Overzicht van de bliklijn met links op de voorgrond de zogenoemde krimpstraat.
Sinds het begin van dit jaar verpakt Vru-
mona een aantal van zijn frisdranken zelf
ook in blik. Voorheen gebeurde dat, voor
wat Seven-Up en Pepsi-Cola betreft, el
ders. De nieuwe bliklijn bevindt zich in
de grote bottelhal, tussen de flessen-
colonnes.
Met de ingebruikneming van de blikco-
lonne, die per uur veertigduizend blikjes
kan verwerken, is de totaalcapaciteit van
de bottelarij gestegen tot 170.000 een
heden per uur.
In wezen verschilt een bliklijn niet van
een colonne, waarop flessen gevuld
worden. De lege blikjes worden in bulk,
dat wil zeggen los op elkaar op een pallet
gestapeld, aangevoerd. Op elke pallet
staan zo'n 3.500 blikjes. Een volautoma
tische ontstapelaar zorgt ervoor dat de
blikjes, laag na laag, van de pallet ge
schoven worden. Via een lange trans
portbaan, hoog boven de grond, berei
ken de blikjes, nadat ze eerst nog in
wendig met water gespoeld zijn, de vui
ler. Direct hierna passeren zij de sluit-
machine, die zowel twee- als driedelige
blikjes kan verwerken. Het volgende
tussenstation, althans voor een aantal
De vuiler met, rechts, de sluitmachine.
produkten zoals vruchtenlimonades, is
de dubbeldekspasteur. Opnieuw via
transportbanen, nu ongeveer op oog
hoogte, worden de blikjes vervolgens
langs de niveaucontrole gevoerd, waar
een inspectiemachine de te laag gevulde
exemplaren onverbiddelijk eruit haalt.
Tenslotte arriveren de blikjes bij de zo
geheten krimpstraat, waar zij met telkens
24 stuks op een tray (kartonnen
6