4
nen. Wie voor een technische opleiding
bij Heineken in aanmerking komt wordt
bepaald door de brouwerij ter plaatse.
Ook het programma wordt in overleg
samengesteld, omdat met name de
buitenlandse brouwerijen de eisen ken
nen, die aan een functie gesteld wor
den'.
Uit het programma vloeit automatisch
de tijdsduur van hun verblijf voort. Als
een trainee hier voor de eerste maal
komt, is dit meestal 4 a 5 maanden.
Er zijn twee soorten trainees: brouwers
en werktuigkundigen. Voor dezen geldt
dan nog een splitsing tussen, wat we
noemen de specialisten en de uit
voerenden. Een programma ziet er in
grote lijnen als volgt uit: de hoofdmoot
wordt doorgaans gevormd door een
stage in onze Nederlandse brouwerijen.
De trainee loopt dan enige tijd in voor
hem interessante afdelingen mee, doet
soms een deel van de werkzaamheden
en wordt aldoende geïnstrueerd.
aU DE FOTO'S:
1 Drs A. F. Kleijnhout (links) geeft aan
de heer K. Laossi uit Moundou (Tsjaad)
uitleg over de waterzuivering in Zoeter-
woude.
2 De heren Kleijnhout en Laossi bij één
van de bassins in Zoeterwoude.
3 Portret van K. Laossi.
4 Portret van R. Knox uit Engeland, die
t.z.t. wordt uitgezonden naar Jamaica.
5 De heer H. J. T. M. Corvers (rechts)
vertelt de heer Knox over de monster
kamer in het Laboratorium van de brou
werij Van der Helststraat te Amsterdam.
6 De heren Knox en Corvers in het Labo
ratorium.
5
Voorts zijn er brouwerijgerichte excur
sies naar bijvoorbeeld een glasfabriek
of een cartonnagebedrijf, dit allemaal
afhankelijk van de functie van de des
betreffende man. Van tijd tot tijd zijn
er discussie- en leermiddagen, waarin
zeer uiteenlopende onderwerpen aan
de orde komen, meestal ingeleid door
specialisten. En vaak ook gaan de
trainees naar externe cursussen, bij
voorbeeld voor een brouwersopleiding
naar België en Engeland, of naar een
instituut, dat om maar wat te noemen,
in lastechniek opleidt.
Hoewel de afdeling 'Technische Op
leidingen' in de loop der jaren wel
enkele vaste opleidingsfunctionarissen
heeft kunnen aantrekken, mensen die
zelf vele jaren in het buitenland hebben
gewerkt, houden we ons in hoofdzaak
bezig met het organiserende deel. We
moeten het dus in belangrijke mate
hebben van mensen in onze bedrijven,
die er plezier in heben hun kennis aan
anderen over te dragen.
6
Het grote probleem is evenwel mensen
te vinden, die er ook een beetje tijd
voor kunnen vrijmaken. Daarnaast
speelt de taal een grote rol. Niet ieder
een is bij machte in bijvoorbeeld de
franse taal een duidelijk exposé te
geven. Vandaar dat we nogal eens een
beroep doen op buitenlandse brouwe
rijen, voor de franstaligen bijvoorbeeld
Albra en voor de engelstaligen bijvoor
beeld Whitbread.
'Over het algemeen zijn de trainees
zeer leergierig en bereid alles te doen
om hun kennis te verrijken. We moeten
echter wel beseffen, dat deze mensen
hier te doen krijgen met een "westers"
industriemodel, wat voor sommigen
toch een vreemde gewaarwording is.
Ook in hun dagelijkse omgang met
mensen moeten zij zich instellen op
wat hier de algemeen geldende norm
is. Hoewel hun opleiding op Heineken-
leest geschoeid is, wordt van hen niet
verwacht dat zij in hun eigen bedrijven
9