Overzicht van de bliklijn met links op de voorgrond de zogenoemde krimpstraat. Sinds het begin van dit jaar verpakt Vru- mona een aantal van zijn frisdranken zelf ook in blik. Voorheen gebeurde dat, voor wat Seven-Up en Pepsi-Cola betreft, el ders. De nieuwe bliklijn bevindt zich in de grote bottelhal, tussen de flessen- colonnes. Met de ingebruikneming van de blikco- lonne, die per uur veertigduizend blikjes kan verwerken, is de totaalcapaciteit van de bottelarij gestegen tot 170.000 een heden per uur. In wezen verschilt een bliklijn niet van een colonne, waarop flessen gevuld worden. De lege blikjes worden in bulk, dat wil zeggen los op elkaar op een pallet gestapeld, aangevoerd. Op elke pallet staan zo'n 3.500 blikjes. Een volautoma tische ontstapelaar zorgt ervoor dat de blikjes, laag na laag, van de pallet ge schoven worden. Via een lange trans portbaan, hoog boven de grond, berei ken de blikjes, nadat ze eerst nog in wendig met water gespoeld zijn, de vui ler. Direct hierna passeren zij de sluit- machine, die zowel twee- als driedelige blikjes kan verwerken. Het volgende tussenstation, althans voor een aantal De vuiler met, rechts, de sluitmachine. produkten zoals vruchtenlimonades, is de dubbeldekspasteur. Opnieuw via transportbanen, nu ongeveer op oog hoogte, worden de blikjes vervolgens langs de niveaucontrole gevoerd, waar een inspectiemachine de te laag gevulde exemplaren onverbiddelijk eruit haalt. Tenslotte arriveren de blikjes bij de zo geheten krimpstraat, waar zij met telkens 24 stuks op een tray (kartonnen 6

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1976 | | pagina 6