In gebieden met minder zon- uren liggen de wijngaarden dan ook het gunstigst tegen de heuvels tussen 200 en 500 meter hoogte. Nog hoger is ook weer niet goed, daar worden meestal bossen aan geplant. De wijnstok haalt zijn water diep uit de grond en daarom kunnen we ondanks de droogte de beste verwachtin gen hebben voor de oogst 1976, die dit jaar heel vroeg wordt binnengehaald. Waar Frankrijk miljarden schade lijdt door de droogte in de landbouw, geeft de wijnbouw verrassende resultaten, me de als gevolg van verdamping door afkoeling 's nachts. Als belangrijkste bestanddelen voor goede wijnbouwgrond noemen we: grind-kiezel, leem-humus alsmede mine ralen. Kalk in de grond zorgt voor meer suiker in de druif en dus voor een hoger alcoholper centage. Hoe dichter die kalklaag bij de oppervlakte ligt hoe beter. Ideaal is een bovenlaag van kiezelstenen met daaronder kalk. Op een goede voedzame bodem in combinatie met licht en zon newarmte gedijt de wijnstok het best. Het is hier dan ook het goede moment om de wijnplant eens wat nader te bekijken. Misschien zal ik la ter nog wel eens wat meer gedetailleerd de kwaliteiten en nadelen van de verschil lende druiverassen beschrij ven. Een opsomming van de eindeloze rij soorten en va riëteiten gaat hier te ver en is ook zinloos omdat we eerst nog moeten nagaan hoe het gehele proces van het plan ten en verzorgen via cultuur naar wijnwinning verloopt. De belangrijkste delen van de vitis vinifera, want zo heet de wijnplant, zijn de wortels, de stam en de ranken. In de lente en zomer zien we de blade ren, de bloesem en de drui ventrossen zich in hoog tem po ontwikkelen. Tussen de bloesemtijd en de pluk liggen slechts honderd dagen. De Het inrichten van een jonge wijngaard. Terras-wijnbouw in Duitsland. ..Ouand mon verre est plein, je Ie vide, Quand mon verre est vide. je Ie plains. Een leuke woordspeling: Wanneer mijn glas vol is, le dig ik het. Wanneer mijn glas leeg is, betreur ik het. Wist u eigenlijk dat wijn kan „huilen"? Men zegt bijvoor beeld dat de wijn huilt wan neer men het glas heen en weer beweegt en de glycerine traag langs de glaswand ziet glijden. Glycerine, een produkt van de alcoholische gisting, is in elke wijn in een vrijwel con stante hoeveelheid aanwezig. Zoete wijnen evenwel, zoals de wijnen uit druiven die de „pourriture noble" onder gingen, hebben een belang rijk hoger glycerinegehalte. Oprecht wenen doet de wijnstok wanneer hij in fe bruari wordt gesnoeid. Dan is de officiële term ,,Le vigne pleure", want uit de wond vloeit het plantesap. In het bovenstaande zit nu al een heleboel wijnkennis, waarvan de beginneling on mogelijk de samenhang kan begrijpen. Ik zal proberen zo overzichtelijk mogelijk het wijnwordingswonder te be- Een proces, waarover in de volgende aflevering meer. Het snoeien, laag bij de grond, in, het Champagne-gebied. schrijven en begin daarvoor bij het allerprilste begin: de wijngaard. PhilipsdeGoede (1396-1467), hertog van Bourgondië, had al begrepen dat, voor een goed huwelijk, wijnstok en grondsoort elkaar een beetje moesten liggen. Hij maakte in Bourgondië een begin met één van de voorwaarden voor wat we nu „appellation contrölée" plegen te noe men: het dwingend voor schrijven van een bepaald druiveras binnen een afgeba kend gebied. Met de nodige hoeveelheid zon wil de wijnstok overal wel groeien, zelfs in moerasge bieden; om een redelijke kwaliteit te verkrijgen zal de bodem echter aan bepaalde voorwaarden moeten vol doen. Als gevolg van de overproduktie zijn de rege ringen van wijnproducerende landen er dan ook toe over gegaan de wijnbouw in be paalde gebieden, die daarvoor ongeschikt zijn, te verbieden. Merkwaardig is dat een voor landbouw goed geëigende bodemgesteldheid niet ge schikt is voor wijnbouw en dat omgekeerd op de percelen waar de mooiste wijnen van daan komen, nauwelijks iets wil groeien dat ons tot voed sel kan dienen. Dat komt in de allereerste plaats omdat de ondergrond van de meeste wijngaarden uit graniet bestaat met daar op een laag grofkorrelig zand, klei en steengruis. Vooral dat laatste is erg be langrijk, hoe grover hoe be ter. Deze grindlaag weer kaatst overdag de zonne warmte en houdt die vast om 's avonds, wanneer de zon Kiezelstenen, een ideale bodem bedekking in de wijngaard allang is ondergegaan, de wijnstok nog steeds te koes teren. Vandaar dat de ranken, die de trossen voor kwali teitswijn zullen dragen, laag langs de grond worden ge leid. Een andere opmerkelijke te genstelling tussen wijngaard en landbouwgrond is de wa terhuishouding. De vochtige vruchtbare bodem waaraan onder andere ons land zo rijk is, is voor wijnbouw uit den boze. Denk maar eens aan de alarmerende berichten die ons in augustus uit de Beau- jolais bereikten. Hier en daar is vijftig procent van de oogst verloren gegaan door te veel water. En dat in zo'n hete zo mer toen iedereen om water smeekte! Deels komt dit om dat de zware regenval de bo venlaag van de hellingen het dal in spoelt maar voor een belangrijk deel ook omdat de wijnstok in het dal „verzuipt": la vigne se baigne dans l'hu- midité. 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1976 | | pagina 16