BELANGRIJKE BOUWSTEEN
BIJ HET BROUWEN Wf BIER
Zeer oude cultuur
Een Sumerische afbeelding (3000 voor
Christus), die betrekking heeft op de bierbe
reiding.
Al in het prille begin van de geschie
denis van de menselijke beschaving
werd er bier gedronken. De eerste
bewijzen daarvoor, bestaande uit in
steen gehouwen afbeeldingen,
stammen uit de periode van 3000
jaar voor Christus. Zij tonen aan dat
de Sumeriërs uit Mesopotamië bier
maakten en dat deze drank in hun
samenleving een zeer belangrijke rol
speelde.
Bier, aldus een populaire heden
daagse definitie, is een waterig af
treksel van gerstemout, dat->met hop
gekookt is en daarna vergist.
De eerste stap in het brouwproces is
Ir. J. A. Emmens.
De gerstcultuur stamt waarschijnlijk uit
het oude Babylonië, het zuidelijke ge
deelte van Mesopotamië. Er zijn reeds
aanwijzingen betreffende gerstcultuur,
die teruggaan tot 4200 vóór Christus.
Gerst is een graansoort die met zeer
weinig tevreden is. Zij groeit in woestijn
achtige gebieden, maar ook in landen
als Finland en Canada.
Van de eigenschap dat gerst met weinig
tevreden is en zelfs hoge zoutgehalten
van de bodem overleeft, is in Nederland
al vaak gebruik gemaakt. Na de vele
overstromingen met zeewater, die ons
land heeft gekend, is gerst steeds het
de bereiding van de gerstemout. Dit
wordt, de naam zegt het al, verkre
gen uit gerst. Over deze belangrijke
bouwsteen bij het brouwen, door
de eeuwen heen de eerste"
grondstof voor de bereiding van
bier, gaat dit artikel. Het wordt afge
sloten met een actualiteit van de
eerste orde, de ingebruikneming van
een unieke proefinstallatie voor het
op kleine schaal maken van gerste
mout.