3
Bij de foto's:
3. Enkele gespaard gebleven glas-in-lood ruitjes,
v.l.n.r. het wapen van Hoppe, de Eenhoorn,
symbool van de zuiverheid en het oude merk-
beeld van Night Cap.
4. Een detail van de uit 1700 daterende klok, die
vroeger in de entreehal heeft gestaan. Binnen
de gegraveerde cijffering wordt de maand, de
datum en de dag aangeduid. Een carillon laat
ieder uur een melodietje horen, waarbij een
keuze gemaakt kan worden uit verschillende
liedjes.
5. Het schilderij van de entreehal in het pand
aan de Egelantiersgracht. 4
Amsterdam was in de 18e en 19e eeuw,
naast Schiedam, de bakermat van de Hol
landse gedistilleerdwereld. De jenever- en
likeurhandel floreerde en Hoppe groeide
zo uit dat het in 1870 hoog tijd werd om
uit te breiden.
Hoppe begon uit te kijken naar een ge
schikte plaats voor een tweede bedrijf en
vond deze in Schiedam aan de Nieuwe
Haven. Hier waren betere mogelijkheden
voor de export van oude jenever, de
Night Cap. Night Cap, dat lange tijd het
belangrijkste produkt van Hoppe is ge
weest, werd voornamelijk geëxporteerd
naar de land- en zeemacht in het voor
malige Nederlandsch-lndië, naar Australië
en Amerika.
De werknemers van het bedrijf aan de
Nieuwe Haven concentreerden zich hele
maal op de produktie van jenever, terwijl
hun collega's in Amsterdam zich met de
bereiding van de verschillende typen likeur
bezighielden. Natuurlijk was er wel een
uitwisseling van produkten. Deze kwam
5
aanvankelijk tot stand via een 'snelle'
motorboot, die eenmaal per week met
likeur naar Schiedam ging en terugkwam
met jenever. Later werd dit werk overge
nomen door vrachtwagens. De receptuur
van de jenever en de likeuren was een
oud geheim. Ook dat van de andere pro
dukten zoals brandewijn, Dry Gin, Beeren-
burger en Angosturabitter. De sleutel van
de safe waarin het receptenboek bewaard
werd bleef lange tijd in handen van de
familie Hoppe.
Bij het distilleren van likeur werd het pro
dukt dat de aroma's bevat in een distilleer
ketel met alcohol van ongeveer 40% ge
bracht. Afhankelijk van het produkt begon
de distillateur na een of twee dagen, in
welke tijd de alcohol al in de smaakgever
doordrong en aromatische bestanddelen in
zich opnam, met stoken. Het mengsel werd
verwarmd, waarbij de alcohol eerder ver
dampte dan het water. De verdampende
alcohol trok de aromatische bestanddelen
mee, waarna in een koelspiraal de alcohol-
16