Technische Opleidingen 'We begonnen met de opleiding van eigen mensen. Heineken-medewerkers, die in bepaalde functies zowel in bin nen- als buitenland wilden werken. Voor zo'n 50 buitenlandse trainees per jaar is dit het vertrekpunt én de thuis haven gedurende hun verkenningstocht in de Nederlandse en soms ook West- Europese brouwerijwereld. Hoe er in dit segment van 'Technische Opleidingen' gewerkt wordt, vertelt de heer Bartels, landbouwkundig inge nieur, maar door verdere studie ook op het terrein van de werktuigbouw onder legd. Een man met ervaring in de tropen: Venezuela, het Verre Oosten en Afrika, en met een gedegen kennis van het opleiden van functionarissen: sinds 1961 verder bouwend aan wat eigenlijk al in 1933 bij Heineken was begonnen en toen bazencursus heette. Bartels: 'Na de tweede wereldoorlog werd het buitenland voor Heineken steeds belangrijker. De bazencursus kreeg meer en meer het accent een op leiding voor het buitenland te zijn. De Rijke, een vroegere bedrijfsleider in Singapore, later directeur, die zich hier 2 1 ook met opleidingen bezighield, vond dat men planmatiger te werk diende te gaan. Hij stelde een boekwerk samen, waarin hij het aantal in de toekomst te vervullen arbeidsplaatsen tegenover de daarvoor nu beschikbare mensen plaat ste. Dat is, wat we nog steeds het "palen- en meeuwenplan" noemen. De rekensom was eenvoudig: er komen x palen en er zijn x - 4 meeuwen; dus moeten er vier nieuwe meeuwen komen en opgeleid worden'. Overplaatsbare mensen dus, deels reeds met een toekomstbestemming, deels ook voor de "pot", van wie alleen vaststond dat ze b.v. afdelingschef zouden worden in binnen- of buiten land. Al die Heineken-medewerkers, die naar het buitenland gingen worden de "expatriates" genoemd. In tien tallen bedrijven over de gehele wereld, waarmee Heineken banden heeft, komt men hen tegen'. 'Gaandeweg ontstond het streven bij de buitenlandse overheden de functies door gekwalificeerde mensen uit het eigen land te laten vervullen. Heineken heeft daar steeds begrip voor getoond en het instituut "Technische Opleidin gen" daar ten dele ook op afgestemd. Vandaar dat in steeds toenemende mate employés van buitenlandse brou werijen bij Heineken een opleiding krijgen als voorbereiding op hun func tie in het technisch kader van hun brouwerij'. 'We kunnen hen natuurlijk niet panklaar voor een functie afleveren. De meeste trainees hebben een vorm van hoger beroeps- of universitair onderwijs ge noten. In het eigen bedrijf hebben ze reeds een opleiding in "handvaardig heid" gekregen, dat wil zeggen dat ze de eigen brouwerij hebben leren ken- 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 8