't Zit niet glad met de wijnbouw dit jaar en dat geldt met name voor de wijnpro- ducerende landen binnen de EEG die voor ons van belang zijn: Frankrijk, Italië en Duitsland. Dat heeft voor ons nare consequenties, als u begrijpt wat ik be doel: Schaarste en als gevolg daarvan op het ogenblik reeds flink stijgende prijzen. In het zuidwesten en midden van Frank rijk hebben de produktiegebieden Bor deaux en Loire veel te lijden gehad van strenge vorst en sneeuwval, die volgden op een betrekkelijk mild voorjaar. De druivestok liet al blij de vroege knoppen zien, toen een vrieskou van soms wel min zeven graden, abrupt een einde maakte aan dit uitbundige botten. Paaszondag, 10 april, lag er tien tot twintig centimeter sneeuw. Sinds men senheugenis heeft men in de Médoc en Libournais een dergelijke sneeuwstorm in april niet meegemaakt. De sneeuw schuivers, die al twee maanden waren opgeborgen, moesten er aan te pas ko men. In sommige wijngaarden was het prille groen tot 80 procent vernietigd. Een van onze wijnleveranciers schreef: „nous ne vendangerons pas en 1977." (Wij zullen niet oogsten in 1977.) In nieuwe percelen werd de jonge aanplant zodanig beschadigd dat herplant zal moeten worden en dat betekent drie jaar tijdverlies. Ook de Loire-Atlantique had het zwaar te verduren, wat samenvallend met de sterk toegenomen vraag naar roséwijnen uit de Anjou, zeker hogere prijzen zal betekenen. De Bourgogne bleef aanvankelijk al dit onheil bespaard maar daar heeft de veel te koude en natte zomer een normale gezonde ontwikkeling van de druif ver hinderd. De wijnbouwers hebben meer dan anders tegen planteziekten, schimmels enzovoort moeten spuiten. Gevolg daarvan is alweer, dat de handel wijn geducht ter hand hebben genomen en zich inspannen om de wijnliefhebbers in de wereld met hun verkregen resulta ten kennis te laten maken. Met name noem ik Australië, Nieuw-Zeeland en Californië. Reeds eerder heb ik betoogd dat de doorsnee consument meer zal moeten durven experimenteren en grasduinen in „goede" wijnen want, dat moeten we goed afspreken, daar gaat het om. Er is veel te veel slechte wijn in omloop. Al coholhoudend vocht, dat inclusief ver pakking, transportkosten en 0,62 ac cijns voor 2,— per fles verkocht kan worden. De „Compagnie des Courtiers-Jurés Pi- queurs de Vins de Paris" hebben vorig jaar in een rapport vastgesteld dat 15 miljoen hectoliter wijn, alleen al in Frankrijk, niet aan minimale kwaliteitsei sen voldoet en vernietigd zou moeten worden; zij zeggen: ,,De oorzaak van deze tekortkoming in (kwaliteits)niveau van de wijnbouw moet worden opge spoord; op het ogenblik worden wijnen geproduceerd die slechter zijn dan 20 a 30 jaar geleden. Uit winstbejag heeft de wijnbouw de opbrengsten opgevoerd ten koste van de kwaliteit. Bovendien werden de bespuitingen steeds meer uitgebreid en geperfectioneerd. De druif houdt het nog wel uit maar verliest haar zich gaat indekken, wat aanzienlijke prijsverhogingen veroorzaakt en de voorraden snel doet slinken. Chablis is nu al niet meer te krijgen. In Duitsland ligt het anders, de wijnbouw 1977 staat er redelijk goed bij. Door veel regenval zal er waarschijnlijk veel geoogst wor den van doorsnee kwaliteit. De voorra den gangbare wijnen van het mooie jaar 1976 zijn echter nagenoeg uitgeput en als gevolg daarvan kan men voor de te verwachten oogst niet op lage prijzen rekenen. In Italië ziet het er allemaal veel zonniger uit. Reeds maanden geniet men van warm, droog weer en het zou best wel eens kunnen zijn dat 1977 een uitzon derlijk mooie „vendemmia" zal brengen. Echter... de vraag naar Italiaanse wijnen stijgt in menig land en de export neemt aanzienlijk toe, dus... u raadt het: hogere prijzen die zich nu reeds manifesteren rond de 30 procent. Gelukkig kan ik na deze verontrustende berichten tegelijk in herinnering brengen dat de wereldwijnproduktie ge staag toeneemt. Was dit volume in het begin van deze eeuw 140 miljoen hecto liter, nu meten we circa 300 miljoen hl. dat is ruim 100 procent meer. Er zijn landen die de produktie van kwaliteits- goede hoedanigheden. Bij een derge lijke ontwikkeling valt te vrezen dat in de toekomst van de 35.000.000 hectoliter geproduceerd in het zuiden, 15.000.000 zodanig slecht is, dat het riool hun enige bestemming kan zijn, wat gewoon krankzinnig is. Het is de hoogste tijd om iets te gaan ondernemen tegen dit verval, de wijnbouwers moeten er eens mee op houden de wijn als een industrieprodukt te beschouwen. De kwaliteit van een landbouwprodukt kan niet vanuit zulk een opvatting benaderd worden. De handel op zijn beurt moet ermee stoppen wijnen te kopen beneden rede lijke kostprijzen, welke noodgedwongen van onvolwaardige kwaliteit moeten zijn; dit is helaas enkele malen noodzakelijk geweest als gevolg van de prijsbeheer- sing, waaraan de handel lange jaren on derworpen was. We hopen dat wijnbouwers en handel de handen ineen zullen slaan om gemeen schappelijk een verbetering te bewerk stelligen. Hun beider zelfbehoud is er mee gemoeid. Goede wijn is schaars en moet opge spoord worden. Natuurlijk is het de ge makkelijkste weg om bekende namen te kopen maar wanneer we er allemaal zo 14

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 14