zoete druiven, die in septem ber geplukt worden waren in juli nog hard en zuur. De wortels en de bladeren zorgen voor ademhaling, na tuurlijke omzetting in voe dingsstoffen en suikervor ming. Stelen van de trossen, schillen en pitten, ze spelen allemaal een belangrijke rol in de wijncompositie. Daarom chronologisch een beschrij ving van de werkzaamheden in de wijngaard, te beginnen met: februari, de maand van de snoei. In december heeft men al, wanneer de weersomstan digheden het toelieten, een beetje gemodelleerd dat wil zeggen de ranken wat inge kort. Maar nu komt het.... de is dat men één twijg op ongeveer 30 cm van de grond aan een horizontaal gespan nen draad vastmaakt en vrij lang laat. Deze zal de vruch ten dragen. De andere twijg wordt kort ingesnoeid en krijgt volgend jaar de functie van nummer één. Buiten Frankrijk ziet men ook vaak hoge snoei. Bij veel zon kan dat ook gemakkelijk om dat de wijnplant dan toch wel aan haar trekken komt. We schreven al dat een van de redenen voor lage snoei is dat de zon de vruchten voortdurend kan beschijnen en de trossen laag bij de grond zo lang mogelijk van de uitstralende gloed uit de bo dem kunnen profiteren. In februari wordt de grond be werkt, losgemaakt, zodat lucht kan toetreden. Zorgvuldig gaat de vakman te werk. Al naar het soort, telt hij hoeveel „knopen" (noeuds) op de onderstam blijven staan waar straks de ranken weer gaan uitbotten. Voor de hoge kwaliteitswijnen is dat erg kort bij de grond. Elke knip van de snoeischaar is doordacht en is een begin van de positie die de druiven tros later ten opzichte van de zon zal verkrijgen. De vakman is voortdurend bezig met het intomen en begeleiden van de grillige eigenwijsheid van de natuur. U moet er maar eens op letten als u in juli door Frankrijk rijdt hoe in de afzonderlijke wijndistricten verschillend wordt gesnoeid. Zo kennen we de snoeime- thode „en gobelet" (drink glas) waarbij, zoals toegepast in de Beaujolais, men de wijnstok niet langs horizon taal gespannen draden leidt. Op een lage onderstam laat men drie of vier twijgen om hoog gaan, terwijl de zijde lingse uitbotting op twee ogen wordt teruggesnoeid. Elders doet men het weer an ders. Daar buigt men langs draad twee lange twijgen in een boog naar het midden waar zij bij elkaar weer wor den vastgemaakt. De meest toegepaste metho In februari/maart als de na tuur uit de winterrust ont waakt is er veel te doen. De aanaarding, dat wil zeggen de ophoping van mest en aarde die men in november en december om de voet van de wijnstok heeft gelegd, de buttage, wordt nu gelijkmatig uitgespreid. Dit laatste is de débuttage waardoor de bo dem lucht krijgt. Larven en insekten worden wakker ge maakt, wat onwennig zoeken ze traag beschutting en be ginnen de biologische cyclus. In maart zijn er belangrijke werkzaamheden, buiten de wijngaard: het enten. Alweer een heel verhaal apart. Aan het einde van de vorige eeuw dreigden alle wijngaar den in Zuid-Europa vernie tigd te worden door de wijn- luis phylloxera. Niets was bestand tegen deze razend snel voorttelende vernieler en menig wijnbouwer is erdoor te gronde gegaan. Aanvan kelijk wilden geruïneerde wijnbouwers nog wel eens hun heil in Spanje zoeken. Daarmee hebben ze bijge dragen aan de verbetering van de wijncultuur aldaar. Niet lang echter want ook Spanje werd door de phyllo- xera-plaag geteisterd. De enige remedie bleek de in heemse druiverassen te en ten op uit Amerika geïmpor teerde onderstammen, die door hun harde hout bestand waren tegen de vraatzuchtige luis. In maart dus het enten, in het Frans greffage genoemd. Met een greffoir, een scherp krom mesje, wordt een inkeping in het stammetje gemaakt en daarin steekt men de in nat zand voorgetrokken ent. Het geheel, goed dichtgeplakt, wordt een eenheid waarvan men zegt dat de oorspronke lijke kwaliteiten van vóór de ramp behouden zijn geble ven. In mei worden de jonge plantjes in de met voedings stoffen goed voorbereide pé- pinière (kweekplaats) uitge- plant en vertroeteld. Ik ben op dit samenspel van zonnewarmte, licht, bodem geaardheid en wijnstok erg diep ingegaan. Dieper dan aanvankelijk in mijn bedoe ling lag. Toch ga ik niet schrappen, juist omdat ik weet hoe over dit onderwerp bij elk wijnpraatje er opnieuw vragen zijn. Juist ook omdat ik weet dat vooral zij die een bezoek hebben gebracht aan wijnproducerende vakantie landen, Italië - Frankrijk - Spanje, zich het hoe en waarom afvragen. Hoe men rijdende langs de wijnvelden even stopt en uitstapt om een en ander eens nader te bekij ken. Hoe het fenomeen wijn nog interessanter wordt als je weet waarom op het ene stukje grond dure wijn wordt gekweekt en honderd meter verder niets groeien wil. We hebben trouwens heel wat vaktermen uit de wijn bouw en wijnhandel ge noemd. Leuk om eens wat van te onthouden als je een keer met zo'n wijnbouwer in gesprek komt en die kans is niet gering. Wijnkelders en „pavilions dedégustation"ge- noeg langs de weg. Op zich zelf meestal ongezellige din gen, een soort afgedankte hooibergen waar je uit een wat groezelig glaasje tegen een kleine vergoeding wijn mag proeven. Maar mensen wat een eigen sfeertje. Het wat stuntelige propaganda- verhaaltje van de man achter De jonge wijnstok, die in de pépi- nière is gekweekt, wordt in het najaar op aparte percelen uitge zet. het tafeltje. Je treft het altijd dat je precies de beste wijn in zijn soort hebt „ontmoet". Zo'n boffer ben je wel; moet je dan ook vastleggen op een foto. Als je zo rijk bent, ook wat opnemen op de cassettere corder want anders ben je, thuisgekomen de naam van de druivesooot weer vergeten of weet je niet meer bij welke gerechten je uitgerekend de ze wijn moet drinken. De wijn krijgt een eigen leven en een eigen charme, hoe eenvoudig hij bij nader inzien ook is. Maar hij is eerlijk en zuiver en je weet na alles wat je hiervoor hebt gelezen hoe veel werk eraan is voorafge gaan. Of eigenlijk weet je al leen nog maar het begin. Een volgende keer wat meer over de oogst en het maken van wijn, de vinificatie. Nog even een tip. Als u dit blad in handen krijgt zal de oogst, als gezegd vroeg dit jaar, binnen zijn. Het jaar 1976 zal, als er geen nare din gen gebeuren, grote, goede bewaarwijnen voortbrengen. Al zullen ze niet goedkoop zijn toch een reden om bij het kopen van weglegwijnen uit recente oogstjaren een beet je rekening mee te houden. Over vijf a zes jaar behoort 1976 fn een goede kelder aanwezig te zijn. De débuttage, waardoor de bo dem lucht krijgt. 17

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1976 | | pagina 17