte jaren zoals nu. Zie ook wat ik hierover in Parlant 5 (Vers van 't Vat wijn te achterhalen. HPA zijn de begin letters voor: Hoofdproduktschap Akker- bouwprodukten. Na deze drie letters volgen drie cijfers, die het nummer van 2/77) geschreven heb betreffende de VDQS-wijnen. Om enigszins op weg te helpen in het zoeken naar minder bekende be schermde namen, wil ik wijzen op de onderlinge afspraken binnen de EEG over de etikettering. De controle op na leving van waarborgen daarin vervat, ik geef het toe, is nog verre van ideaal. De bepalingen worden echter steeds stringenter toegepast en knoeierijen al door moeilijker gemaakt. Per 31 augus tus 1977 wordt de veel besproken veror dening voor de omschrijving en aanbie ding van wijn definitief van kracht. Door middel van een code: HPA-nummer, is het dan voor ambtenaren die met het opsporen van fraudes zijn belast, moge lijk de bottelaar van een bepaalde fles 10 april 1977 de importeur in Nederland aangeven. Onze code is bijvoorbeeld HPA 138. Een fles waarop geen naam van een te goe der trouw bekend huis of HPA nummer voorkomt, mag dan niet meer verhan deld worden. Niettemin zag ik nog kort geleden op de Binnenweg in Rotterdam aangeboden: drie flessen Beaujolais voor een tientje. Op het etiket stond „Beaujolais", verder niets, geen code en ook geen naam, open en bloot in de etalage. En dat terwijl we al twee jaar rekening moeten houden met bovenge noemde verordening. Hoe dat mogelijk is blijft voor mij een raadsel. In ieder ge val zal een dergelijke etikettering na 31 december 1977 wettelijk vervolgd en bestraft kunnen worden. Het is nuttig enkele basisgegevens van deze nieuwe dit jaar waren extra bespuitingen noodzakelijk

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 15