In gebieden met minder zon-
uren liggen de wijngaarden
dan ook het gunstigst tegen
de heuvels tussen 200 en 500
meter hoogte. Nog hoger is
ook weer niet goed, daar
worden meestal bossen aan
geplant.
De wijnstok haalt zijn water
diep uit de grond en daarom
kunnen we ondanks de
droogte de beste verwachtin
gen hebben voor de oogst
1976, die dit jaar heel vroeg
wordt binnengehaald. Waar
Frankrijk miljarden schade
lijdt door de droogte in de
landbouw, geeft de wijnbouw
verrassende resultaten, me
de als gevolg van verdamping
door afkoeling 's nachts. Als
belangrijkste bestanddelen
voor goede wijnbouwgrond
noemen we: grind-kiezel,
leem-humus alsmede mine
ralen.
Kalk in de grond zorgt voor
meer suiker in de druif en dus
voor een hoger alcoholper
centage. Hoe dichter die
kalklaag bij de oppervlakte
ligt hoe beter. Ideaal is een
bovenlaag van kiezelstenen
met daaronder kalk. Op een
goede voedzame bodem in
combinatie met licht en zon
newarmte gedijt de wijnstok
het best. Het is hier dan ook
het goede moment om de
wijnplant eens wat nader te
bekijken. Misschien zal ik la
ter nog wel eens wat meer
gedetailleerd de kwaliteiten
en nadelen van de verschil
lende druiverassen beschrij
ven. Een opsomming van de
eindeloze rij soorten en va
riëteiten gaat hier te ver en is
ook zinloos omdat we eerst
nog moeten nagaan hoe het
gehele proces van het plan
ten en verzorgen via cultuur
naar wijnwinning verloopt.
De belangrijkste delen van de
vitis vinifera, want zo heet de
wijnplant, zijn de wortels, de
stam en de ranken. In de lente
en zomer zien we de blade
ren, de bloesem en de drui
ventrossen zich in hoog tem
po ontwikkelen. Tussen de
bloesemtijd en de pluk liggen
slechts honderd dagen. De
Het inrichten van een jonge
wijngaard.
Terras-wijnbouw in Duitsland.
..Ouand mon verre est plein,
je Ie vide,
Quand mon verre est vide. je
Ie plains.
Een leuke woordspeling:
Wanneer mijn glas vol is, le
dig ik het. Wanneer mijn glas
leeg is, betreur ik het.
Wist u eigenlijk dat wijn kan
„huilen"? Men zegt bijvoor
beeld dat de wijn huilt wan
neer men het glas heen en
weer beweegt en de glycerine
traag langs de glaswand ziet
glijden.
Glycerine, een produkt van
de alcoholische gisting, is in
elke wijn in een vrijwel con
stante hoeveelheid aanwezig.
Zoete wijnen evenwel, zoals
de wijnen uit druiven die de
„pourriture noble" onder
gingen, hebben een belang
rijk hoger glycerinegehalte.
Oprecht wenen doet de
wijnstok wanneer hij in fe
bruari wordt gesnoeid. Dan is
de officiële term ,,Le vigne
pleure", want uit de wond
vloeit het plantesap.
In het bovenstaande zit nu al
een heleboel wijnkennis,
waarvan de beginneling on
mogelijk de samenhang kan
begrijpen. Ik zal proberen zo
overzichtelijk mogelijk het
wijnwordingswonder te be-
Een proces, waarover in de volgende
aflevering meer.
Het snoeien, laag bij de grond, in,
het Champagne-gebied.
schrijven en begin daarvoor
bij het allerprilste begin: de
wijngaard.
PhilipsdeGoede (1396-1467),
hertog van Bourgondië, had
al begrepen dat, voor een
goed huwelijk, wijnstok en
grondsoort elkaar een beetje
moesten liggen. Hij maakte in
Bourgondië een begin met
één van de voorwaarden voor
wat we nu „appellation
contrölée" plegen te noe
men: het dwingend voor
schrijven van een bepaald
druiveras binnen een afgeba
kend gebied.
Met de nodige hoeveelheid
zon wil de wijnstok overal wel
groeien, zelfs in moerasge
bieden; om een redelijke
kwaliteit te verkrijgen zal de
bodem echter aan bepaalde
voorwaarden moeten vol
doen. Als gevolg van de
overproduktie zijn de rege
ringen van wijnproducerende
landen er dan ook toe over
gegaan de wijnbouw in be
paalde gebieden, die
daarvoor ongeschikt zijn, te
verbieden.
Merkwaardig is dat een voor
landbouw goed geëigende
bodemgesteldheid niet ge
schikt is voor wijnbouw en dat
omgekeerd op de percelen
waar de mooiste wijnen van
daan komen, nauwelijks iets
wil groeien dat ons tot voed
sel kan dienen.
Dat komt in de allereerste
plaats omdat de ondergrond
van de meeste wijngaarden
uit graniet bestaat met daar
op een laag grofkorrelig
zand, klei en steengruis.
Vooral dat laatste is erg be
langrijk, hoe grover hoe be
ter. Deze grindlaag weer
kaatst overdag de zonne
warmte en houdt die vast om
's avonds, wanneer de zon
Kiezelstenen, een ideale bodem
bedekking in de wijngaard
allang is ondergegaan, de
wijnstok nog steeds te koes
teren. Vandaar dat de ranken,
die de trossen voor kwali
teitswijn zullen dragen, laag
langs de grond worden ge
leid.
Een andere opmerkelijke te
genstelling tussen wijngaard
en landbouwgrond is de wa
terhuishouding. De vochtige
vruchtbare bodem waaraan
onder andere ons land zo rijk
is, is voor wijnbouw uit den
boze. Denk maar eens aan de
alarmerende berichten die
ons in augustus uit de Beau-
jolais bereikten. Hier en daar
is vijftig procent van de oogst
verloren gegaan door te veel
water. En dat in zo'n hete zo
mer toen iedereen om water
smeekte! Deels komt dit om
dat de zware regenval de bo
venlaag van de hellingen het
dal in spoelt maar voor een
belangrijk deel ook omdat de
wijnstok in het dal „verzuipt":
la vigne se baigne dans l'hu-
midité.
16