Parlant du vin...(6) ,m .«#5 ^-'•^X'^AVr*.* SV^^VJ *■«!-«.v.- „I^ryV J. Zellenrath p voorlichtingsavonden over wijn is een stereotiepe vraag: „Hoe moet ik wijn bewaren?" Het is een probleem dat in de moderne tijd meer speelt dan vroeger. Degenen die zich destijds de aankoop van wijnen, die geschikt waren om be waard te worden, konden veroorloven, hadden meestal ook wel een goede kel der onder hun huis ter beschikking. Trouwens in een tijd toen er nog geen koelkasten voor huishoudelijk gebruik bestonden was een goede provisiekel der onontbeerlijk. De slager en de vis boer koelden hun waren met staven ijs en de witte, door een paard getrokken ijskarren en later de auto's die deze sta ven bezorgden, waren een dagelijkse verschijning in onze straten. Waar de wagen stilstond, kwamen onmiddellijk kinderen aanlopen om bij het openen van de achterdeuren een stukje afge brokkeld ijs te bemachtigen. Met een pikhaak trok de bezorger een staaf ijs naar voren om die vervolgens op zijn, van een dekkleedje voorziene, schouder naar binnen, in de winkel, te dragen. In een goede kelder uit die dagen kon men zuivelprodukten, vlees en andere aan bederf onderhevige produkten en kele dagen, bij voorbeeld tijdens de weekeinden, goed houden. Het bewaren van wijn gaf in zo'n kelder geen enkel probleem. De temperatuur was er, al naar de ligging van het huis, tussen tien en zeventien graden Celsius. De kelders in die oude huizen waren vochtig. Men kende nog niet de vocht werende middelen die nu door de specie worden gemengd. Evenmin werd de constructie met dubbele, zogenoemde spouwmuren toegepast. Ideale opslag plaats voor wijnen dus: een tamelijk constante temperatuur, niet boven de 16-17° C en niet droog. Wat moeten we nu in onze moderne huizen met meestal slechts een kelder kast ter beschikking. Veel glas met als gevolg sterk wisselende temperaturen (funest voor de wijn) en door de centrale verwarming te droog. De oplossing kan ik niet gauw geven, daarvoor is de varia tie in omstandigheden te groot, wèl een aantal tips. Meestal zullen garages, naast of in de schaduw van het huis ge bouwd, aan bovengenoemde voorwaar den voldoen. Controle vooraf door het van tijd tot tijd noteren van gemeten temperaturen is gewenst. Vrijliggende garages kunnen geïsoleerd worden met behulp van platen schuimplastic of halmplank. Dit materiaal is in makkelijk verwerkbare maten verkrijgbaar en kan het beste op een geraamte van vure- houten latten worden aangebracht, dat op 5 a 10 cm van de buitenmuur wordt geplaatst. Het dak van de garage kan geïsoleerd worden met een glaswol- of steenwoldeken, eventueel afgedekt met houtwolcementplaten. Er is ook nog isolatiemateriaal in de vorm van alumi niumfolie, versterkt met sisalvezel. De glimmende kant wordt naar de buitenzij de gekeerd tegen de stralingswarmte. Voor de zolder gelden dezelfde voorzie ningen, al zal men daar alleen aan de zijde waar vrijwel geen zon op staat (noordzijde) voor langere tijd wijn kun nen bewaren. Sommige huizen hebben een kruipkel- der, die eveneens na grondige in spectie goed bevonden kan worden voor de opslag van wijn. Als de plaats waar de flessen wijn worden bewaard te droog is, zullen de kurken aan de kopzijde indrogen waardoor de wijn gaat doordruppelen: „drenzen". Denk ook aan een goede isolatie van verwarmingsbuizen en leidingen waardoor warm water loopt. Wanneer flessen wijn in een rekje in de kamer worden bewaard (heerlijk om steeds een rode wijn op drinktempera- tuur te hebben) zal men ervoor moeten waken dat dit niet al te lang gaat duren. Vooral met centrale verwarming, waarvoor de thermostaat 's nachts laag wordt gezet, zal de fluctuatie in tempe ratuur de wijn te snel doen ontwikkelen. Vuistregel voor de kamer is: maximaal zes maanden bewaartijd. Witte wijn mag natuurlijk alleen in de kamer worden op geslagen als er elders absoluut geen plaats voor te vinden is en dan alleen in een donkere kast die slechts zelden wordt geopend. Wijnopslag bij een particulier. De ruimte bevindt zich onder de (spil)trap naar de kelder. Rechts en linksonder ziet u de wijnflessen liggen in stapel bare plastic rekken. Onder de traptreden een metalen wijnrekje dat aan de muur bevestigd is. Geheel rechts op de foto een (tijdelijk opgerold) gordijn van zwart plastic.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1977 | | pagina 32