Gedeelte van het energiegebouw. pakkingsmaterialen, reinigingsmidde len en dergelijke worden getest. Hier voor zijn opgesteld een proefmouterij en een volledige proefbrouwerij met een brouwselgrootte van 30 hl. Een compleet brouwerijtje dat als zodanig uniek genoemd mag worden. Gedeelte van de installatie voor de zuivering van het afvalwater. De bassins op de foto rechts zijn de oxydatieslotenop de linkerfoto een van de puntbeiuchters. Koolzuur-opslagtanks. seconden. De waterspuitcomparti- menten zijn van roestvaststaai vervaardigd. Elke loog weekbak heeft een eigen etiketten afvoerinrichting. Vervolgens wordt elektronisch gecon troleerd of de fles schoon is. Er staan vier vulmachines opgesteld met in totaal 360 vulkranen. De capaciteit per vul- machine bedraagt 625 flessen per minuut, hetgeen neerkomt op een totale vulcapaciteit van 150.000 flessen per uur. Het vullen gebeurt met een snelheid, die voor het oog nauwe lijks te volgen is. Gaat er iets mis dan stopt de desbetreffende machine onmiddellijk. Bottelarij Terug naar de andere kant van de Weipoortsche Vliet, waar het bottelarij gebouw staat. Qua oppervlakte is dit het grootste gebouw: 192 meter lang en 120 meter breed. In de bottelarij worden de flessen en vaten gevuld. Flessen, fusten en kratten vormen een indrukwekkend leger, dat met grote snelheid over de lopende band oprukt naar vulkranen, etiketteer machines en inpakkers. De flessencolonne bestaat uit twee eenheden, in een U-vorm samenge- bouwd, meteen gezamenlijke capaciteit van 150.000 30 cl-flessen per uur, waardoorhet mogelijk wordt bepaalde bedieningstaken te combineren. Volgen wehet vulproces van het begin tot het eind,dan zien we het volgende gebeuren.De op pallets gestapelde lege emballage wordt met vorkheftrucks op een aanvoerbaan geplaatst. Dat gebeurt in het magazijn ,,vol en leeg goed" aan de oostzijde van de bottelarijhal. Van daar gaan de pallets (elk met zeslagen van tien kratten) naar de „depalletizer", die de kratten ontstapelt en verdeelt over zes banen met een capaciteit van 8400 kratten per uur. De krattenbanen zijn in plaats van met rollen met kunststof kettingen uitgevoerd, waardoor een lager geluidsniveau wordt bereikt. De kratten met lege flessen komen bij de Bierfiltratie-afdeling in het kelder/dienst gebouw. uitpakkers, die per uur 7400 kratten verwerken. De krat gaat dan verder naar de krattenkeerder, waarin deze ge kanteld wordt om type en glasscherven en ander vuil te verwijderen. Een spoelmachine zorgt ervoor, dat de krat weer schoon naar het magazijn teruggaat. Vanuit de uitpakkers, die 18 kratten tegelijk verwerken, lopen de flessen naar de wasmachines, die een maximale capaciteit: 180.000 flessen per uur hebben. De totale loogweektijd, be- handelingstijd en doorlooptijd bedra gen respectieve lijk 702, 860 en 1230 20

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1975 | | pagina 20