Technische
Opleidingen
'We begonnen met de opleiding van
eigen mensen. Heineken-medewerkers,
die in bepaalde functies zowel in bin
nen- als buitenland wilden werken.
Voor zo'n 50 buitenlandse trainees per
jaar is dit het vertrekpunt én de thuis
haven gedurende hun verkenningstocht
in de Nederlandse en soms ook West-
Europese brouwerijwereld.
Hoe er in dit segment van 'Technische
Opleidingen' gewerkt wordt, vertelt de
heer Bartels, landbouwkundig inge
nieur, maar door verdere studie ook op
het terrein van de werktuigbouw onder
legd. Een man met ervaring in de
tropen: Venezuela, het Verre Oosten
en Afrika, en met een gedegen kennis
van het opleiden van functionarissen:
sinds 1961 verder bouwend aan wat
eigenlijk al in 1933 bij Heineken was
begonnen en toen bazencursus heette.
Bartels: 'Na de tweede wereldoorlog
werd het buitenland voor Heineken
steeds belangrijker. De bazencursus
kreeg meer en meer het accent een op
leiding voor het buitenland te zijn. De
Rijke, een vroegere bedrijfsleider in
Singapore, later directeur, die zich hier
2
1
ook met opleidingen bezighield, vond
dat men planmatiger te werk diende te
gaan. Hij stelde een boekwerk samen,
waarin hij het aantal in de toekomst te
vervullen arbeidsplaatsen tegenover de
daarvoor nu beschikbare mensen plaat
ste. Dat is, wat we nog steeds het
"palen- en meeuwenplan" noemen. De
rekensom was eenvoudig: er komen
x palen en er zijn x - 4 meeuwen; dus
moeten er vier nieuwe meeuwen komen
en opgeleid worden'.
Overplaatsbare mensen dus, deels
reeds met een toekomstbestemming,
deels ook voor de "pot", van wie alleen
vaststond dat ze b.v. afdelingschef
zouden worden in binnen- of buiten
land. Al die Heineken-medewerkers,
die naar het buitenland gingen worden
de "expatriates" genoemd. In tien
tallen bedrijven over de gehele wereld,
waarmee Heineken banden heeft, komt
men hen tegen'.
'Gaandeweg ontstond het streven bij
de buitenlandse overheden de functies
door gekwalificeerde mensen uit het
eigen land te laten vervullen. Heineken
heeft daar steeds begrip voor getoond
en het instituut "Technische Opleidin
gen" daar ten dele ook op afgestemd.
Vandaar dat in steeds toenemende
mate employés van buitenlandse brou
werijen bij Heineken een opleiding
krijgen als voorbereiding op hun func
tie in het technisch kader van hun
brouwerij'.
'We kunnen hen natuurlijk niet panklaar
voor een functie afleveren. De meeste
trainees hebben een vorm van hoger
beroeps- of universitair onderwijs ge
noten. In het eigen bedrijf hebben ze
reeds een opleiding in "handvaardig
heid" gekregen, dat wil zeggen dat ze
de eigen brouwerij hebben leren ken-
3