3 Bij de foto's: 3. Enkele gespaard gebleven glas-in-lood ruitjes, v.l.n.r. het wapen van Hoppe, de Eenhoorn, symbool van de zuiverheid en het oude merk- beeld van Night Cap. 4. Een detail van de uit 1700 daterende klok, die vroeger in de entreehal heeft gestaan. Binnen de gegraveerde cijffering wordt de maand, de datum en de dag aangeduid. Een carillon laat ieder uur een melodietje horen, waarbij een keuze gemaakt kan worden uit verschillende liedjes. 5. Het schilderij van de entreehal in het pand aan de Egelantiersgracht. 4 Amsterdam was in de 18e en 19e eeuw, naast Schiedam, de bakermat van de Hol landse gedistilleerdwereld. De jenever- en likeurhandel floreerde en Hoppe groeide zo uit dat het in 1870 hoog tijd werd om uit te breiden. Hoppe begon uit te kijken naar een ge schikte plaats voor een tweede bedrijf en vond deze in Schiedam aan de Nieuwe Haven. Hier waren betere mogelijkheden voor de export van oude jenever, de Night Cap. Night Cap, dat lange tijd het belangrijkste produkt van Hoppe is ge weest, werd voornamelijk geëxporteerd naar de land- en zeemacht in het voor malige Nederlandsch-lndië, naar Australië en Amerika. De werknemers van het bedrijf aan de Nieuwe Haven concentreerden zich hele maal op de produktie van jenever, terwijl hun collega's in Amsterdam zich met de bereiding van de verschillende typen likeur bezighielden. Natuurlijk was er wel een uitwisseling van produkten. Deze kwam 5 aanvankelijk tot stand via een 'snelle' motorboot, die eenmaal per week met likeur naar Schiedam ging en terugkwam met jenever. Later werd dit werk overge nomen door vrachtwagens. De receptuur van de jenever en de likeuren was een oud geheim. Ook dat van de andere pro dukten zoals brandewijn, Dry Gin, Beeren- burger en Angosturabitter. De sleutel van de safe waarin het receptenboek bewaard werd bleef lange tijd in handen van de familie Hoppe. Bij het distilleren van likeur werd het pro dukt dat de aroma's bevat in een distilleer ketel met alcohol van ongeveer 40% ge bracht. Afhankelijk van het produkt begon de distillateur na een of twee dagen, in welke tijd de alcohol al in de smaakgever doordrong en aromatische bestanddelen in zich opnam, met stoken. Het mengsel werd verwarmd, waarbij de alcohol eerder ver dampte dan het water. De verdampende alcohol trok de aromatische bestanddelen mee, waarna in een koelspiraal de alcohol- 16

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1975 | | pagina 16