Het kantoor van de zuidzijde gezien; op de voorgrond een gedeelte van de parkeerplaats.
De aanvoer van kroonkurken geschiedt
pneumatisch. Dat wil zeggen, dat de
kroonkurken vanuit een centrale opslag
naar de sluitmachines worden geblazen.
De machines controleren ook of de
kroonkurken de flessen wel goed af
sluiten. Vervolgens gaan de volle flessen
naar de pasteuriseermachine, die een
doorlooptijd van 48 minuten heeft. Na-
pasteurisatie volgt een inspectie van
vulhoogte en aanwezigheid van kroon-
kurk.
Zes etiketteermachines, elk met een
capaciteit van 33.000 flessen per uur,
geven de flessen tenslotte een naam
mee, die wereldfaam heeft en die reeds
meer dan honderd jaar borg staat voor
kwaliteit.
Van de binnenlandse verkoop wordt on
geveer 30 procent in vatbier omgezet.
Daarom is er ook een vatencolonne
geïnstalleerd.
Het reinigen en afvullen van de 30 en
50 liter-vaten geschiedt volledig auto
matisch op een lijn met een capaciteit
van 480 vaten per uur. De vaten, die van
een vaste tapstang zijn voorzien, worden
gewassen en vervolgens gevuld. In de
continue vatenstroom wordt elk vat ge
controleerd door een weegmachine.
Water
Onmisbaar in een brouwerij is water.
Om de waterafname van de gemeente
enigszins regelmatig te doen zijn, is
langs de noordgrens van het terrein een
waterkelder gebouwd met een inhoud
van 4000 m3. In de buiten opgestelde
waterbehandelingsinstallatie wordt een
aantal soorten water bereid met behulp
van onthardings- en ontgassingsap-
paratuur. Zo zijn er aparte leidingnetten
voor onbehandeld water, zacht water
voor de bottelarij, produktwater en
ketelvoedingwater. Voor de opslag van
deze watersoorten worden zeven tanks
van 250 m3 gebruikt. De capaciteit van de
gehele installatie is voldoende voor een
verdubbeling van de huidige bier pro-
duktie.
Voor de stoomvoorziening zijn drie
ketels geïnstalleerd met elk een capa
citeit van 25 ton per uur. Zij kunnen
worden gestookt met gas, lichte en
zware stookolie.
Twee olievrije schroefcompressoren
zorgen voor de persluchtvoorziening.
De koelinstallatie is in het keldergebouw
geplaatst, omdat zich daar het koude-
gebruik concentreert. Het koelmiddel
is ammoniak. De koudedragers worden
gevormd door alcoholwateren gekoeld
De statige trap bij de hoofdingang van het- De receptie bij de hoofdingang van het kantoor. Met behulp van monitoren worden de
kantoor. ingangen aan de andere zijde bewaakt.
21