Het kantoor van de zuidzijde gezien; op de voorgrond een gedeelte van de parkeerplaats. De aanvoer van kroonkurken geschiedt pneumatisch. Dat wil zeggen, dat de kroonkurken vanuit een centrale opslag naar de sluitmachines worden geblazen. De machines controleren ook of de kroonkurken de flessen wel goed af sluiten. Vervolgens gaan de volle flessen naar de pasteuriseermachine, die een doorlooptijd van 48 minuten heeft. Na- pasteurisatie volgt een inspectie van vulhoogte en aanwezigheid van kroon- kurk. Zes etiketteermachines, elk met een capaciteit van 33.000 flessen per uur, geven de flessen tenslotte een naam mee, die wereldfaam heeft en die reeds meer dan honderd jaar borg staat voor kwaliteit. Van de binnenlandse verkoop wordt on geveer 30 procent in vatbier omgezet. Daarom is er ook een vatencolonne geïnstalleerd. Het reinigen en afvullen van de 30 en 50 liter-vaten geschiedt volledig auto matisch op een lijn met een capaciteit van 480 vaten per uur. De vaten, die van een vaste tapstang zijn voorzien, worden gewassen en vervolgens gevuld. In de continue vatenstroom wordt elk vat ge controleerd door een weegmachine. Water Onmisbaar in een brouwerij is water. Om de waterafname van de gemeente enigszins regelmatig te doen zijn, is langs de noordgrens van het terrein een waterkelder gebouwd met een inhoud van 4000 m3. In de buiten opgestelde waterbehandelingsinstallatie wordt een aantal soorten water bereid met behulp van onthardings- en ontgassingsap- paratuur. Zo zijn er aparte leidingnetten voor onbehandeld water, zacht water voor de bottelarij, produktwater en ketelvoedingwater. Voor de opslag van deze watersoorten worden zeven tanks van 250 m3 gebruikt. De capaciteit van de gehele installatie is voldoende voor een verdubbeling van de huidige bier pro- duktie. Voor de stoomvoorziening zijn drie ketels geïnstalleerd met elk een capa citeit van 25 ton per uur. Zij kunnen worden gestookt met gas, lichte en zware stookolie. Twee olievrije schroefcompressoren zorgen voor de persluchtvoorziening. De koelinstallatie is in het keldergebouw geplaatst, omdat zich daar het koude- gebruik concentreert. Het koelmiddel is ammoniak. De koudedragers worden gevormd door alcoholwateren gekoeld De statige trap bij de hoofdingang van het- De receptie bij de hoofdingang van het kantoor. Met behulp van monitoren worden de kantoor. ingangen aan de andere zijde bewaakt. 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1975 | | pagina 21