distributie, terwijl de groothandel meer
belangstelling zal hebben voor onze
verkooporganisatie en verkoopbevorde
ring. Een huisvrouwengroep zal weer
speciaal geïnteresseerd zijn in de bier
behandeling thuis.
De ontvangstafdelingen hebben dan ook
een aantal keuzeprogramma's. Deze
programma's vertonen echter één grote
overeenkomst: de bezoeker(ster) staat
centraal, hij of zij moet telkens weer alle
aandacht krijgen. Weliswaar is voor ons
elke bezoeker één van de 129.000 gas
ten die wij jaarlijks ontvangen, voor de
bezoeker zelf is het meestal de enige
keer in zijn leven dat hij ter plekke met
het Heineken concern in contact komt.
Wie ontvangen wij?
Wanneer wij een indeling maken van de
categorieën bezoekers die jaarlijks te
gast zijn bij onze ontvangstafdelingen,
dan ziet deze er ongeveer als volgt uit:
Nederlandse consumenten 36.000
Commerciële relaties Nederland 23.000
Gasten van de technische divisie 3.000
Individuele buitenl. toeristen 50.000
Buitenl. commerciële relaties 8.000
Totaal 120.000
Waaruit bestaat een ontvangst?
Alhoewel reeds gesteld is, dat er vele
soorten ontvangst-programma's be
staan, hebben de meeste excursies toch
dezelfde opbouw.
0 De gasten worden in de ontvangst
ruimte welkom geheten. De chef ont
vangsten of een van de rondleiders
legt uit wat het programma voor die
ochtend of middag zal zijn. Verder
vertelt hij een en ander over het con
cern en over het te bezoeken bedrijf.
0 Aan de hand van een diapresentatie
wordt in speciale gevallen het
brouwproces uitgelegd (vooral
scholieren komen daarvoor in aan
merking). Meestal wordt de film ,,De
Wereld van Heineken" vertoond.
0 Daarna wordt de rondleiding door het
bedrijf gehouden.
0 Bij terugkomst in de ontvangstruimte
bestaat er gelegenheid tot het stellen
van vragen. Het bedienend perso
neel serveert intussen een vakkundig
getapt biertje of een koele frisdrank,
met daarbij een stukje kaas en worst.
Het totale ontvangstprogramma neemt
gemiddeld zo'n twee a tweeëneenhalf
uur in beslag. In die tijd is er ook nog
gelegenheid voor de bezoekers om in
het bij de ontvangstruimte behorende
winkeltje artikelen als glazen, T-shirts,
barbecueschorten en dergelijke te ko
pen.
De excursieroute is in samenwerking
met de bedrijfsleiding tot stand geko
men, waarbij steeds getracht wordt om
de route voor de bezoeker zo interessant
mogelijk te doen zijn, zonder de produk-
tie te storen. Op onze vestiging Stad
houderskade te Amsterdam is destijds
Tijdens de rondleiding krijgen de bezoekers
de belangrijkste bedrijfsonderdelen, zoals
hier in Amsterdam de gistkuipen, te zien.
Uiteraard geeft de excursieleider uitleg van
een en ander.
Geregeld komen ook commerciële organisaties op bezoek, die - via de ontvangstafdeling - de
gasten zijn van de thuisverbruikafdeling bier. Op de achtergrond een van de loopbruggen,
waarvan ook de bezoekers gebruik maken tijdens hun rondwandeling door het bedrijf.
De eerste groep, die met een van de onlangs aangeschafte dubbeldeksbussen over het Zoeter-
woudse terrein werd rondgereden, was een afnemer met een aantal van zijn klanten (dus ook
onze klanten) uit de horecasector.
Wanneer men in Amsterdam een groep opgetogen mensen het kantoor aan de Mauritskade ziet
verlaten, zijn dat vrijwel zeker bezoekers, die tijdens een rondleiding door de brouwerij en het
biertje-na-afloop in de ruime Gijsbreghtkelder onze gasten waren.