v MET MELK 5 OVERHEERUJK van 5MAAK c A O F A B RI K AN1 KOUD of WARM- V. GEMAKKELIJKE BEREIDINA van de cacaobonen. Tegen het einde van de 16e eeuw kreeg het gebruik van cacao grotere bekendheid in Europa. De cacaobonen worden aangevoerd in grote juten zakken. Na aankomst worden de bonen gebroken (ge kneusd) en gedroogd. De schone cacao wordt vervolgens gebrand en is dan knapperig. Na het branden volgt het malen. Vroeger nam de molen steen dit werk voor zijn rekening, maar de huidige machines hebben de molen verdrongen. De door het malen ontstane wrijvingswarmte zorgt er voor, dat het vet in de stukjes cacao smelt. Hierdoor ontstaat een vloei bare massa. Deze massa wordt ver volgens geperst en de cacaokoeken blijven over. Het cacaopoeder, het eindprodukt, ontstaat als deze koeken worden vermalen. Het poeder is van een bepaalde fijn heid, maar het lost niet op. Het wordt gehomogeniseerd, dat wil zeggen zwevend gehouden in de vloeistof. Onlangs kreeg Fosco een nieuw jas je. Na vele jaren van trouwe dienst werd het ondoorzichtige bruine flesje vervangen door een sierlijk flesje van helder glas. Hierdoor komt de choco lademelk nog beter tot zijn recht. Maar de samenstelling van Vrumona's jongste aanwinst is natuurlijk onge wijzigd gebleven: de gerenommeerde kwaliteit van het oudste merk choco lademelk van ons land bleef onver anderd! geleid van de Azteekse benaming kakaua-tl, wat 'cacao-kern' betekent. Duister door alle tijden heen is het woord chocolade gebleven. In Mexico echter beweert men dat het van xocoatl afstamt, een woord dat uit xoco (zuur, sterk) en atl (water) is gevormd. In Midden-Amerika werden de cacao bonen al verbouwd, voordat de Azte ken het huidige Mexico veroverden. De cacaobonen werden toen nog ge bruikt als betaalmiddel. De eerste Europeaan die met cacao in aanraking kwam was Christofo Co lumbus in het jaar 1507. Het was ech ter de Spaanse admiraal Fernando Cortez, die tijdens de verovering van Mexico, in het begin van de 16e eeuw, kennismaakte met de mogelijkheden Bij de foto's: 1. Fosco in zijn nieuwe jasje. 2. Fosco werd vroeger ook naar het buitenland geëxporteerd. Deze cacao was bestemd voor een proeflokaal in Berlijn. 3. Een gedeelte van de produktiehal van Fosco. Het chocolade-extract werd hier gebotteld (rechts), gepasteuriseerd (midden) en geëtiketteerd (links). 4. De heer Haselhoff-Lich in zijn laboratorium. 5. Een advertentie van Fosco uit 1930.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1975 | | pagina 9