HAARLEM, HOP EN HANZE AAN DE WIEG VAN AMSTERDAM GESTAAN? HEBBEN De hoogedelachtbare Heer Mr J. Th. Kap- pelle, burgemeester van het feestvierend wijl met zeven eeuwen beladen Mokum, had mij ontboden. Hij had vernomen dat ik er wat ideetjes op na hield over de onduide lijke omstandigheden, waaronder zijn stad het levenslicht zou hebben aanschouwd, en wilde daar nu wel eens wat meer van we ten. Stel je voor, dat er wat kwaads zou kunnen worden verteld van het borelingske, van zijn stad. Met opgewekte spoed voldeed ik aan zijn eervolle oproep en daar zaten we dan tegenover elkaar. 'Het is toch eigenlijk helemaal van de gekke, hoe langer ik erover nadenk', zei de burgemeester. 'Vind je?,' vroeg ik. Toen zwegen we en keken diepzinnig in de glazen bier, die voor ons stonden. Net twee waarzeggers die bij gebrek aan kof fiedik de toekomst trachtten te ontwaren in het blanke bierschuim. Als ooit een fraaie vergelijking mank is ge gaan, dan wel deze. Want in plaats van de toekomst, die wij trachten te doorschou wen, waren het de nevels van het verleden, die wij probeerden te verdrijven met een frisse dronk bier. Om precies te zijn, wij poogden wat licht te ontsteken in het diepe duister dat de geboorte van Amsterdam omringt, afgezien van het befaamde docu ment van 1275. 'Als ik het goed begrepen heb,' zei de bur gervader, door het gewicht van zijn ambt even vervallend in kanselarij-stijl, 'als ik het goed begrepen heb beweer je, beves tig je, houd je staande, blijf je erbij en per sisteer je dat mijn goede stad haar bestaan voor een niet gering deel te danken heeft aan de broodnijd, aan de neringziekte der Haarlemse brouwers, ergens tussen 1250 en 1275?' 'Jawel,' zei ik, trachtend door een ferme toon elk spoor van twijfel uit te bannen. 'Dat zou ik dan toch wel een klein beetje meer bewezen willen zien. Laten we de za ken eens netjes op een rijtje zetten.' 'Ga je gang en zet ze in rij en gelid.' 'Je uitgangspunt is, dat Amsterdam in de veertiende eeuw zijn opkomst, maar in de dertiende eeuw zijn ontstaan te danken heeft aan de bierhandel. Dan zul je toch eerst de volgende vragen moeten beant woorden: Was bier in de Middeleeuwen zo'n belangrijk produkt dat het steden kon doen ontstaan? Zo ja, waar werd het dan gebrouwen? Was er handel in en, in het geval van Amsterdam, zelfs internationale bierhandel? Hoe liepen de handelswegen? Enzovoort.' 'Dat is al een hele mond vol. Zullen we maar bij het begin beginnen en wat mijme ren over het belang van bier in die oude tijd?' 'Graag', zei der burgeren vader, en zette zich plechtig tot luisteren. 'Het belang van bier in de Middeleeuwen kan niet hoog genoeg worden aangeslagen. Goedkoop brood en volop bier, dat was toen noodzaak. Bier was niet alleen genot middel, maar min of meer ook drinkwater.' 'Kom nou!' zei het hoofd der gemeente. 'Waarachtig. Ga maar na. Koffie en thee waren onbekend, evenais sterke drank, wijn was alleen te betalen voor de weinige gegoeden, en om in de steden de burgerij van zuiver drinkwater te voorzien was een vrijwel onmogelijke taak. Welnu, het drin ken van het Middeleeuwse stadswater maakte je vaak ziek, het drinken van bier nooit. Dat door het koken van het beslag ziektekiemen worden gedood, dat wisten ze natuurlijk niet, maar het feit hadden ze geconstateerd. Wie dorst had en gezond wou blijven, dronk bier. Onze eigenste Kei zer Karei V 'Geboren te Gent in 1500,' wierp de burge meester ertussen. 'Precies. Die eigenste Karei stapte nooit ergens af of hij moest er zeker van zijn de dorst met bier te kunnen verslaan.' 'Alles goed en wel, maar wat moesten de arme donders die zelfs geen bier konden betalen? Dat zullen er heel wat geweest zijn. Moesten die zich maar in de vernie ling drinken met grachtwater?', vroeg de eerste der burgers, bewogen en bekom merd om het lot van zijn schaapjes van weleer. 'Die vraag stempelt je tot een goed en groot regent. Maar je kunt gerust zijn. In veel steden was het een sociaal voor schrift, dat de brouwers voor de armen een goedkoop biertje moesten brouwen, dat onder vele namen bekend of liever berucht was: dun bier, armenbier, penningbier. stuiversbier, scharrebier en noem maar op. Bierbrouwen in vroeger eeuwen. 8

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1975 | | pagina 8