BELANGRIJKE BOUWSTEEN BIJ HET BROUWEN Wf BIER Zeer oude cultuur Een Sumerische afbeelding (3000 voor Christus), die betrekking heeft op de bierbe reiding. Al in het prille begin van de geschie denis van de menselijke beschaving werd er bier gedronken. De eerste bewijzen daarvoor, bestaande uit in steen gehouwen afbeeldingen, stammen uit de periode van 3000 jaar voor Christus. Zij tonen aan dat de Sumeriërs uit Mesopotamië bier maakten en dat deze drank in hun samenleving een zeer belangrijke rol speelde. Bier, aldus een populaire heden daagse definitie, is een waterig af treksel van gerstemout, dat->met hop gekookt is en daarna vergist. De eerste stap in het brouwproces is Ir. J. A. Emmens. De gerstcultuur stamt waarschijnlijk uit het oude Babylonië, het zuidelijke ge deelte van Mesopotamië. Er zijn reeds aanwijzingen betreffende gerstcultuur, die teruggaan tot 4200 vóór Christus. Gerst is een graansoort die met zeer weinig tevreden is. Zij groeit in woestijn achtige gebieden, maar ook in landen als Finland en Canada. Van de eigenschap dat gerst met weinig tevreden is en zelfs hoge zoutgehalten van de bodem overleeft, is in Nederland al vaak gebruik gemaakt. Na de vele overstromingen met zeewater, die ons land heeft gekend, is gerst steeds het de bereiding van de gerstemout. Dit wordt, de naam zegt het al, verkre gen uit gerst. Over deze belangrijke bouwsteen bij het brouwen, door de eeuwen heen de eerste" grondstof voor de bereiding van bier, gaat dit artikel. Het wordt afge sloten met een actualiteit van de eerste orde, de ingebruikneming van een unieke proefinstallatie voor het op kleine schaal maken van gerste mout.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 4