Gedeelte van het energiegebouw.
pakkingsmaterialen, reinigingsmidde
len en dergelijke worden getest. Hier
voor zijn opgesteld een proefmouterij
en een volledige proefbrouwerij met
een brouwselgrootte van 30 hl. Een
compleet brouwerijtje dat als zodanig
uniek genoemd mag worden.
Gedeelte van de installatie voor de zuivering van het afvalwater. De bassins op de foto rechts zijn de oxydatieslotenop de linkerfoto een
van de puntbeiuchters.
Koolzuur-opslagtanks.
seconden. De waterspuitcomparti-
menten zijn van roestvaststaai
vervaardigd. Elke loog weekbak heeft
een eigen etiketten afvoerinrichting.
Vervolgens wordt elektronisch gecon
troleerd of de fles schoon is. Er staan
vier vulmachines opgesteld met in totaal
360 vulkranen. De capaciteit per vul-
machine bedraagt 625 flessen per
minuut, hetgeen neerkomt op een totale
vulcapaciteit van 150.000 flessen per
uur. Het vullen gebeurt met een
snelheid, die voor het oog nauwe lijks te
volgen is. Gaat er iets mis dan stopt de
desbetreffende machine onmiddellijk.
Bottelarij
Terug naar de andere kant van de
Weipoortsche Vliet, waar het bottelarij
gebouw staat. Qua oppervlakte is dit het
grootste gebouw: 192 meter lang en
120 meter breed.
In de bottelarij worden de flessen en
vaten gevuld. Flessen, fusten en kratten
vormen een indrukwekkend leger, dat
met grote snelheid over de lopende
band oprukt naar vulkranen, etiketteer
machines en inpakkers.
De flessencolonne bestaat uit twee
eenheden, in een U-vorm samenge-
bouwd, meteen gezamenlijke capaciteit
van 150.000 30 cl-flessen per uur,
waardoorhet mogelijk wordt bepaalde
bedieningstaken te combineren. Volgen
wehet vulproces van het begin tot het
eind,dan zien we het volgende
gebeuren.De op pallets gestapelde lege
emballage wordt met vorkheftrucks op
een aanvoerbaan geplaatst. Dat gebeurt
in het magazijn ,,vol en leeg goed" aan
de oostzijde van de bottelarijhal. Van
daar gaan de pallets (elk met zeslagen
van tien kratten) naar de „depalletizer",
die de kratten ontstapelt en verdeelt over
zes banen met een capaciteit van 8400
kratten per uur. De krattenbanen zijn in
plaats van met rollen met kunststof
kettingen uitgevoerd, waardoor een
lager geluidsniveau wordt bereikt. De
kratten met lege flessen komen bij de
Bierfiltratie-afdeling in het kelder/dienst
gebouw.
uitpakkers, die per uur 7400 kratten
verwerken. De krat gaat dan verder naar
de krattenkeerder, waarin deze ge
kanteld wordt om type en glasscherven
en ander vuil te verwijderen. Een
spoelmachine zorgt ervoor, dat de krat
weer schoon naar het magazijn
teruggaat.
Vanuit de uitpakkers, die 18 kratten
tegelijk verwerken, lopen de flessen
naar de wasmachines, die een maximale
capaciteit: 180.000 flessen per uur
hebben. De totale loogweektijd, be-
handelingstijd en doorlooptijd bedra
gen respectieve lijk 702, 860 en 1230
20