Beaujolais Nouveau 19/4
in ijltempo naar
Reuchlin Rotterdam
Het binnenbrengen van de jonge Beaujolais, kort na de
oogst, is elk jaar opnieuw een evenement dat de genieters
van het goede der aarde in opwinding brengt.
Net als bij ons de haringrace, is het voor de wijnhandelaren
in Frankrijk een erezaak hun 'Primeur' als eerste in de win
kels of restaurants van Parijs te brengen. De laatste jaren
is deze nerveuze spanning ook op de Nederlandse wijnhan
del overgeslagen.
Hoewel wijnen over het algemeen enige tijd op fust moeten
rijpen, voordat men tot bottelen overgaat, wordt de Beaujo
lais Nouveau zeer kort na de oogst, die plaats vindt in de
maanden september en oktober, op fles gebracht Het lek
kerste is om deze wijn onmiddellijk daarna te drinken, maar
ook als men dit binnen een periode van 6 maanden na het
op fles brengen doet, heeft de wijn nog zijn jonge, fruitige
charme, waarom hij zo geliefd is.
Tegenwoordig drinkt men Beaujolais koel. Lange tijd heb
ben de Nederlanders daar vreemd tegenaan gekeken. Rode
wijn op kamertemperatuur, hadden ze in de vele boekjes
over wijn als bindende voorwaarde geleerd. Het is nog
maar kort geleden, dat men u meewarig aankeek als u het
aandurfde om te adviseren de Beaujolais net als in Frank
rijk eens op keldertemperatuur (12° C.) te serveren.
Wijnhandel Reuchlin haalde de Beaujolais Nouveau dit jaar
voor het eerst met een eigen wagen uit Beaune (35 km ten
zuiden van Dyon). De wagen werd bemand door de heren
W. van Son (chauffeur), J. Buizer (chef expeditie) en mej.
I. Fles, die met haar kennis van de Franse taal de wagen en
lading op een snelle manier door de douaneformaliteiten zou
loodsen.
Het uitladen van de dozen met Beaujolais Nouveau 1974.
:i',n hard
^ujolais NOUVÉ*1'
^ÊCOLTE -197*
1 «fCOCIAWTS AU CKAWAU. »j
,''ememant
-•"ö" de i« bom T.C--
Traditioneel wordt op 15 november om 00.00 uur de Beau
jolais Primeur vrijgegeven. Kort na dit tijdstip vertrok de
Reuchlinwagen, volgeladen met 400 dozen, naar huis om,
na diverse vertragingen door wegomieggingen, diezelfde
dag om half vier in Rotterdam aan te komen. Daar proefde
het gehele personeel, inclusief directeur J. Zellenrath, de
jonge wijn vóór het gebouw direct na het uitladen.
Reuchlin had ook zijn buren (bedrijven en omwonenden)
uitgenodigd om op de Bacchuszolder met de 'Nouveau'
kennis te komen maken.
De Beaujolais Primeur is afkomstig van het Franse wijnhuis
Bouchard Père Fils in Beaune.
Op de voorgrond de heer J. Zellenrath, daarachter het personeel van Reuchlin.
21