Trommelmouterij Verbetering van de mout en brouwtechnieken Geautomatiseerde proef mouterij op 50 kg schaal Het mouten Kijkje in de klimaatkast met geopende trom mel. gerstekorrel bepaalde stoffen (enzymen) te activeren, die het mogelijk maken dat het onoplosbare zetmeel en de onop losbare eiwitten, welke zich in de korrel bevinden, later in het brouwhuis omge zet kunnen worden in respectievelijk suikers en oplosbare eiwitten. Het principe van de nieuwe proefmoute- rij berust op een geperforeerde trommel, die in een zogenoemde klimaatkast ro teert. In deze draaiende trommel, waarvan de rotatiesnelheid regelbaar is, vindt achtereenvolgens het weken, kie men en eesten plaats. (In een van onze volgende uitgaven zullen wij op het ei genlijke moutproces wat uitvoeriger in gaan). Aan de achterzijde van de kiemkast be vindt zich het besturingspaneel, via het welk de toevoer van water, lucht en warmte, alsmede de rotatiesnelheid van de trommel geregeld dan wel ingesteld kunnen worden. Bij de constructie van het apparaat, dat in eigen huis werd ontworpen en ont wikkeld, is rekening gehouden met de mogelijkheid om het proces geheel au tomatisch te laten verlopen. voor 12kbg%oun69k^OUtnodi9 en Proef mouterij wordt vooTThl'"^ meer mout aan„„ vyor 7 dier ve van analysesp^h t6n beh°e- *en f'es è\5SZr Ts9ot^V°0r gram) gerst nodig '°8 kg 80 Dat is 0,08: 0 45 nio per glas bier a 0 25 liter .Zo a 9ram gerst) land nodig Dat (4° 9en ter grootte van f w'l zeg- (30 x 30 cm) schaakbord tor%T 3erSI "ngow, ,000 aerste-aren. We/s< 33 Aan deze wens is op 6 juni jl. voldaan toen de heer Gombert officieel de 50 kg proefmouterij in bedrijf stelde. tot gevolg dat de gerstplant al heel vroeg in het voorjaar kan beginnen met groeien. De gerst is dan al aan het op komen als de grond nog te nat is, om er met een zaaimachine op te rijden om de zomergerst in te zaaien. Door de langere groeitijd, die de wintergerst hierdoor heeft, neemt de opbrengst toe. Vanwege de hogere landbouwkundige opbreng sten van deze niet specifieke brouwger- sten, zijn de prijzen hiervan lager dan van de brouwgersten. Dit heeft de brou werijen voor de vraag gesteld of het ook mogelijk is om door aanpassing van de mout- en brouwtechnologie uit derge lijke rassen bier te maken. Het zal dui delijk zijn dat het riskant is om dergelijke experimenten op praktijkschaal uit te voeren. Vooral ook omdat van te voren niet bekend is, hoe de kwaliteit van het bier zal zijn. Nog eens het aantal korrels op de foto nodig voor de hoeveelheid van één glas bier (0.251). ook veel aandacht besteed aan de op brengstvermeerdering van niet specifie ke brouwgersten. Hiermee worden die gerstrassen bedoeld die niet met de ge bruikelijke mout- en brouwmethoden tot bier verwerkt kunnen worden. De niet specifieke brouwgersten zijn weer onder te verdelen in zomer- en wintergersten. De opbrengsten van win- tergersten zijn in het algemeen hoger dan van zomergersten. Dit komt omdat wintergersten voor de winter, in novem ber, uitgezaaid worden. Wanneer de winter niet al te streng is, overleven deze gerstrassen de koude periode. Dit heeft Het besturingspaneel met operator A. G. F. van Leeuwen. Dan is er nog een derde reden waarom het gewenst is op kleine schaal te kun nen vermouten, gevolgd door verbrou- wen. Door de ontwikkeling van de tech niek moeten steeds weer nieuwe metho den, nieuwe apparaten en hulpstoffen getest worden. Daarbij zal de onderzoe ker graag onder extreme condities zijn experimenten willen doen om op deze wijze mogelijke negatieve invloeden op te sporen. Samenvattend kunnen we zeggen dat een apparatuur gewenst was, waarin men op kleine schaal vermouten kan en vervolgens het verkregen mout verbrou- wen tot een voldoende hoeveelheid bier om dit uitgebreid te kunnen analyseren en op smaak te toetsen. En wel voor de onderstaande aspecten: 0 Beproeving van nieuwe brouwgerst- rassen. 0 Ontwikkeling van de technologie om van niet specifieke brouwgersten standaardbieren te maken. 0 Beproeving van nieuwe technieken, apparatuur en hulpstoffen. Door de ingebruikneming van deze proefmouterij beschikt ons concern nu in Zoeterwoude over een complete proefinstallatie-op-kleine-schaal, waar mee het gehele proces 'van gerst tot bier' kan worden uitgevoerd. Met deze unieke proefmouterij kan de bereiding van een kleine hoeveelheid (50 kg) mout, die nodig is voor een duplo brouwsel van 1 hl in de proefbrouwerij, in één procesgang worden uitgevoerd. De moutbereiding kent drie fasen, te weten weken, kiemen en eesten. Mouten is de eerste behandeling, die de gerst moet ondergaan in het brouwproces. Het doel van het mouten is om in de

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 7