Beaujolais Nouveau 19/4 in ijltempo naar Reuchlin Rotterdam Het binnenbrengen van de jonge Beaujolais, kort na de oogst, is elk jaar opnieuw een evenement dat de genieters van het goede der aarde in opwinding brengt. Net als bij ons de haringrace, is het voor de wijnhandelaren in Frankrijk een erezaak hun 'Primeur' als eerste in de win kels of restaurants van Parijs te brengen. De laatste jaren is deze nerveuze spanning ook op de Nederlandse wijnhan del overgeslagen. Hoewel wijnen over het algemeen enige tijd op fust moeten rijpen, voordat men tot bottelen overgaat, wordt de Beaujo lais Nouveau zeer kort na de oogst, die plaats vindt in de maanden september en oktober, op fles gebracht Het lek kerste is om deze wijn onmiddellijk daarna te drinken, maar ook als men dit binnen een periode van 6 maanden na het op fles brengen doet, heeft de wijn nog zijn jonge, fruitige charme, waarom hij zo geliefd is. Tegenwoordig drinkt men Beaujolais koel. Lange tijd heb ben de Nederlanders daar vreemd tegenaan gekeken. Rode wijn op kamertemperatuur, hadden ze in de vele boekjes over wijn als bindende voorwaarde geleerd. Het is nog maar kort geleden, dat men u meewarig aankeek als u het aandurfde om te adviseren de Beaujolais net als in Frank rijk eens op keldertemperatuur (12° C.) te serveren. Wijnhandel Reuchlin haalde de Beaujolais Nouveau dit jaar voor het eerst met een eigen wagen uit Beaune (35 km ten zuiden van Dyon). De wagen werd bemand door de heren W. van Son (chauffeur), J. Buizer (chef expeditie) en mej. I. Fles, die met haar kennis van de Franse taal de wagen en lading op een snelle manier door de douaneformaliteiten zou loodsen. Het uitladen van de dozen met Beaujolais Nouveau 1974. :i',n hard ^ujolais NOUVÉ*1' ^ÊCOLTE -197* 1 «fCOCIAWTS AU CKAWAU. »j ,''ememant -•"ö" de i« bom T.C-- Traditioneel wordt op 15 november om 00.00 uur de Beau jolais Primeur vrijgegeven. Kort na dit tijdstip vertrok de Reuchlinwagen, volgeladen met 400 dozen, naar huis om, na diverse vertragingen door wegomieggingen, diezelfde dag om half vier in Rotterdam aan te komen. Daar proefde het gehele personeel, inclusief directeur J. Zellenrath, de jonge wijn vóór het gebouw direct na het uitladen. Reuchlin had ook zijn buren (bedrijven en omwonenden) uitgenodigd om op de Bacchuszolder met de 'Nouveau' kennis te komen maken. De Beaujolais Primeur is afkomstig van het Franse wijnhuis Bouchard Père Fils in Beaune. Op de voorgrond de heer J. Zellenrath, daarachter het personeel van Reuchlin. 21

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 21