US»
Parlant du vin (4)
-•>Vj.J »LS ••*&'-.«iSnTC
•y.wr
J. Zellenrath
betjes te versieren, kaarsen voor tafel
versiering in potjes of kandelaars, een
gezellige grote teakplank voor het op
dienen van vleesgerechten of kaas. Ook
de wijn en eventueel een karaf kunt u
lang van tevoren in huis halen. Of het nu
de vrouw of de heer des huizes is die het
kerstmenu gaat bereiden, de kerstdagen
mogen niet duf van vermoeidheid
schimmig voorbij gaan, daarvoor zijn ze
te kostbaar.
Als apéritief is een witte koele wijn het
meest geschikt, deze kan bij het voor
gerecht doorgeschonken worden. De in
Frankrijk veel als aperitief aanbevolen
zoete wijnen moeten we dan ook beslist
niet nemen. Liever een Muscadet, En-
tre-deux-Mers, Gatao of een Sylvaner uit
de Elzas, een Verdicchio uit Italië; dit zijn
et is wel een gelukkige
omstandigheid dat men in
dertijd de datum voor de
viering van het kerstfeest in
de winter heeft vastgesteld.
De juiste datum van Christus' geboorte
is niet bekend en deze zou dus naar
aanleiding van latere historische gege
vens ook in het voorjaar op de kalender
gezet kunnen zijn. Vooral voor ons Ne
derlanders, die bekend staan om hun
huiselijkheid, zijn de langste avonden
van het jaar bij uitstek geschikt om een
dergelijk feest van bezinning en licht te
vieren.
In deze Parlant wil ik samen met u, pro
beren een kerstmenu te programmeren,
dat binnen de beperking van het meren
deel der huishoudbudgetten valt, niet al
te veel tijd van (voor) bereiding vraagt en
toch een duidelijk feestelijk kerstcachet
heeft. Natuurlijk mag een fles wijn daar
bij niet ontbreken.
Ik ga dus geen confectie-menu geven,
maar tips aan de hand waarvan u zelf
naar smaak en eetlust van het eigen ge
zin kunt componeren en eventueel aan
vullen.
Belangrijk is dat u tijdig uw boodschap
penlijstje klaar hebt. Niet de laatste da
gen wanneer de winkels overvol zijn,
dingen kopen, zoals een wit tafellaken
met bijbehorend rood lint, manchetten
voor de voetjes van gevogelte of om rib-
21