v MET MELK 5
OVERHEERUJK van 5MAAK
c A O F A B RI K AN1
KOUD of WARM-
V. GEMAKKELIJKE BEREIDINA
van de cacaobonen. Tegen het einde
van de 16e eeuw kreeg het gebruik
van cacao grotere bekendheid in
Europa.
De cacaobonen worden aangevoerd
in grote juten zakken. Na aankomst
worden de bonen gebroken (ge
kneusd) en gedroogd. De schone
cacao wordt vervolgens gebrand en is
dan knapperig. Na het branden volgt
het malen. Vroeger nam de molen
steen dit werk voor zijn rekening,
maar de huidige machines hebben de
molen verdrongen. De door het malen
ontstane wrijvingswarmte zorgt er
voor, dat het vet in de stukjes cacao
smelt. Hierdoor ontstaat een vloei
bare massa. Deze massa wordt ver
volgens geperst en de cacaokoeken
blijven over. Het cacaopoeder, het
eindprodukt, ontstaat als deze koeken
worden vermalen.
Het poeder is van een bepaalde fijn
heid, maar het lost niet op. Het wordt
gehomogeniseerd, dat wil zeggen
zwevend gehouden in de vloeistof.
Onlangs kreeg Fosco een nieuw jas
je. Na vele jaren van trouwe dienst
werd het ondoorzichtige bruine flesje
vervangen door een sierlijk flesje van
helder glas. Hierdoor komt de choco
lademelk nog beter tot zijn recht.
Maar de samenstelling van Vrumona's
jongste aanwinst is natuurlijk onge
wijzigd gebleven: de gerenommeerde
kwaliteit van het oudste merk choco
lademelk van ons land bleef onver
anderd!
geleid van de Azteekse benaming
kakaua-tl, wat 'cacao-kern' betekent.
Duister door alle tijden heen is het
woord chocolade gebleven. In Mexico
echter beweert men dat het van
xocoatl afstamt, een woord dat uit
xoco (zuur, sterk) en atl (water) is
gevormd.
In Midden-Amerika werden de cacao
bonen al verbouwd, voordat de Azte
ken het huidige Mexico veroverden.
De cacaobonen werden toen nog ge
bruikt als betaalmiddel.
De eerste Europeaan die met cacao
in aanraking kwam was Christofo Co
lumbus in het jaar 1507. Het was ech
ter de Spaanse admiraal Fernando
Cortez, die tijdens de verovering van
Mexico, in het begin van de 16e eeuw,
kennismaakte met de mogelijkheden
Bij de foto's:
1. Fosco in zijn nieuwe jasje.
2. Fosco werd vroeger ook naar het
buitenland geëxporteerd. Deze cacao
was bestemd voor een proeflokaal in
Berlijn.
3. Een gedeelte van de produktiehal van
Fosco. Het chocolade-extract werd hier
gebotteld (rechts), gepasteuriseerd
(midden) en geëtiketteerd (links).
4. De heer Haselhoff-Lich in zijn
laboratorium.
5. Een advertentie van Fosco uit 1930.