4 nen. Wie voor een technische opleiding bij Heineken in aanmerking komt wordt bepaald door de brouwerij ter plaatse. Ook het programma wordt in overleg samengesteld, omdat met name de buitenlandse brouwerijen de eisen ken nen, die aan een functie gesteld wor den'. Uit het programma vloeit automatisch de tijdsduur van hun verblijf voort. Als een trainee hier voor de eerste maal komt, is dit meestal 4 a 5 maanden. Er zijn twee soorten trainees: brouwers en werktuigkundigen. Voor dezen geldt dan nog een splitsing tussen, wat we noemen de specialisten en de uit voerenden. Een programma ziet er in grote lijnen als volgt uit: de hoofdmoot wordt doorgaans gevormd door een stage in onze Nederlandse brouwerijen. De trainee loopt dan enige tijd in voor hem interessante afdelingen mee, doet soms een deel van de werkzaamheden en wordt aldoende geïnstrueerd. aU DE FOTO'S: 1 Drs A. F. Kleijnhout (links) geeft aan de heer K. Laossi uit Moundou (Tsjaad) uitleg over de waterzuivering in Zoeter- woude. 2 De heren Kleijnhout en Laossi bij één van de bassins in Zoeterwoude. 3 Portret van K. Laossi. 4 Portret van R. Knox uit Engeland, die t.z.t. wordt uitgezonden naar Jamaica. 5 De heer H. J. T. M. Corvers (rechts) vertelt de heer Knox over de monster kamer in het Laboratorium van de brou werij Van der Helststraat te Amsterdam. 6 De heren Knox en Corvers in het Labo ratorium. 5 Voorts zijn er brouwerijgerichte excur sies naar bijvoorbeeld een glasfabriek of een cartonnagebedrijf, dit allemaal afhankelijk van de functie van de des betreffende man. Van tijd tot tijd zijn er discussie- en leermiddagen, waarin zeer uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen, meestal ingeleid door specialisten. En vaak ook gaan de trainees naar externe cursussen, bij voorbeeld voor een brouwersopleiding naar België en Engeland, of naar een instituut, dat om maar wat te noemen, in lastechniek opleidt. Hoewel de afdeling 'Technische Op leidingen' in de loop der jaren wel enkele vaste opleidingsfunctionarissen heeft kunnen aantrekken, mensen die zelf vele jaren in het buitenland hebben gewerkt, houden we ons in hoofdzaak bezig met het organiserende deel. We moeten het dus in belangrijke mate hebben van mensen in onze bedrijven, die er plezier in heben hun kennis aan anderen over te dragen. 6 Het grote probleem is evenwel mensen te vinden, die er ook een beetje tijd voor kunnen vrijmaken. Daarnaast speelt de taal een grote rol. Niet ieder een is bij machte in bijvoorbeeld de franse taal een duidelijk exposé te geven. Vandaar dat we nogal eens een beroep doen op buitenlandse brouwe rijen, voor de franstaligen bijvoorbeeld Albra en voor de engelstaligen bijvoor beeld Whitbread. 'Over het algemeen zijn de trainees zeer leergierig en bereid alles te doen om hun kennis te verrijken. We moeten echter wel beseffen, dat deze mensen hier te doen krijgen met een "westers" industriemodel, wat voor sommigen toch een vreemde gewaarwording is. Ook in hun dagelijkse omgang met mensen moeten zij zich instellen op wat hier de algemeen geldende norm is. Hoewel hun opleiding op Heineken- leest geschoeid is, wordt van hen niet verwacht dat zij in hun eigen bedrijven 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 9