c
Vrij pulp
voor boeren
In de produktie van vruchten
wijn is de laatste jaren heel wat
veranderd. Vroeger was het bij
de wet geregeld, dat de vruch
tenwijn alleen gemaakt mocht
worden in eigen bedrijf van ver
se vruchten door de fabrikant
zelf geperst, leder bedrijf had
dus zijn eigen perserij, waarin
voornamelijk appels werden ver
werkt.
Anderhalf jaar geleden is de wet
veranderd, zodat men nu gecon
centreerd sap mag kopen waar
men wil. Wel wordt er nog tij
dens de zogeheten campagne
tussen half september en half
december in 'eigen huis' ge
perst, maar dat is toch een aflo
pende zaak.
De boeren in en om Hattem vin
den dat niet erg plezierig, want
zij konden steeds vrij plup bij
Van Olffen verkrijgen. Immers
bij het persen van appels bleef
er ongeveer dertig procent aan
schillen, vruchtvlees, klokhuizen
en steeltjes over. Dat was vaak
zo'n 700 ton per jaar, die een
stuk of vier, vijf boeren kwamen
weghalen en op 'bulten' zetten
voor veevoer. Het was alleen ge
schikt voor jong vee, zoals hok-
kelingen, pinken en vaarzen. Aan
ander vee kon je het niet geven,
want dan was de volgende dag
de melk onbruikbaar en had je
het gevoel dat je aan de cider
namen van inkoopcombinatie, groot
winkelbedrijven of andere detaillisten
worden afgeleverd.
Zwarte Kip is het meest verkochte ad
vocaat-merk in ons land. Sinds 1969 is
de verkoop ervan verviervoudigd.
Enerzijds is dit wellicht toe te schrij
ven aan de grotere hang naar het
verleden, die in dit soort drank gesym
boliseerd wordt, anderzijds ook door
het vinden van nieuwe toepassings
mogelijkheden, zoals verwerking in ijs,
pudding en gebak. Ook vruchtenwijnen
in zeer uiteenlopende smaken (zie foto
voorpagina) worden onder de merk
naam 'Zwarte Kip' in de handel ge
bracht. Voor beide produktgroepen
heeft het etiket onlangs een ver
nieuwing ondergaan, waardoor onder
meer de herkenbaarheid groter is ge
worden.
Het merk Bistro voor rode en witte
wijn en voor rosé werd eind 1973 geïn
troduceerd. Het is een kwalitatief zeer
goede wijn, die in korte tijd een breed
publiek blijkt aan te spreken. Het
wordt verkocht zowel in de levens
middelenhandel als in de horeca- en
slijterijsector. Aan het succes heeft on
getwijfeld het sfeervolle karafje bijge
dragen, dat qua vorm door de consu
ment hoog wordt gewaardeerd en in
een verpakkingswedstrijd van het Ne
derlands verpakkingscentrum werd be
kroond met de 'Gouden Noot'.
Onder het merk Tenido wordt een
complete reeks aperitieven gebracht,
aanvankelijk alleen in de horecasector
maar sinds enige tijd ook in de levens
middelenhandel. Ook voor deze groep
heeft het etiket een nieuw gezicht ge
kregen. Onder de produkten kent men
(zie voorpagina) sherry, port, ver
mouth, madeira en montilla.
Of men nu in Hattem een kijkje gaat
nemen in de monsterkamer, de proef-
kamer, het laboratorium, het etiketten-
magazijn of de wijnopslag, overal
staat men verbaasd van de veelheid
van produktsoorten en merknamen,
waarmee de veelzijdigheid van hande
len van Van Olffen geïllustreerd wordt.
13